lördag 6 oktober 2012

Fika istället för att styra landet

Nu ska det laddas upp inför partiledardebatten i morgon i SVT. De fyra högeralliansledarna har kallat till ett fikamöte med landets journalister. Nu ska det basuneras ut att socialdemokratin är det största hotet mot landets framtid, inte verkligheten. Fikamötet är ett perfekt tillfälle att föra ut detta på. Ursäkta men borde inte Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Göra Hägglund och Jan Björklund istället fokusera på att styra landet? För med den utveckling landet befinner sig i hade jag aldrig satt ett fikamöte före styrandet av Sverige.

Det märks att det är fyra nervösa högerpartiledare som nu försöker göra vad man kan för att ge sig på socialdemokraterna. Allt fokus ligger på att prata om socialdemokraternas budget och vilka problem man anser sig se i den. Nu hotas det med att 15 000 ungdomar kommer att förlora sitt arbete om arbetsgivaravgiften för unga återförs till ursprungsläget. Det viftas med någon uträkning från högeralliansen men ingen har fått möjlighet att studera uträkningen närmare. Dock har inga oberoende analyser presenterats om att ungdomar skulle bli arbetslösa. Vad som ger jobb är faktiskt att arbetsgivarna kan göra bra affärer och har bra orderingångar.

Det är dock bra att högerpartierna i svensk politik väljer att prata om socialdemokraternas budget. Det blir därmed perfekt för Stefan Löfvén att prata om hur verkligheten ser ut och vilka förslag som socialdemokraterna har för att lösa verklighetens problem.

Ta detta med skolan, en satsning från socialdemokraternas sida som Fredrik Reinfeldt kallar bidrag (samtidigt som han själv bara satsar 290 miljoner kronor, källa är Lärarnas tidning, cirkeldiagram sidan 10). Skolresultaten försämras, segregeringen av svensk skola har återkommit samt att ungdomar slås tidigt ut från arbetsmarknaden. Över 25 procent av landets ungdomar går inte klart gymnasiet samtidigt som över 99 000 unga är arbetslösa.

Vad är socialdemokratins lösning på detta i årets budgetförslag?

- 2,0 miljarder kronor investeras i skolan och ska gå till mindre klasser.
- 1,055 miljarder kronor går till att stärka lärarnas kompetens.
- 0,2 miljarder kronor för att stärka kvaliteten i högskolan.
- 30 000 nya utbildningsplatser i yrkesvux, komvux, yrkeshögskola, högskola och universitet.
- 4,8 miljarder kronor ska göra så att unga är arbetslösa i max sex månader.
- Utbildningskontrakt ska erbjudas alla unga som ej klarat gymnasiet.
- Satsning på yrkesintroduktionsjobb för unga.
- Satsning på bristyrken.

På detta sättet kan resultaten förbättras och ungdomar kommer in på arbetsmarknaden. Det är så här politiska förslag hänger ihop med hur verkligheten ser ut och visar på lösningar. Sedan kan högerpartierna tjata sig blåa i ansiktet om att fler ungdomar skulle bli arbetslösa och vifta med en uträkning som har gjorts på beställning med ett givet svar.

Jag förstår att Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Göran Hägglund och Jan Björklund hellre fikar med journalister istället för att styra landet.

Martin Moberg påpekar att skattesänkningar är inte rätt väg att gå för att lösa verklighetens problem. Jämlikhetsanden med exempel på hur statistik kan användas. 

3 kommentarer:

 1. Det blir alltså fikaförbud för styrande politiker med en S+V+Mp+Sd regering ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligare är nog att det redan fikas i det tysta mellan M+Fp+rasisterna, men det visste nog jonny redan.

   Radera
 2. Sd? Aldrig i livet. Fikaförbud på det sättet högeralliansen gör det på.

  SvaraRadera