söndag 18 november 2012

Växla upp socialdemokraterna!


Det är två stycken nyheter som fångar mitt intresse. Den ena handlar om att Fredrik Reinfeldt varnar för att han inte tror att moderaterna och alliansen vinner ett tredje val medan den ena handlar om senaste opinionsundersökningen. Trots tapp till Sverigedemokraterna fortsätter socialdemokraterna att öka, denna gång med 1,8 procent till 33, 9 procent. I kombination finns det en del att säga om dessa nyheter.

Till skillnad från några andra av mina partikamrater tror jag inte en enda socialdemokrater väljer att korka upp champagnen och tror att det hela är över. Tvärtom. En motståndare som framför sådana här nyheter har en tydlig agenda. Att få fart på det egna partiet, både organisatoriskt men också idépolitiskt. Moderaterna står och stampar på samma fläck som partiet har gjort sedan 2006. Inget nytt kommer från alliansen. Istället är det samma saker som återlanseras med småvariationer. Alliansen har inte förstått att verkligheten har förändrats, vilket har gjort att en hel del av deras politiska beslut är i behov av ifrågasättande, borttagande och införandet av nya idéer.

Det Fredrik Reinfeldt nu har fört fram har vi egentligen kunnat se tidigare då han bland annat har framfört att det är farligt med visioner och att han mer än gärna kommenterar det som sker i Europa än det som sker här hemma. Han är oftast frånvarande i den inrikespolitiska debatten när det hettar till för regeringen på ett negativt sätt. Ta bara varselvågen och lågkonjunkturen som slår mot Sverige. Han syns inte till, inte heller Anders Borg (som hellre fräser åt bankerna istället för att prata om den ökande arbetslösheten). Utvecklingen står med andra ord inte på Fredrik Reinfeldts sida.

Samtidigt med detta går det att läsa i de senaste opinionsmätningarna att socialdemokraterna har brutit nedgången som man har haft efter sommaren. Istället börjar det gå uppåt igen. Det har inte uppmärksammats på samma sätt på grund av framgångarna för Sverigedemokraterna, som bland annat tagit röster från S. Trots detta har socialdemokraterna gått framåt och fått stöd från nya grupper. Det bådar gott men är samtidigt en utmaning som vi måste hela tiden ha med oss. Vi ska komma ihåg att det finns ett "tak" runt 35 procent som utgör en övre gräns i dag. S har studsat mot detta tak ett par gånger. Om S skulle kunna bryta igenom detta tak kan partiet definitivt klättra ytterligare procentenheter uppåt.

Jag tror även här att många socialdemokrater är uppe på tårna när det handlar om opinionssiffrorna. Vi vet hur det såg ut under förra mandatperioden. Dock tror jag att de som nu säger sig vilja stöjda S är mer säkra på vad det är för politik vi vill driva och har lyssnat noga på Stefan Löfvén. Annars hade nog siffrorna rusat i höjden om det skulle handla om väljare som nu sätter större tilltro till S på grund av det som nu sker i omvärlden. Så är det inte nu. Istället är det ökningar som är mer av ett tecken på väljare som stödjer politiken och tycker den är bra.

För socialdemokratin finns det en klar väg framåt. Vi har nu lanserat oss som ett framtidsparti men en klar agenda för varför vi ser oss som det. Budgetmotionen som lades andades ansvar, jobben först och blicken mot framtiden. Socialdemokratin lyfter upp dagens samhällsproblem och det uppskattas.

Det är dock det sistnämnda som vi måste bli ännu bättre på. Vi måste lyfta upp samhällsproblemen som finns runt om i hela landet. Johan Westerholm och Peter Högberg har lyft upp vad som händer i bruksorterna, områden som kan bli starka Sd:fästen om inte socialdemokratin ser vad som sker och har tydliga lösningar, för både nuet och framtiden.

Det är ingen som tar ut någonting i förskott. Istället fortsätter det hårda arbetet med att utveckla organisationen och politiken, fokus på dagens samhällsproblem samt vad det är för framtid vi vill bygga tillsammans med väljarna. Nu är det dock dags att lägga in en högre växel och öka hastigheten.

Fredrik Antonsson i en analys av vad hans egen partiledare, Fredrik Reinfeldt, säger. Moderaten Thomas Böhlmark anser att tror man på seger vinner man. Signerat Kjellberg påpekar att det är inte Sd som avgör vem som är svensk. Svd:s ledare om att uppgången för Sd kom innan järnrören. Martin Moberg om massarbetslösheten. Ola Möller lyfter upp Fredrik Reinfeldts tal. Alliansfrittsverige tar upp olika uttalanden från alliansen. Röda berget om Israels bombardemang av Gaza.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar