onsdag 7 november 2012

Vad händer nu i USA?

Jag har följt det amerikanska valet en tid nu och i natt har jag suttit klistrad framför tv:n. Barack Obama vann valet och får fyra år till igen som president. Det har böljat fram och tillbaks under tiden där Obama ledde ett tag och sedan tog Romney över fram till precis efter klockan 05:00. Då vann Obama visa nyckelstater, däribland Ohio, och passerade den magiska gränsen. Det blir firande nu men när USA vaknar upp igen efter valet är det dags för det landet att ta tag i sina problem. Det behövs.

Tittar vi på den amerikanska valkartan går det att se att landet är delat i två läger. Frågan är om republikanerna nu överger konfrontationspolitiken, som har varit stenhård under de senaste åren och beror i huvudsak på "teaparty-rörelsen" eller biter man sig fast i den. För demokraterna handlar det om att sträcka ut handen och visa på att samarbete gynnar det amerikanska folket allra mest.

Barack Obama står inför stora utmaningar. Ett av de största är ekonomin. Nu har republikanerna blockerat en rad nödvändiga förändringar och satsningar som den amerikanska ekonomin hade behövt. Precis innan valdagen kom statistik som visade på en mycket svag ökning av arbetslösheten men desto kraftigare ökning av nya jobb. Kanske är den amerikanska ekonomin på väg att vända men mer insatser från regeringen behövs för att få mer fart.

Dock kan inte hjulen i ekonomin snurra på grund av ökad upplåning av hushållen. Den stora skuldsättningen är en viktig förklaring till den finanskris som landet och världen fortfarande befinner sig i, som blivit en lång lågkonjunktur. Amerikanska hushåll ska inte skuldsättas mer utan behöver ha ökande inkomster.

Amerikanska staten har ett mycket stort underskott som man nu måste komma tillrätta med. Skatt på de rika och en omfördelning av förmögenhet är rätt väg att gå. Spara går att göra inom försvaret och jordbrukssubventionerna men det är en känslig väg att gå. Omfördelning är bättre och här kan demokraterna vinna genom att pedagogiskt förklara varför man gör det och vad pengarna ska gå till samt hur det gynnar medborgarna. En plan behövs läggas fram hur USA:s skuld ska minska.

USA behöver också skapa mycket fler jobb. Arbetslösheten är ett stort problem och landet behöver komma tillrätta med detta. Barack Obama måste agera och komma med nya jobbskapande förslag. Det behövs satsa på nya sektorer och branscher, speciellt inom den gröna ekonomin. Det är här framtiden finns. Kan denna skapa nya produkter och tjänster men också ta sig in i de "gamla" branscherna kan mycket positivt hända. Genom att det skapas mer jobb här drar den amerikanska ekonomin i gång vilket gör att Europa kan börja tuffa på.

Jag tänkte avsluta dagens första postning med att ta upp det demokratiska partiet. Det är roligt för dem att vinna detta presidentvalet men för partiet krävs det nu mer arbete om man ska kunna vinna valet 2016. Demokraterna behöver stärka upp sin organisation, få fler invånare att bli demokrater och se till att sprida sig till allt fler countys. Det verkar som att de större befolkningscentra är demokrater medan de mindre tillhör republikanerna. Det gäller för demokraterna att stärka sig där man är stark medan man väljer ut några countys i varje delstat som man ska bearbeta och vinna till nästa val. Gör man det minskas de republikanska rösterna samtidigt som stödet ökar i delstaterna för demokraterna. Om demokraterna missar detta kan det bli problem att vinna valet 2016.

Aftonbladet om en intressant utveckling i Michigan, som stödde Obama. Johan Westerholm om det amerikanska valet. Martin Moberg skriver om valvinsten men vad händer sedan. Röda berget om att USA:s vita kränkta män har förlorat valet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar