måndag 17 september 2012

Det hela luktar desperation

I dag kan vi läsa på debattsidan i Dagens Nyheter att nu ska minsann högeralliansen sänka skatten för pensionärerna. Det bollas friskt med siffror i artikeln men någonstans mellan 600 och 4000 kronor per år ska pensionärerna få i sänkt skatt beroende på vilken inkomst de har. För de med lägst pension blir sänkningen högre, vilket är bra då Sverige inte ska ha fattigpensionärer. Skattesänkning och höjt bostadstillägg skapar denna effekt. 

Högeralliansen slår sig för bröstet och anser att den sidan är det enda alternativet som klarar av det. Det hela luktar desperation.

Den som läser debattartikeln från högeralliansen får intrycket att nu kommer det ekonomiska utrymmet för pensionärerna att ökas. Det är ett intryck som är farligt för inte någonstans står det att inkomsten kommer att öka. Istället handlar det om att skatten sänks. Varför skriver inte högeralliansen att inkomsten på det sättet ökar?

Sanningen är enkel. Högeralliansen vet om att höjningen av självkostnadsskyddet inom sjukvården, högre priser på mediciner, sänkning av pensionen efter 2013, högre fastighetsskatt och i en del av kommunerna och landstingen kommer skatten att höjas. Detta gröper snabbt ur skattesänkningen så att en hel del pensionärer faktiskt kommer att gå minus. Nu pratas det om att eventuellt att fortsätta sänka skatterna efter 2013 men det kan ingen spekulera i i dag.

I debattartikeln flosklas det på med arbetslinje och liknande men det börjar bli riktigt tröttsamt att läsa. det pratas om att sätta den ekonomiska utvecklingen främst men det blir konstigt när pensionerna kommer att sänkas 2014-2015 och kan riskeras att sänks 2016 också. Sänkt skatt kan inte kompensera för denna förlust fullt ut. Om regeringen menar allvar med det man skriver om svensk ekonomi borde högeralliansen komma mer med egna förslag och inte bara kopiera socialdemokraternas rakt av.

Högeralliansen skriver att den inte ser ett värde i att det ska skilja i beskattning mellan den som har arbete och den som är pensionär. Det är rätt men om inte pensionärsorganisationerna och oppositionen hade under tidigare år protesterat kraftigt hade ingenting hänt, speciellt inte om högeralliansen hade haft en egen majoritet i riksdagen.

När det handlar om budgeten så verkar det finnas en medveten glömska hos allianspolitikerna. Det finns en medveten lögn som sprids att det är enbart högeralliansen som har sänkt skatten för pensionärerna. Det är helt fel. Under åren 2003-2006 sänkte socialdemokraterna, tillsammans med samarbetspartierna, skatten med 1 000 kronor i månaden. Nu var det också så att skatten sänktes för alla utan att behöva ta pengar från de svaga grupperna, som regeringen gör.

Det budgetförslag som har portionerats ut för att få maximalt med medietid, vilket inte väljarna verkar uppskatta, luktar desperation från en regering som vill sitta kvar vid makten. Budgeten är lite till alla, vissa får lite mer medan nödvändiga och tunga investeringar i järnväg sker först bortom 2020, i hopp om att något eller några av partierna i riskdagen inte ska sätta stopp för budgeten. Helheten i budgeten får vi alla ta del av på torsdag. Dagens utspel förändrar inte bilden av en trött och idélös regeringen som har gjort sitt.

Nyhetstidningen om 50 kronor i sänkt skatt för pensionärer per månad. Martin Moberg skriver kritiskt om alliansens budget. Röda berget för fram att Reinfeldt förnekar sin egen arbetslinjes fundament. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar