måndag 10 september 2012

Bygg politiken på fakta!

I den politiska debatten är det lätt att snabbt falla in i enkla förklaringar, måla upp saker i svart eller  vitt, skapa felaktiga konfliktytor och skylla på någon annan. Det är ett sätt att förhålla sig till politiken som media gärna använder sig då det finns en dramaturgi som är lätt att visa upp. Kryddas det med att måla upp två statsministerkandidater som kämpar mot varandra har vi en anrättning som ingen vågar säga nej till, inte ens politikerna själva. Det leder till problem som drabbar människor.  

Ta bara debatten om sjukfrånvaron som under de sista åren på 90-talet och det första decenniet under 2000-talet helt dominerades av en bild av att människor mer än gärna sjukskrev sig. Det svenska folket arbetade mest men var också sjukast enligt dessa förståsigpåare. När dessa så påståenden dök upp hade den dåvarande socialdemokratiska regeringen med lätthet kunnat djupanalyserat det hela och presenterat fakta om hur det förhöll sig. Så gjordes det inte. Istället hemföll alla åt den "sanning" som hade presenterats av personer som byggde det hela på ren ideologisk grund och tyckande.

I dag vet vi att sjukfrånvaron steg på grund av att rehabiliteringakedjan hade kraschat och slungade människor in i allt längre sjukskrivningar. Det var långtidssjukskrivningarna som ökade, inte att allt fler sjukskrev sig. Vad blev lösningen då? Det blev lösningar som vi alla har kunnat läsa om i tidningarna. En rehabkedja har skapats men som bygger på rent administrativt tänkande där människor ska anses stå till arbetsmarknadens förfogande, och så friska som möjligt, efter vissa datum.

Tittar vi på skolan så kan vi se motsvarande saker. Den svenska skolan var innan statlig men kommunaliserades precis i början av 1990-talet. Kritiken från den tidens högerpartier var kompakt och ledde till att dessa vann valet 1991. Nu kunde man tro att den nya regeringen skulle leva upp till löftet om att skolan skulle åter bli statligt men så blev det inte. Istället kom friskolorna som ett sms i mobilen. Den ideologiska tanken var att konkurrens och privatisering av skolan skulle leda till högre kvalitet och bättre användning av skattemedel.

Efter ett par år gjordes en undersökning som kom fram till förbluffande resultat. Friskolorna levererade. Det var högre betyg och bättre användning av skattemedel. Direkt blev detta ett intensivt slagfält i debatten. Det ingen valde att göra då var att utgå ifrån undersökningen och forska i det djupare. Om det hade gjorts redan då hade fakta kunnat presenterats som hade visat på betygsinflation och att kunskapsnivån höll på att sjunka. Resultat som redan då kunde ses på högskoleni när högskolorna tog emot eleverna från gymnasiet men som är alltför tydliga i dag.

Vad har slutsatserna om skolan varit så här långt? Det har skyllts på flumskola, införts hårdare tag och mer disciplin, ny skoldag och nya läroplaner. Alla dessa bygger i grunden mer på en bild av en skola som förmedlar fel kunskaper, som måste bli bättre på att mäta dessa, som vill måste ha hårdare krav och som tillåter segregering i skolan eftersom konkurrensen mellan skolorna ska driva upp kvaliteten.

Istället för att utgå ifrån fördjupade analyser av skolan som mer pekar i riktning mot att skolan av i dag använder sig av individualiserade lektioner, felaktig metodik och att segregeringen av skolan skapar stora problem väljer många att fortsätta med sin retorik. Därmed blir också slutsatserna och åtgärderna fel. Den skola som nu har införts bygger på felaktiga analyser.

För oss politiker är det mycket viktigt att bygga våra analyser och slutsatser utifrån fakta och ordentliga utredningar och bred forskning, även internationell sådan. Vi har ett ansvar gentemot samhället och invånarna att göra på det sättet. Utifrån mitt perspektiv är det bra att Stefan Löfven bygger sina tankar och förslag utifrån fakta och fördjupade analyser. Det bådar gott för att det svenska politiska samtalet nu kan höja sig. Det vinner alla på.

Martin Moberg skriver om byggande av ett jämliktsamhälle.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Ger inte mycket för den "faktasidan". Kolla istället in detta och fråga varför inte "faktasidan" tar upp detta.

    http://www.dagensarena.se/innehall/rut-avdrag-stoppade-inte-svartjobben/

    SvaraRadera