tisdag 18 december 2012

Jätten Gluff Gluff

I går höll Fredrik Reinfeldt sitt jultal. Ett jultal som är till för att framhäva hur bra alliansens politik är. Det är ett ovanifrånperspektiv som dominerar. Dock är årets jultal ett tal att hålla i minnet. Inte så mycket för sakinnehållet, då detta visar att alliansen inte klarar av att bedriva en framåtriktad skolpolitik då man hela tiden är inne och petar i den, utan på grund av rädslan från moderaterna att förlora valet 2014. En rädsla som slår mot ett annat parti i alliansen, som rutat in skolfrågan. Det är öppen strid inom alliansen.

Gårdagens jultal hade fokus på skolfrågan. Även om Fredrik Reinfeldt försökte fokusera på alliansens skolpolitik märktes det klart att moderaterna nu tänker ta över skolfrågan ifrån Folkpartiet. Jan Björklund var ute och tyckte det är bra att Reinfeldt nu närmar sig hans linje. Jag gissar att Björklund och Folkpartiet är både arga och oroliga för moderaternas avancemang i denna fråga.

Handlar denna omsvängning om att moderaterna och Fredrik Reinfeldt är mån om skolan?

Det låter jag var osagt men en mycket viktig orsak i detta är att socialdemokraterna är det parti i Sverige som väljarna anser sig ha störst förtroende för när det kommer till skolan och dess framtid, vilket gör moderaterna oroliga. Innan har Folkpartiet haft det största förtroendet men det har ändrats. Det i detta sken som vi ska se Fredrik Reinfeldts utspel och resor till olika skolor i olika kommuner.

Det skulle kunna vara en styrka för alliansen att detta sker men faktum är att här är ännu ett område som moderaterna och Fredrik Reinfeldt väljer att ta över från sina samarbetspartners. Kristdemokraterna och Centerpartiet har redan fått känna på detta inom välfärdsfrågorna, miljön och näringslivsfrågorna. Dessa partier har tappat väljare till moderaterna men också till andra partier. Nu har turen kommit till Folkpartiet.

När jag studerar alliansens samarbete, från det att den bildades fram till i dag, kan jag inte undgå att fundera över om allt detta också innehåller en dold agenda. Känd av ett fåtal och en välbevarad hemlighet av de invigda, förklädd för andra men resultatet kan vi se nu. En agenda som har gått ut på att få moderaterna att bli det dominerande partiet, väl i storleksklass som socialdemokraterna.

Bevisen finns där. M sitter på de tyngsta posterna i regeringen. Poster som ger massmedial uppmärksamhet och därmed en bas att bygga förtroende utifrån. Det viktigaste är framför allt moderaternas förmåga att ta över den ena frågan efter den andra från de mindre borgerliga partierna. Det har gjort att väljarna sakta men säkert har övergett dessa till förmån för moderaterna, som därmed har kunnat växa rejält. Skolfrågan ska nu tas ifrån Folkpartiet och det görs utan att moderaterna skäms.

Det är inte lugnt inom alliansen. Även om Annie Lööf hoppas att partiledarträffen hemma hos henne ska få fart på samarbetet står det redan klart att det är problem inom alliansen och mellan partierna. Inget revolutionerande kommer att komma ur detta möte, även om det kommer att spinnas utifrån det ändå av partierna. Det är strid mellan partierna. Folkpartiet kommer antingen att passiviseras eller tvingas komma med ännu konstigare utspel i skolfrågan.

Fredrik Reinfeldt försökte få uppmärksamheten att landa på skolfrågan men det fokus borde läggas på är att M tar över ännu en fråga. En fråga som visar på splittringen inom alliansen. Jultalet var till för att berätta om förträffligheten med alliansens politik men minnet kommer att bli att här fick vi lyssna till en allians i splittring där M tar för sig allt mer.

Martin Moberg i en kritisk analys av Fredrik Reinfeldts tal. Peter Höglund i en analys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar