tisdag 9 oktober 2012

Svenska Dagbladet går vilse

Istället för att utveckla Svenska Dagbladet till att bli en dagstidning för alla, där djuplodande reportage, fakta och nyanserade analyser får lov att dominera har ledarredaktionen gått andra vägen. Trots nedskärningar på tidningen väljer denna redaktion att vara värsta ryggdunkarna till regeringen, stå upp för marknadsekonomin in absurdum och stå upp för vinster i välfärden. Det är en okritisk ledarredaktion som har gått vilse.

Senaste exemplet på detta är en ledarartikel om vinster i välfärden och socialdemokratin. Här har vi ett lågvattensmärke som fördummar hela debatten om vinster i välfärden. Per Gudmundson raljerar gärna i sina ledarartiklar men denna gång är raljerandet värre än vanligt.

Diskussionen om vinst eller inte vinst i välfärden går som en kniv rakt igenom alla partier. Ja, även moderaterna. Det finns i varierande grad politiker och väljare i de olika partierna som vill förbjuda vinstuttag men att vinst kan återinvesteras. Det hade varit spännande om Svenska Dagbladet hade valt att sakligt diskutera detta, även på ledarsidorna och därmed låta bli att ta ställning. Det socialdemokraterna gör är att ta tag i frågan. Detta till skillnad från några av de andra borgerliga partierna där partiledningarna inte vågar ta i medlemmars krav på förändring ens med tång för risken att förlora sin prestige.

Vinstdebatten är i behov av att lyftas. Ta bara exemplet med att förbud mot vinst skulle per automatik leda till färre privata utförare eller försvinna helt. Jag vet inte hur många debattartiklar, politiska utspel och politiska debatter som detta påstående finns med. Det är dock ett argument som inte håller, finns inga vetenskapliga bevis och som helt enkelt gör att debatten går vilse. Debatten är redo att lämna det här dinosaurietänkandet.

Svenska folket förtjänar en saklig debatt där fakta är i centrum, där diskussionen får lov att fokusera på om det är rätt att göra vinst på detta sätt, ska vinst få finnas, har kvaliteten och effektiviteten av skattepengarna förbättrats med vinst som drivmedel, hur ser det ut i andra länder och vad kan Sverige lära sig av dem. Listan kan göras lång på seriösa frågor som behöver seriösa diskussioner.

En viktig fråga är om samhället på både kort och lång sikt verkligen har råd med att privata utförare gör mångmiljardvinster. Den frågan är det ingen som har tagit upp men jag anser att den är en av de mest centrala frågorna som debatten borde fokusera på. Speciellt med tanke på alla saker som svenska folket vill ska fungera, efterfråga men framför allt med tanke på de utmaningar som vi alla står inför till exempel på en befolkning som kräver allt mer äldreomsorg och sjukvård.

När det gäller just detta pratas det om hur morgondagens välfärd ska finansieras. Det pratas om skatter och avgifter behöver höjas men aldrig tas frågan upp om det inte är så att vinstuttag ur välfärden också behöver förbjudas då alla skattepengar kommer att behövas.

Om detta pratar aldrig Svenska Dagbladet. Att tidningen behöver avskeda personal förvånar mig därmed inte.

Ola Möller lyfter upp en annan hysterisk vinstdebattör. Halland(s)bloggen skriver om vad svenska folket är värda. Martin Moberg i några tankar om sjukförsäkringen.

2 kommentarer:

  1. Du får läsa Aftonbladets oseriösa ledare istället. De passar dig bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till skillnad från högermegafonen Svd så lever inte Aftonslasken på bidrag från oss skattebetalare, men att förvänta sig någon seriös journalistik från högerblaskorna är att begära för mycket.

      Radera