söndag 14 oktober 2012

Full fart framåt eller...

För socialdemokraterna är dagens SIFO-mätningen en intressant läsning som definitivt pekar ut att det är dags att sätta full fart framåt. Partiet backar till 32,1 procent (från 33,3 procent) men i jämförelse med januari i år har partiet ökat med närmare åtta procentenheter. Vi har varit uppe på 35 procent i år. För partiet finns det bara en sak att göra nu och det är full fart framåt.

Tittar vi på årets olika mätningar går det att se att socialdemokraterna har ett motstånd att bryta igenom som ligger vid 35 procent. Var botten ligger vet jag inte i dagsläget men noll kan vara ett riktmärke. Det är något som partiet måste bära med sig och arbeta utifrån. Dock är det inte opinionsmätningarna som ska styra vad vi gör och vilken politik som ska drivas utan det handlar helt och hållet om vad vi vill med samhället, hur dagens och morgondagens utmaningar och problem ska tacklas samt vad för hopp som vi vill ge.

En intressant iakttagelse är följande. Trots påståenden om att när socialdemokratins huvudfigurer är tysta så går det bra för partiet i opinionen så ska vi tänka på följande. Det är när socialdemokratin pratar ideologi, vad som är fel i dagens samhälle och hur detta ska lösas samt med fokus på framtiden som vi får väljarnas stöd. När partiet blir för tekniskt och snuttifierande tappar vi.

Två exempel på det är dels i fjol fram till vecka 40. Då pratade Håkan Juholt om att det är dags att skapa ett annat samhälle och till det knöts olika förslag. Då låg partiet på 35 procent och var på väg uppåt. Dels i maj i år då låg partiet på cirka 36 procent. Det var i samband med Första Maj och Almedalen när talen var ideologiska, kritiska men kom också med lösningar och nya idéer. Bland annat lyfte Stefan Löfvén upp om hållbar frihet, som gick väl hem hos väljarna.

Under senare tid har socialdemokraterna backat och det kopplar jag till tysthet, brist på framtidsdiskussion och ideologiska perspektiv. För Stefan Löfvén och partiledningen anser jag att signalen är klar och tydligt från väljarna. Det är dags att återigen prata om socialdemokratiska värderingar och ideologi.

Jag tycker att Sverigedemokraternas ökning i opinionen är en signal på detta. Jag tror inte att det är fler som är kritiska mot invandringen som nu går över till det partiet utan det handlar nog mer om att människor är oroliga över hur välfärden förändras. 

För socialdemokraterna handlar det om att:

1: Sätt ned foten rejält i frågan om vinst i välfärden. Lyssna på opinionen och komma med ett skarpt förslag i den riktning som väljarna och medlemmarna vill se.

2: Avsätt mer pengar till välfärden. Kommuner och landsting behöver tillgång till mer resurser för att klara av sina åtaganden. I dessa dåliga tider, vilka kommer att bli än sämre nästa år, avskedas personal och lediga platser återbesätts inte. Kvaliteten sjunker därmed.

3: Utveckla jobbpolitiken. Det finns bra förslag på arbetsmarknadsområdet och när det gäller att fler jobb ska skapas men mer behövs. Partiet borde tillsätta en interngrupp av medlemmar från hela landet som får i uppdrag att ta fram en omfattande katalog av åtgärder för att få ned arbetslösheten och fler jobb skapas. Själv kommer jag att under månaderna fram till partikongressen i april nästa år att diskutera just detta på denna blogg men huvudfokus kommer att vara att titta på vad andra länder gör och vad vi socialdemokrater kan lära av det som sker där.

4: Prata om framtidens samhälle. Fredrik Reinfeldt har redan sagt att prata om visioner är livsfarligt. Han har lämnat walk over i detta. Det är en delförklaring i att alliansen står och stampar. Vi ska prata om vad det är för samhälle som vi vill se skapas. Vi måste sluta vara ett parti som reagerar på det som sker (en del medlemmar verkar tycka att så ska partiet göra) och bli ett opinionsbildande parti som vill bygga ett annat framtidssamhälle (som är det som väljarna vill höra och som man vinner val på).

5: Massivt opinionsbildande arbete. För oss socialdemokrater gäller det nu att massivt gå ut och opinionsbilda för ett samhälle. Vi varken ska eller kan vänta på att det bara är Stefan Löfvén och Magdalena Andersson som ska företräda partiet. Vi måste alla ut och opinionsbilda. Det kräver dock att socialdemokraterna internt börjar kommunicera vad det är för väg vi ska gå. Detta med det hållbara samhället är definitivt något vi ska bygga vidare på och som jag tror kommer att ha en stor tyngdpunkt i partiprogrammet samt individen. Detta måste vi arbeta mer med och få ut.

Det gäller att våga göra detta. Så gör vi ute i kommunerna, exempelvis i Ystads kommun, och får bra stöd av väljarna på lokalplanet för detta. Dags att göra det på riksplanet också. Jag vill avsluta med att det gläder mig att S går fram i Stockholmsområdet. Med tanke på de problem som finns där uppe och framtidens utmaningar så kan S bara fortsätta framåt.

Johan Westerholm för fram att när människor känner sig övergivna växer det fram en rädsla, som Sd nu kan skörda framgångar på. Svd i en debattartikel om framtidsfrågor. Peter Andersson om ett knepigt opinionsläge för Fredrik Reinfeldt. Högbergs tankar om att Sverigedemokraterna bekämpas inte med argumentation. Fredrik Antonsson om Sd:s framryckning. Martin Moberg är bekymrad. 

6 kommentarer:

 1. När frågan är vinst i välfärden diskuterar man fel saker. Vi borde istället diskutera hur vi skall kvalitetssäkra välfärden. Om en skola gör stora vinster trots att de har hög kvalité på sin utbildning och att alla barn har lika rätt att gå i just den skolan då kan vinstuttag vara OK. Men om en skola gör vinst för att de försummar utbildningen eller inte tar emot "svåra" barn då skall vinstuttag förbjudas - vi borde kanske rent av förbjuda skolan att existera.
  Så länge vi diskuterar vinstuttag kommer vi ingen vart. Vi måste istället fokusera på resultat och om vi kräver resultat innan vi betalar ut pengar så kommer dåliga privata initiativ att försvinna av sig själv.

  SvaraRadera
 2. Nej. Vad vi bör göra är att förbereda oss på slutet av högenergisamhället som kommer att komma, hur många röda flaggor man än sätter upp. Några axplock;
  - Sakta förbereda oppinionen att den offentliga sektorn och staten i allmänhet inte kommer att kunna "ta hand" om dig på samma sätt som förr.
  - Förbereda folk på en framtid där man kanske har flera jobb för att kunna försörja sig och med all sannorlikhet måste konkurrerara hårdare med andra horder av arbetslösa om de jobb som finns kvar. Race to the bottom är inte otänkbart.
  - Förbereda statens finanser på att kredit- och bostadsbubblan snart spricker och med det den kuliss-ekonomi som Borg hitintills har använt sig av för att hålla uppe Sveriges kreditbetyg och genom det förse privatsektorn med nya lån. När denna rasar, rasar allt.

  Det har inte att göra med politik längre. Det har att göra med att en era är slut, och vi börjar på en ny, där resurser, energi och kapital kommer att vara bristvaror.
  Faktum som peak-oil, peak-gas och terminell överbelåning kan man inte "avskaffa" på valdagen eller på en partikonferens. Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. "Jag tror inte att det är fler som är kritiska mot invandringen som nu går över till det partiet utan det handlar nog mer om att människor är oroliga över hur välfärden förändras."

  Nej absolut inte, och det hänger ju inte alls ihop.. Invandringen är ju gratis. Ni vägrar fortfarande erkänna problemet - att mångkulturen är ett totalt misslyckande - så det är bara att säga hej till SD när de klättrar vidare mot iaf 10%.

  SvaraRadera
 4. Mångkulturell är misslyckat? Hela vårt samhälle är mångkulturellt. Titta bara runt omkring oss. Titta på exempelvis ungdomarna. De tillhör olika musikkulturer, vissa idrottar och inom idrotten tillhör de olika kulturer. Vissa tillhör mangakulturen, andra till World of Warkraft med mera. Vissa bor i hyresrätter och tillhör den kulturen medan andra tillhör villakulturen. Vissa tillhör trädgårdskulturen medan andra tillhör filmkulturen. Det finns ingen monokultur utan allting tillhör det mångkulturella samhället. Så pratat om att det bara ska finnas en kultur innebär att allting annat ska försvinna för att vi alla ska tillhöra en kultur. Som tur är visar samhällen att det går aldrig att förverkliga.

  SvaraRadera
 5. @ Roger Jönsson
  Goddag yxskaft. Nu är det ju inte det som normalt avses med ordet mångkultur, vilket du också självklart vet om. Men absolut, har man inga argument kan man ju alltid ta till ordlekar..

  SvaraRadera
 6. Men snälla Suck. Nu är det så att så här är ett mångkulturellt samhälle. Ett samhälle består av en myriad olika småkulturer som människor tillhör. Det finns ingen monokultur utan Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Jag vet vad ni är ute efter för betydelse men den tolkningen är fel. Den rätta är faktiskt det som jag har beskrivit. Så enkelt är det. Jag vet om att det komplicerar för vissa när de ska argumentera emot ett mångkulturellt samhälle men det betyder att de argumenterar emot det som är Sverige.

  SvaraRadera