lördag 8 december 2012

En kamp om ett partis väljare

Det är intressant att följa opinionsmätningarna nu och fram till valet. Den enda mätning som är avgörande är vad väljarna säger på valdagen men opinionsmätningar kan samtidigt ge en fingervisning om vad som är på gång och hur väljarna ser på de olika partierna. De långa trenderna framträder ganska klart. Minst lika intressant är politiska utspel och vilken politik som drivs. Om Aftonbladets avslöjande är sant finns det ett parti vars medlemmar och väljare det kommer att bli huggsexa om.

Sedan valet 2010 har vi kunnat ta del av hur kristdemokraterna mer eller mindre har parkerat under fyraprocentsspärren. Den spärr som ett parti måste passera för att få plats i riksdagen. Det spekuleras om moderaternas väljare ska rädda partiet igen i valet 2014, som gjordes 2010. Många har hoppats men under senare tid har andra saker vuxit fram som gör att denna spekulation verkar vara mer önsketänkande och inte en del av hur verkligheten ser ut.

Ett parti som sakta men säkert har gått närmare och närmare spärren är Centerpartiet. Partiet har gått ifrån att vara ett 25-procentsparti i mitten av 1970-talet till att i senaste undersökningen från SCB hamna på 4,4 procent. I de senaste tre riskdagsvalen har partiet gått ifrån 6,1 procent 2002, via 7,88 procent 2006 och landade på 6,56 procent i valet 2010. Sedan dess har partiet tappar över två-procentenheter.

Den långsiktiga trenden är tydlig, liksom den mer korta som vi har sett sedan valet 2010. Centerpartiet backar. Valet av Annie Lööf skulle ändra på detta men utgången har blivit tvärtom. Denna nedåtgående trend riskerar att accelerera om det Aftonbladet skriver i dag är sant.

Enligt denna tidning ska det presenteras på tisdag en utredning som landar i att kärnkraft ska fortsätta att utgöra 40-50 procent av allt skapande av energi i Sverige 2050. Miljöministern, centerpartisten Lena Ek har inte valt att också ta fram ett alternativ utan kärnkraft. Det betyder att med denna utredning ställer sig Centern på samma sida som de som vill bygga ut kärnkraften.

Centern har ett stämmobeslut på att kärnkraften ska avvecklas men med detta besked blir det precis tvärtom. Partiledningen har därmed valt en annan väg som går helt emot det medlemmarna och många av partiets sympatisörer tycker. Troligtivs kommer detta att accelerera antalet som kommer att lämna Centern. Ett parti som försöker vara borgerlighetens gröna parti men som nu misslyckas totalt.

Hur den interna debatten kommer att gestalta sig går det bara att spekulera i men jag gissar att Annie Lööf och Lena Ek kommer att få det hett om öronen. Båda två verkar ha sålt ut partiet för alliansens skull. Ett beslut som mycket väl kan leda till att Centern åker ut ur riksdagen och tillsammans med Kd slår sönder alliansen.

Vart kommer partiets väljare att ta vägen? En del kommer självklart att stå kvar men en del kommer att gå till de andra borgerliga partierna. Dock tror jag inte Kd kommer att vinna något på det. Miljöpartiet kommer att få röster men jag tror också att socialdemokraterna kommer att få nya väljare. I senaste SIFO-mätningen går det att se att S får röster från Centerpartiet. Jag gissar att det blir Mp och S som kommer att få den större delen av Centerns väljare.

Hur det blir i framtiden ska bli intressant att se men jag tror att med detta besked från Lena Ek, och därmed Centerpartiet, kan det mycket väl vara det verkliga startskottet om att nu är det dags att ta en kamp om det partiets väljare från de andra partierna.

Martin Moberg om röster som lämnar Centerpartiet. Ola Möller lyfter upp att jämställdheten måste drivas vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar