fredag 14 december 2012

Är Sverige för fattigt?

Det råder bostadsbrist i Sverige. År 2000 rapporterade sex kommuner i Skåne att det rådde bostadsbrist. I dag är det 25 kommuner som larmar. I Ystads kommun beräknas 3600 personer stå i kö för en ny bostad. Den största gruppen är ungdomar födda mellan 1981 och 1990. Regeringen står handfallen. Det enda svar den moderatstyrda alliansen har är att det ska bli billigare för människor att hyra ut sina egna bostäder till andra. Människor ska med andra ord flytta in till andra för att få en bostad. Fråga uppstår direkt. Är Sverige för fattigt för att satsa på att bygga bra och billiga lägenheter?

Bostadsbristen breder ut sig allt mer. I år har 135 kommuner fört fram att det råder bostadsbrist, nio fler än 2011. Den hårdast drabbade gruppen är ungdomar. Hälften av landets kommuner uppger att det är bostadsbrist på bostäder till ungdomar, däribland Ystads kommun.

Ungdomar vill flytta hemifrån, få ett eget boende och tjäna egna pengar. För dem, men även för andra, är det viktigt med en aktiv bostadspolitik med byggandet i centrum. Med den bostadspolitiks som drivs tvingas ungdomarna bo kvar hemma eller jaga andra- och tredjehandskontrakt för att kunna få en bostad. Det är något som är verklighet i dagens Sverige. En tråkig utveckling som slår stenhårt mot de yngre.

Anna Berglund gav i oktober röst åt alla de unga i Sverige som gör allt det landets politiker och samhälle kräver av dem. De arbetar och jagar hela tiden nya arbetstillfällen. De betalar skatt och gör rätt för sig. De försöker också få en bostad men här, liksom när det gäller jobben, sätter stopp och skapar stora problem. Hennes beskrivning av hur verkligheten ser ut för dagens unga är något som vi alla måste ta på största allvar. Det är sorgerligt att den borgerliga regeringen inte har en offensiv bostadspolitik för landets unga.

Regeringen Fredrik Reinfeldts största satsning på bostadsmarknaden är att det är lättare för, och ska bli lättare för, den som har en bostad att hyra ut den eller delar av den till andra människor. Regeringen vill se mer av en andrahandsmarknad. Det ska inte satsas på att det byggs nya bostäder. Istället ska människor flytta in till varandra.

När det handlar om möjligheten att köpa sin egen bostad har kreditgivningen stramats upp så hårt att unga har nästan fått lämna bostadsmarknaden. På grund av att storbankerna har slarvat med att undersöka och diskutera bostadssökandes ekonomier har en sådan här stram linje införts. Det har gjort att bostadsmarknaden svalnat av rejält men också gjort att ungdomar har fått det ännu tuffare att få möjlighet att köpa sin bostad. Minst 15 procent av vad en bostad kostar behövs först ha sparats ihop. På en bostad på en miljon kronor innebär det att en ungdom, eller ett par, måste ha sparat ihop minst 150 000 kronor. Även om de skulle spara 30 000 kronor om året skulle det ta 5 år innan summan har sparats ihop.

Ungdomar i Sverige vill ha ett eget boende, oavsett om det är i en hyresbostad eller i ett boende man själv äger. Det gäller att det bedrivs en politik som möjliggör detta.

I Ystads kommun driver vi socialdemokraterna (m)alliansen hårt i denna viktiga frågor. Det byggs mycket litet i kommunen, speciellt hyresbostäder. När det pratas byggande från (m)alliansen pratas det hela tiden om alla planer de har gjort, är igång med och ska komma igång med. Ända sedan 2007 har (m)alliansen pratat om dessa planer .

Vi socialdemokrater har däremot tagit tag i taktpinnen och tvingat (m)alliansen att göra saker. 

Vi har fått igenom att det nu ska byggas ungdomsbostäder i Surbrunnsparken
att Dammhejdan har planerats till att bli ett bostadsområde och att det nu ska sättas igång här ute. 

Vi driver på att det ska möjliggöras för att vindsutrymmen byggs om till ungdomsbostäder. 

Ett äldreboende med trygghetsboende har vi varit med och drivit på. 

Ett nytt trygghetsboende centralt i Ystad ska byggas, som vi ligger bakom. 

Vi driver på att gamla sockerbruksområdet i Köpingebro blir bostadsområde och att byggandet där kommer igång så snabbt som möjligt. 

Vi har drivit igenom att den stora gamla parkeringen där Willys låg innan ska planeras om för att möjliggöra bostäder.

Vi är dock inte nöjda med detta. Det finns ytterligare områden i Ystad och de mindre tärtorterna runt om i kommunen som vi tittar närmare på som lämpar sig perfekt för bostäder. Vi kämpar hårt för att fler bostäder ska byggas. Ungdomarna ligger oss varmt om hjärtat och vi tänker fortsätta att kämpa för deras  rätt och möjlighet att få en egen bostad i Ystads kommun.

Vi anser att Ystads kommun i sin helhet ska ha råd att satsa på våra ungdomar. Det är dags för (m)alliansen med Kristina Jönsson i spetsen att ta detta steg också.

Ola Möller om att Annie Lööf slår en kullerbytta, och en som underkänner den egna politiken. Martin Moberg tittar redan nu på nästa år. 

2 kommentarer:

  1. I de flesta kommuner får nyanlända förtur till kommunala hyreslägenheter medan svenska ungdomar är satta på undantag. Hur är det i din kommun?

    SvaraRadera
  2. I Ystads kommun står de i bostadskö som alla andra.

    SvaraRadera