onsdag 21 november 2012

Att skydda en minister kan bli en regerings fall?

Det verkar som att moderaterna och hela alliansregeringen drog en suck av lättnad när Saudiaffären verkade ha runnit ut i sanden i och med att försvarsministern Sten Tolgfors avgick och en ny försvarsminister, Karin Enström, utsågs. Efter det har det varit tyst, fram tills i dag. Nu verkar Saudiaffären ta en helt annan vändning och är en rejäl smäll i ansiktet för Fredrik Reinfeldt.

När Saudiaffären dök upp var det många av oss som höjde ett och annat ögonbryn. Inte kan väl regeringen ha hittat på något sådant tänkte vi. Jodå. Det kunde regeringen. Nu visar det sig att regeringen jobbade hårt med att skydda sig själv och Sten Tolgfors genom att se till så att dokument rörande detta försvann. Ett speciellt mejl som beskriver upplägget med bulvanföretaget. Med andra ord verkar försvarsministern och regeringen ha vetat om vad som har skett men det har regeringen förnekat hela tiden.

Ur ett journalistiskt perspektiv är detta ett mycket bra arbete som har gjorts. Ekot var först ut och avslöjade Sveriges, och därmed regeringens, affärer med Saudiarabien. Nu följs det upp med ett nytt avslöjande som kastar ett avslöjande ljus över Fredrik Reinfeldt och hans regering. Samma ljus som har avslöjat Sverigedemokraterna som det rasistiska och nedsättande parti som det är.

Fredrik Reinfeldt har därmed hamnat i ett svårt läge igen. Troligtvis kommer den nye försvarsministern Karin Enström få löpa gatlopp medan Fredrik Reinfeldt håller sig undan, trots att det är han som bär det yttersta ansvaret för vad som hände innan Enström tillträdde.

För allmänheten i Sverige avslöjas det hur regeringen Reinfeldt har försökt att gömma undan dokument som avslöjar dess kunskap och inblandning i Saudiaffären. Målet har varit att skydda sig själv och speciellt försvarsministern. Det här är något som lämnar en fadd eftersmak och skapar problem. Nu behöver riksdagen med konstitutionsutskottet i spetsen växla upp tempot i granskningen av Saudiaffären och regeringen. Den behöver komma igång snabbt, oavsett vad de borgerliga riksdagsledamöterna och regeringen tycker.

Det som tidigare har avslöjats av Saudiaffären borde ha gjort att en granskningsgrupp tillsattes men det som nu avslöjas visar solklart på behovet av en total genomlysning av hela affären, speciellt regeringens roll och vetskap i detta. Fredrik Reinfeldt och hans regering har avslöjats med att försöka dölja sanningen. Det får bli ett slut på det nu. Det som kan komma ur detta är att ett antal ministrar för gå, kanske rent av hela regeringen.

Martin Moberg om att Saudiaffären kommer tillbaka som en boomerang. Högbergs tankar om mejlet som regeringen kände till. Alliansfrittsverige tar också upp mejlet som regeringen försökte gömma. Röda berget om regeringen Reinfeldts grundlagsbrott kommer att landa i KU. Johan Westerholm i en analys av senaste utvecklingen rörande Saudiaffären. 

2 kommentarer:

  1. När något skall hållas hemligt skall man inte tala om det. Därför är det naturligt att säga att hemliga dokument inte existerar, för om man bekräftar att de existerar kan man på ett eller annat sätt avslöja det som skall hållas hemligt.

    Nu är det viktigt att diskutera om regeringen fått något email. Det kan ju trots allt vara så att någon på FOI skrivit ett email, skickat det och sedan återkallat det. Det kan till och med vara så att någon lämnat sin PC utan att logga ut och då kan ju vem som helst som har tillgång till lokalerna använda PCn och skicka ett email som därefter skrivs ut, återkallas och deletas både från mailbox och papperskorg.

    Det är ju det sända emailet som granskats. Om vi skall få veta allt om detta måste vi även granska hur de aktuella mailsystemen fungerar. Jag har arbetat i en miljö där det inte var så värst svårt att få det att se ut som om man sänt ett email men som mottagaren aldrig läst. Man kunde skriva ett email, skicka det och sedan återkalla det. Då når det inte mottagaren om de inte redan öppnat det, det ursprungliga emailet kan se ut som om det sänts och det finns ett separat meddelande om att det sända mailet återkallats. Slutresultatet blir att när man granskar det ursprungliga emailet så ser det ut att vara sänt, mottagaren har inte fått något email och man kan ju kasta meddelandet om att mailet återkallats.

    SvaraRadera