måndag 8 oktober 2012

Är det 1500 kr eller är det 3000 kr Fredrik Reinfeldt?

Jag ska i kvällens blogginlägg återkomma till gårdagens partiledardebatt. Den avslöjade bra ihåligheten i högeralliansens retorik. På den sidan sägs gärna saker men de bygger inte upp sin argumentation utifrån fakta och att vara saklig, även om Lena Mellin på Aftonbladet mer än gärna framhöll att Fredrik Reinfeldt var saklig. Det blev tydligt i går. Fredrik Reinfeldt gjorde bort sig.

Stefan Löfvén satte Fredrik Reinfeldt på plats i första replikskiftet. Han sa att Reinfeldt är siffertrixare som gärna svänger sig med siffror hit och dit i hopp om att ingen kollar upp dessa. I våras körde Fredrik Reinfeldt på med att sysselsättningen hade ökat med 300 000 personer men i tv-debatten sa han 200 000. Det är att trixa med siffrorna. Det var bra att Stefan Löfvén ett par gånger visade hur högeralliansen trixar med siffrorna.

Ta detta med a-kassan där Fredrik Reinfeldt drog till med att sänkt a-kassa skulle ge högre arbetslöshet. Stefan Löfvén kontrade då med en fråga och undrade med hur många skulle arbetslösheten öka. Fredrik Reinfeldt kunde inte svara på frågan utan svamlade vidare. Detta efter som han har fel.

Trixa med siffror kommer mig utsökt in på Fredrik Reinfeldts påstående om att vanliga arbetande personer som lärare, sjuksköterskor, poliser med flera grupper har fått sänkt skatt med 3 000 kronor i månaden. Det lyfte han upp som en paradgren och att socialdemokraterna hotar detta. Det är ett mycket intressant påstående med tanke på att moderaternas partisekreterare Kent Persson säger att det handlar om 1 500 kronor i månaden för samma grupper ett par dagar tidigare (källa Nerikes Allehanda från i söndags, Fokus).

Det blir mycket klart när olika källor används och sätts samman. När det handlar om sänkt skatt visar det sig enligt moderaterna själva att dessa grupper de gärna lyfter fram har fått skatten sänkt både med 1 500 kronor respektive 3 000 kronor. Fredrik Reinfeldt och moderaterna väljer här att trixa med siffrorna.

Den linje som Fredrik Reinfeldt en gång anträdde som statsminister slår nu tillbaka. Vad är det för siffror han använder? Vilka källor väljer han och moderaterna att använda sig av? Varför försökte Fredrik Reinfeldt inte att sakligt diskutera i går i partiledardebatten? Vad är det som gäller? Har skatten sänkts med 1 500 eller 3 000 kronor i månaden?

Alliansfrittsverige visar på högeralliansens alla sakfel (det du Lena Mellin). Martin Moberg analyserar gårdagens debatt. Peter Johansson om hur alliansen skarvade vilt i går. Peter Högberg i kritisk analys av Svenska Dagbladet. Anders Borgs riktiga politik. Dagens Nyheter duckar för vad som faktiskt hände i Agenda (så mycket var "oberoende liberal" värt). Expressen är också vilsna och inte liberala.

21 kommentarer:

 1. För en familj med två som arbetar heltid och har genomsnittliga inkomster, ca 3500:-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp en maxad familj i högskattekommun, alltså inte Täby.
   En median då?
   Alltså den mittersta, dom flesta?

   Radera
  2. Nej, en familj med två heltidsarbetande med en genomsnittlig månadslön i en genomsnittlig kommun.

   I Täby får familjen lite mindre , ca 1690*2 = 3380 / månad.

   Det blir inga stora skillnader oavsett.

   Radera
 2. HÖJD (inte sänkt som du anger) A-kassa ger höjd arbetslöshet -

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faktakoll-stefan-folster_7328031.svd

  Svammel ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noll empiriska belägg=svammel från jonnys sida igen!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Af Dunkenspel - Som vanligt inget att tillföra debatten annat än personangrepp.

   Radera
  4. Tydligen en öm tå där jonny, faktum kvarstår noll empiriska belägg.

   Radera
  5. Du tillför inget till diskussionen i nuläget, försök att argumentera i sak istället.

   Radera
  6. Försök att komma med något sakligt att argumentera emot.
   Typ lite empiriska belägg för dina påståenden, men det är ju inte riktigt din grej eller....

   Radera
  7. Du tillför inget till diskussionen i nuläget, försök att argumentera i sak istället.

   Radera
  8. Det verkar svårt det där med att komma med belägg för dina påståenden.

   Ett tips jonny googla på empiriska belägg, så slipper du upprepa dina meningslösheter.

   Radera
  9. Du tillför inget till diskussionen i nuläget, försök att argumentera i sak istället.

   Radera
  10. Empiriska belägg innebär inte att likt en papegoja upprepa samma meningslösheter om och om igen, fast det är lite så det brukar blir för dig eller hur......

   Radera
 3. Är det bara siffror som intresserar (S) numera? Tycker nu (S) som högern att partier och personer som inte underkastar sig det kapitalistiska systemet, borde dö?

  SvaraRadera
 4. Jonny: Läs denna länk:http://www.tco.se/Templates/Page1____210.aspx?DataID=12834

  Den faktakoll som Svd gjorde fick kraftig kritik. En sak ur verkligheten. I slutet av 1980-talet låg a-kassan på 90 procent och arbetslösheten var nere på 1,5-2,0 procent. Så ser sanningen ut.

  Fakta är bra att utgå ifrån i diskussioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du ogillar uppenbarligen de fakta som jag refereade till. Alla de källor som där håller med om den tydliga kopplingen. Är du seriös ?

   De skriver själva "Visst finns det en viss konsensus bland arbetsmarknadsforskare och nationalekonomer om att en högre arbetslöshetsersättning försvagar incitamenten att söka jobb aktivt och acceptera tidiga jobberbjudanden. " och sedan försöker dessa TCO herrar trots det invända mot denna konsensus.

   Så vi har ett par TCO killar mot en samlad grupp av arbetsmarknadsforskare och nationalekonomer, vem ska man tro mest på ...

   En annan sak ur verkligheten : Sommaren 2005 under S-regering och bra konjunktur var arbetslöshet/ungdomsarbetslöshet på liknande nivåer som nu under dessa extrema globala mörkerår. Varför misslyckades S så kapitalt ???

   Radera
  2. PS - En annan fråga är vad arbetslösheten i slutet av 1980-talet hade varit om a-kassan varit klart lägre ...
   dvs den referenspunkt du jämför med är rätt oväsentlig eftersom det inte går att jämföra Sverige 198x med Sverige 201x pga att så många andra faktorer ändrats.

   Radera
 5. Nu är det så Jonny att 2005 var det inte högkonjunktur i Sverige. Den kom inte förrän under 2006. Hålla sig till fakta var det. Tittar du på exempel Ekonomifaktas hemsida går det att se hur arbetslösheten ökar under 2005 för att sedan vända ned under 2006. Så du försöker påskina att arbetslösheten hade varit noll om a-kassan hade varit lägre? Varför då ha a-kassa överhuvudtaget? Med det resonemanget som du för innebär det att ingen a-kassa borde innebära att arbetslösheten är noll. Du kan inte ducka. I slutet av 1980-talet var arbetslösheten mellan 1,5 - 2 procent TROTS att a-kassan var på 90 procent. 1,5-2,0 procent är den arbetslöshet där människor kommer från ett arbete, skriver in sig på Arbetsförmedlingen och sedan snabbt går ut i arbete igen.

  Uland annat går att se att länder med högre nivå i a-kassan faktiskt klarar arbetslösheten bättre än länder med lägre a-kassa.

  Rekommenderar följande källor:

  http://storstad.wordpress.com/2010/04/22/forskningen-visar-sankt-a-kassa-leder-inte-till-lagre-arbetsloshet/
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6997413.ab
  http://www.svt.se/2.22620/1.1972931/lag_a-kassa_okar_inte_motivationen?
  lid=senasteNytt_1447662
  http://www.newsmill.se/artikel/2008/12/23/lag-kassa-forsamrar-chansen-att-fa-jobb
  http://debatt.svt.se/2012/07/11/inte-sant-att-hogre-a-kassa-ger-fler-arbetslosa-stefan-folster/http://arbetet.se/2012/09/10/hogre-tak-i-a-kassan/http://www.utredarna.nu/rogermortvik/2012/09/14/en-bra-arbetsloshetsforsakring-skapar-inte-arbetsloshet-men-ger-en-battre-matchning-pa-arbetsmarknaden/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Vilka år var värst konjunkturellt sett : 2002-2006 med S-regeringen eller t.ex 2006-2012 med alliansen ?
   Hur förklarar du att S-regeringen misslyckades så med arbetslöshet/ungdomsarbetslöshet ?

   2. Anser du att ett par TCO'are har större trovärdighet än den samlade grupp som det refererades till i länken :

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faktakoll-stefan-folster_7328031.svd

   Är detta svammel ?

   3. Du kan inte ducka för det faktum att din referenspunkt i slutet av 1980-talet är av litet värde. OM man hade haft lägre A-kassa hade arbetslösheten enligt de angivna i länken varit ännu lägre. Det är andra faktorer som du mycket väl vet som gjort att vi lyft arbetslöshetens "grundnivå". T.ex inflationsmålen som infördes.

   Radera
 6. Så man måste bo i Täby för att få minst 3 000 kronor? Nu är det så att när Fredrik Reinfeldt uttalade sig menade han alla svenskar som arbetar inom de exempel han gav. Han nämnde aldrig Täby.

  SvaraRadera