lördag 22 december 2012

Dags för S att rycka åt sig initiativet

I dag har två stycken opinionsmätningar presenterats där det inte ser bra ut för Fredrik Reinfeldt och hans möjligheter att bilda regering 2014. Om samma tendens fortsätter som nu under hösten kommer både C och Kd att åka ur riksdagen. Därmed skulle alliansen vara bruten och nya möjligheter för Sverige öppnar upp sig. I går avslöjade Anders Borg sig för att ha undanhållit riksdagen och svenska folket nya uppgifter för svensk ekonomi innan riksdagen fattade beslut om budgeten för 2014. För socialdemokraterna finns det därmed ett perfekt tillfälle att nu rycka åt sig det politiska initiativet och visa på en ny färdväg för Sverige.

Båda opinionsmätningarna är inte sådana som man som socialdemokrat ställer sig upp och jublar över. Under hösten har stödet för S bland väljarna pendlat mellan 32-35 procent. I dag visar siffrorna samma sak, med tecken på en nedgång. Siffrorna är högre än valet 2010 samt förra årets kaotiska färd för partiet. Dock är vi inte nöjda. Jag är inte nöjd. Sverige är i ett krisläge. Arbetslösheten är hög och kommer att öka. Varslen står som spön i backen, fattigdomen ökar, människor upplever sin situation som tuffare än på länge, framtiden ser mörk ut, välfärden försämras och urholkas. I detta läge borde socialdemokraterna vara det naturliga valet för människor men det är det inte.

Jag ska bara i detta stycke nämna något om dagens lågkonjunktur. Jag är mycket orolig över alla de, inklusive Anders Borg, som försöker vifta bort dagens mycket allvarliga läge genom att jämföra med 2008-2009. Då slog finanskrisen/kraschen till med full kraft. Det här lyfts fram som en förklaring för att vi inte ska oroa oss och att det därmed inte är lika allvarligt. Det här är att ljuga för alla. Denna lågkonjunktur slår till när Sverige och resten av världen inte har återhämtat sig och där arbetslösheten redan ligger på höga nivåer. Lågkonjunkturen kommer också att vara under ett par år framöver. Det är mycket allvarligt. Vi varken ska eller kan använda 2008-2009 som en ursäkt och bortförklaring av dagens läge. Används det har man inte i den politiska diskussionen att göra.

Fokus måste nu läggas på att bryta denna lågkonjunktur. Lena Mellin kallar den för att den är skapad utomlands, och nämner sedan ett antal länder som Sverige exporterar till som är i kris och nedåtgående spiral. Inte med ett ord tar hon upp den självklara diskussionen om varför Sverige inte har brutit beroendet av att exportera till de gamla ekonomierna och istället satsat på de nya framväxande istället.

Tyvärr tror jag inte att alliansen kommer att göra så mycket eftersom allt krut redan har använts. Istället blir det "vänta, se och hoppas att konjunkturen vänder uppåt". Om det sker kommer Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vara snabbt ute och skryta om att det är tack vare alliansens politik som har skapat framgången.

För socialdemokraterna handlar det nu om att rycka åt sig initiativet, komma med analyser och nya förslag. Julledigt? Glöm det.

Röda berget frågar sig om Anders Borg är en klant eller lögnare. Martin Moberg om Anders Borg och att han inte har en god jul. Ola Möller i en analys om tappat förtroendekapital för Anders Borg. Peter Högberg skriver en analys av S och C.

2 kommentarer:

  1. Det här med att vi måste rycka åt oss initiativet och ta ledningen i debatten har vi surrat om ända sedan vi förlorade valet 2010 om inte ännu längre.

    Det börjar bli dags nu. Tyvärr tillhör jag inte partiets stora tänkare och visionärer utan kan bara göra tjänst som budbärare men jag väntar på budkavlen.

    SvaraRadera
  2. Man kan ha ett bra budskap men fel budbärare. S partiledning är så tråkiga och färglösa att det tyvärr inte fungerar.

    SvaraRadera