tisdag 25 september 2012

Vinsterna i välfärden slår mot landstingen?

Nu får vi varningar på att landstingen kommer att gå back närmare 2,5 miljarder kronor i år. Det ska genomföras både besparingar och i vissa landsting skattehöjningar. I Skåne har vi fått en utveckling för sjukvården där det skärs ned överallt och till exempel på Universitetssjukhuset i Malmö ska föderskor åka hem redan efter sex timmar. Det är med andra ord katastrof. Personalen inom sjukvården varnar nu att patientsäkerheten äventyras. Effektivisering är modeordet nu. Jag anser att det är dags att ställa den mycket viktiga frågan, som att svära i kyrkan verkar det som: Är det så att vinsterna i välfärden slår mot landstingen och resultatet ser vi nu?

Jag tycker det är en viktig fråga att ställa sig då vi i dag har två parallella system inom offentlig sektor. En offentligt ägd och en privat. Den privata har en gräddfil då den oftast undantas ifrån de besparingskrav som den offentliga sektorn får dras med. Det sker inom både kommunerna och landstingen.

För ett par år sedan gick vårdföretagen med 2,9 miljarder kronor i vinst, inte inräknat alla räntesnurror och andra saker som används. Troligtvis är summan högre i dag med tanke på att mer pengar har strömmat till privata utförare. Exempelvis har omsättningen ökat i företag inom skolan, vården och sjukvården till 149 miljarder kronor. På dessa pengar görs sedan en vinst.

När vi pratar om att tillåta vinst i välfärden är det stora summor som det handlar om. Pengar som tas ifrån den gemensamma kakan där de privata utförarna slipper genomföra besparingar medan det offentliga får spara hela tiden. Det verkar som att detta inte är något som vinstförespråkarna vill kännas till. Det är inte för inte som dessa personer mer än gärna vill prata om valfrihet och hur bra detta är samt att det hotas om vinstuttag som det ser ut i dag förbjuds. Debatten hade vunnit mycket på om vi hade fått vinsterna redovisade fullt ut och vad detta egentligen innebär för sjukvården, omsorgen och utbildningen.

Vinst i välfärden har ett pris. Frågan är om vi är villiga att betala det priset. Jag är inte det. Är du?

Martin Moberg skriver om kömiljarden och de problem den skapar. Röda berget skriver om Carl Bildt och hans kontakter med Georgien.


3 kommentarer:

  1. Det skulle verkligen vara intressant att få se lite nyare siffror på vårdföretagens vinst. Det här med att vinsten är större än landstingens samlade underskott, vilket vi vet drabbar vården oerhört negativt (inte minst i Skåne), är väldigt oroväckande. Det väcker om inte annat frågan. Vad skulle ett landsting t.ex. region skåne kunna åstadkomma om de inte var tvungna att betala ut en massa pengar till privata vårdgivare? Det kanske skulle vara värt att prova att köra vården i väsentligt mer offentlig regi någonstans?

    SvaraRadera
  2. Landsting o kommun betalar inte mer för vården av en viss person, till Carema eller Attendo än dom gör till sin egen vårdapparat.

    SvaraRadera
  3. Carema och Attendo är undantagan från besparingar, har färre i personalen, behåller skattepengarna och gör vinst på dem. Skattepengar som hade behövts i landstingens och kommunernas budgetar. Sedan är det så att är de inom sjukvården får de betalat per besök och liknande. Då premieras snabba och korta besök då man får in mer pengar.

    SvaraRadera