torsdag 25 oktober 2012

Varselvågens knytnävsslag i magen

Även om dagens stora snackis troligtvis blir Madeleines förlovning anser jag att det finns mycket viktigare saker att fokusera på. Varslen har haglat över Sverige under hela året men under de senaste två månaderna har detta ökat. Till exempel har SSAB varslat 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå, Jitech varslar 60 personer i Tingsryd, Bharat Forge Kilsta varslar 25 stycken i Karlskoga, hos Sony Mobile i Lund får 450 personer gå, Volvo Bussar varslar 330 i Säffle, Holmens pappersbruk i Hallstavik varslar 230 personer (var tredje anställd), IKEA-ägda Swedwood i Tibro har varslat alla anställda - 221 personer, Skanska varslar 95 personer. I hela landet varslades 7 300 personer bara i september. Sedan förste januari har 45 000 personer varslats, upp från 29 000 under samma period i fjol.

I Ystads kommun har Sydskånska gymnasiet varslat 37 personer tidigare i år, Nordemballage har varslat 52 personer, Polykemi har varslat ett 20-tal, Taxibil Syd gick i konkurs som drabbade många anställda. Till detta ska läggas mindre företag som har varslat och sagt upp personal. Konkurserna har ökat från 9 förra året till 18 så här långt i Ystads kommun.

I Tyskland sjunker förtroendet för ekonomin för sjätte månaden i rad. Risken är stor att landet är på väg in i en nedgång i ekonomin, gå minus. I Europa fortsätter mörkret. Där backar tillverkningsindustrin, PMI-INDEX (inköpschefs index) siffror visar att ekonomin minskar med 0,5 procent. Det svenska Konjunkturinstitutets barometerindikator sjunker vilket tyder på att tillväxten i svensk ekonomi minskar. Prognosen pratar om en arbetslöshet som kommer att över 8 procent i slutet av 2013.

Det här är fakta som vi måste förhålla oss till och agera utifrån. Sverige är inte en isolerad ö som är skyddad mot vad som händer i omvärlden, även om en del politiker verkar tro det och skryter om landets så kallade starka statsfinanser. Dessa är bara så starka som konjunkturen i omvärlden är stark och den är definitivt inte stark.

Den politik som högerregeringar i Europa har fört rörande ekonomi, jobben och arbetslösheten har visat  sig vara fel. Istället har de länder som fått en besk medicin eller som utsatts för press fått se sin ekonomi falla, arbetslösheten skjuta i höjden, gör allt fler människor fattiga och skapar social oro. Massarbetslösheten gör att flera åldersklasser/generation kan gå förlorade till ett liv i utanförskap och underklass. Högerpolitiken har inte fungerat utan skapat enorma problem samt skapat en förmögenhetsomflyttning från arbetarklassen och medelklassen till överklassen. De rikaste har fått mer pengar medan vanliga medborgare har förlorat sina jobb.

Det gäller att ha is i magen och verkligen leta efter de riktiga orsakerna. Görs det kan lösningarna bli helt annorlunda. De borgerliga regeringarna har identifierat de enskilda länderna som problemet där dessa har levt över sina tillgångar. Det är problemet och därmed ska det åtgärdas. En slutsats som är helt fel.

Istället handlar det om att titta på de bakomliggande orsakerna. En av dessa ligger i att väst har byggt upp en ekonomi som är uppumpad på skuldsättning hos invånarna. Genom att göra massa pengar billigare och tillgängliga för privatpersoner har högerpolitiker velat se till att dessa människor lånar pengar för att konsumera. Genom konsumtionen kan hjulen hållas snurrande.

Varför har vanliga människor som arbetar tvingats att ta lån? En huvudorsak är kampen om kapitalet/pengarna där starka ägare och högerpolitiker har arbetat hårt för att vinster i företagen stannar hos aktieägarna istället för att gå till högre löner och investeringar i företagen. Med låga eller inga löneökningar har människor fått se sin standard minska. Det har skapat ett sug efter att konsumera för genom konsumtionsvaror och tjänster definierar vi vår egen status och hur väl vi har lyckats.

Istället för att få en högre lön har människor därmed tvingats att ta lån för att finansiera sina liv, inköp, investeringar i bil eller hus. 

Om borgerliga politiker hade valt att fokusera på detta hade slutsatserna blivit annorlunda, liksom åtgärderna. Det är inte press på staterna att skära ned och tvinga arbetsmarknaden att skära ned, och därmed skicka ut massvis av människor i arbetslöshet. Istället behövs en politik som gör tvärtom.

I Sverige har vi två olika sätt att tackla den ekonomiska lågkonjunktur som nu är inne på sitt femte år. Analyserna är olika om orsakerna och därmed också slutsatserna och åtgärderna. Alliansens analys ser vi vad den har lett till, en återvändsgränd med felaktiga åtgärder. Det behövs en annan politik.

Socialdemokraterna i Sverige har identifierat detta. Det handlar om att skapa fler arbeten, rusta de arbetslösa för de nya jobben och se till att hårt kämpande människor i Sverige får mer pengar i plånboken, riktiga pengar som gör att man inte behöver vara rädd för att man måste betala tillbaks dem i form av försämrad välfärd, högre avgifter och liknande. Det är pengar som kan konsumeras och öka på människors ekonomiska utrymme. Det visar sig att med socialdemokraternas budget får människor med vanliga inkomster mer över än med alliansens.

Tord Oscarsson ställer en mycket relevant fråga om Reinfeldts och Borgs ansvar för den ekonomiska situationen i Sverige. Aftonbladet om vinster i välfärden. Per Gudmundson sitter vänd in i hörnan och analysera. Borgerliga partier på väg ut ur riskdagen 2014? Tord Oscarsson om dagens opinionsmätning. Här är hela undersökningen.

3 kommentarer:

 1. Din slutsats är helt felaktig. Det är de billiga lånen och dumpade räntorna som gjort att bostadspriserna lämnat verkligheten och krävt att bostadsköparna skuldsätter sig utan chans att någonsin betala av sina lån.

  Här har politikerna en stor skuld i och med att man skapade SBAB som dumpade boräntorna utan någon riskhantering överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 2. Läs här om LO-ekonomernas eminenta förslag för att sänka skuldsättningen för bostadslån så att Riksbanken kan sänka styrräntan:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/regeringen-bor-hjalpa-ingves-att-sanka-rantan_7599404.svd

  SvaraRadera
 3. I det jag skriver påpekar jag tillgången till billigt kapital och banker som är villiga att låna ut för att på det sättet tjäna pengar. SBAB har inget med detta att göra då hela västvärlden är indragen i detta.

  SvaraRadera