tisdag 11 september 2012

Sveriges ekonomi bromsar upp

Under ett bra tag har det varit ett mantra som har upprepats om och om igen. Sveriges ekonomi är starkare än andra länders och att Sverige är det enda landet i Europa som kan satsa. Muntrat har tjatats in på ett sådant sätt att det har blivit en sköld mot det som har hänt i Europa och omvärlden. Sverige kan inte drabbas av det som sker. Så fel dessa människor har haft.

Nu i morse på nyheterna som sändes i TV4 var det en representant för Manpower som uttalade sig om den svenska ekonomin. Det var en klar varning om att nu backar den svenska ekonomin. Det är nedgång inom det mesta och pessimismen bland arbetsgivare ökar allt mer, speciellt i Stockholmsområdet och i Västra Götaland. Samtidigt varnar Teknikföretagen för nedgången och att den går snabbt. Här finns ett stort intresse av att en djupgående utredning göra för att ta reda på hur djup nedgången är. Är den djupare än vad alla har trott?

Jag själv har i ett antal blogginlägg påpekat att de positiva siffror som ingen har visats upp är temporära med tanke på det som sker i vår omvärld. Nedgången i Europa, problemen i den amerikanska ekonomin, inbromsningen i Kina och problem med de indiska och brasilianska ekonomerna visar att världen är i en lågkonjunktur. Sverige står inte utanför detta utan drabbas också.

Sverige är i en allvarlig situation och den kommer att bli värre. Det går inte att ducka för det som sker runt om i världen. Skölden som använts tidigare håller inte. Det är till och med så att den har skymt sanningen och gjort att Sverige har inte rustats på rätt sätt.

Nu verkar regeringen ha vaknat och satsar pengar på olika saker men en hel del av pengarna kommer inte ekonomin till del förrän på 2020-talet (järnvägssatsningarna). Det är dock satsningar som handlar  mer om valtaktik och att försöka vrida initiativet ur socialdemokraternas händer.

Nu står vi här, i en lågkonjunktur som kommer att skicka ut allt fler i arbetslöshet. Redan hög nivå på arbetslösheten kommer att öka ytterligare. Företag kommer att gå i konkurs, fler människor kommer att få söka socialbidrag och kommuner och landstings ekonomier blir allt mer ansträngda. Förlorarna är landets invånare.

Det är en utveckling som är mycket oroande. Vad som behövs är både kortsiktiga som långsiktiga ekonomiska stimulanser som går till konsumtion. Sänkt skatt har det provats med men det har inte hjälpt. Det är dags att tänka mer modernt. En viktig satsning hade kunnat vara att försöka höja a-kassan samt barnbidraget. Det är satsningar vars pengar kommer att gå direkt in i ekonomin och får fart på hjulen.

Det är en sund satsning som gynnar den enskilde och svensk ekonomi. Varför ska man vara motståndare till detta?

Folkpartist vill ha högre a-kassa. Svenska Dagbladet borde inse att med högre a-kassa behövs inte försäkringar. Görans tankar och bagateller om höjd a-kassa. Martin Moberg om a-kassans betydelse.

2 kommentarer:

  1. En global lågkonjuktur har vi haft rätt länge nu, inget som Sverige eller socialdemokrater kan råda över ...

    Sänkt skatt har gjort det du vill, genererat konsumtion, samt givit vanliga arbetande möjlighet att bygga buffrar. Varför är du motståndare till det ?

    Så du vill låna av framtida generationer för att få arbetslösa att konsumera mera nu ?

    SvaraRadera
  2. Så du menar att vi ska strunta i att ge arbetslösa arbete?

    SvaraRadera