söndag 7 oktober 2012

Partiledardebatten - Alliansen har det svårt

Det var med viss spänning som jag satte mig tillrätta för att se kvällens partiledardebatt. En partiledardebatt som klart visade att det finns skillnader i svensk politik. Ingen kan längre komma och säga något annat. En partiledardebatt där Stefan Löfvén kom ut som vinnare.

Jag tror att alliansen hade som mål att gå in, ta kommandot och sedan bibehålla det. Nu skulle bilden av dem som tråkiga, saknar idéer och framtidsvision tvättas bort. Fredrik Reinfeldt började. Det tog inte 30 sekunder förrän Stefan Löfvén satte Fredrik Reinfeldt på plats och påpekade att denna höll på med siffertrixande. Stefan Löfvén spädde på med olika exempel ur verkligheten. Efter det var det en mycket spak och emellan åt sur Fredrik Reinfeldt som deltog i debatten.

Alliansen blev tillbakapressat. Om målet hade varit att ge nytändning blev dagens partiledardebatt ytterligare ett bevis på att den sidan har problem. Det märktes speciellt när Stefan Löfvén började använda sig av fakta från verkligheten både som svar på det alliansens företrädare sa men också som inlägg i sitt eget anförande. Alliansens svar på detta var att de trodde och antog av olika slag. Det kom inga konkreta siffror från den sidan.

I början viftade Fredrik Reinfeldt och de andra med att 15 000 unga skulle förlora jobben. Sedan var det något med 30 000. Stefan Löfvén avväpnade detta med att påpeka att det var siffertrixande. Det konstiga var att efter den kommentaren la alliansen helt siffrorna åt sidan. Det visar helt klart att man har fantiserat ihop siffrorna i hopp om att dessa skulle få fäste i debatten och att ingen skulle utmana sanningshalten i dem.

Alliansen har trovärdighetsproblem. Verkligheten med all dess fakta motsäger alliansens politik på en rad områden. Det blir svårt för alliansen att använda dem och använda dem så att det framgår att de har lösningarna. Ska sanningen fram saknar alliansen lösningar och det blev klart för alla som såg programmet i kväll. Det var höga röster, tyckande och utfall från alliansens sida som inte bet på socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Jag tror att alliansen inte hade förväntat sig denna offensiv från dessa tre partier. Det verkade som att de tre partierna var bättre synkade denna gång och attackerade  med frenesi.

Stefan Löfvén var offensiv, saklig, pragmatisk och sympatisk. Han utgick ifrån verkligheten och dess problem och kom med lösningar. Det vann han mycket på och med detta fick Fredrik Reinfeldt allvarliga problem med. Stefan Löfvén ställde också motfrågor till alliansen som fick dessa att svamla och komma av sig. En sådan motfråga rörde a-kassan där Fredrik Reinfeldt sa att fler blir arbetslösa och a-kassan höjs. Stefan Löfvén frågade direkt med hur mycket skulle arbetslösheten öka men fick inget svar. Stefan Löfvén passade då på att såga Anders Borg som hade sagt 30 000 skulle bli arbetslösa och det var den summan som gällde oavsett med hur mycket a-kassan förbättrades.

En snabb slutsats är följande. Strategerna på alliansens sida är klart oroliga efter kvällens uppträdande. Alliansen har inte kunnat tvätta av sig stämpeln av att vara trött och saknar idéer. Verkligheten används effektivt emot dem men socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer också med idéer om hur det ska lösas. I Stefan Löfvén har socialdemokraterna också fått en partiledare av gammalt klassiskt snitt som utgår ifrån verkligheten, använder sig av siffror och hur omvärlden ser ut för att förklara den egna politiken och hur problem ska lösas. Det visar att socialdemokraterna är ett parti som tar ansvar för både nuet och framtiden. Miljöpartiet gjorde också bra ifrån sig. Det kommer nog att synas i nästa opinionsmätning.

Johan Westerholm i en analys av kvällen. Peter Högberg sätter betyg. Jan Andersson om att Löfvén slår Reinfeldt med hästlängder i halvtid. Här går det att läsa om alliansens faktafel. Verkligheten är Reinfeldts fiende. Tord Oscarsson anser att oppositionen vann. Jan Andersson om en trött och sorgsen Reinfeldt. Partiledardebatten minut för minut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar