tisdag 4 december 2012

Offensivt tänkande kamrater!

Under ett antal veckor har Sverigedemokraterna haft framgångar i väljaropinionen. Jag har funderat hur länge det skulle dröja innan moderaterna skulle visa sin ängslan över detta. Det kom igår med Billströms utspel. Utspelet har inte så mycket med framtida ankomster av flyktingar utan ska ses i ljuset av framgångarna för Sverigedemokraterna. Moderaternas agerande är ett feltänk. Ett feltänk som bottnar i en felaktig analys över läget i Sverige. Det som verkligen behövs är en offensiv näringspolitik men det lyser tyvärr med sin frånvaro.

Människor runt om i Sverige oroas över den ekonomiska utvecklingen som nu sker, fast har varit på gång under en längre tid. Varslen duggar tätt, arbetslösheten ökar, konkurserna ökar och framtiden ser mycket dyster ut. Det positiva talet om hur bra den svenska ekonomin är från början av året har visat sig handla ganska mycket om att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att om en sak upprepas tillräckligt många gånger så kanske kan den bli verklighet också. Facit har vi idag.

Så vad gör människor i detta läge? Jo, vi börjar leta efter en förklaring till varför det ser ut som det gör och vem som kan leverera svar på hur detta ska kunna förändras till det bättre. Sverigedemokraternas lösning vet vi alla. Invandringspolitiken ska ändras. Det ska bli hårdare och svårare. Om det gör det kommer allt att bli hur bra som helst. Om det stämde skulle Danmark ha en enorm ekonomisk tillväxt och en mycket låg arbetslöshet. Så är det inte. Danmark har drabbats lika hårt som resten av Europa.

Det finns en djup liggande oro hos människor. Så länge som det verkade att den svenska ekonomin gick bra sjönk denna oro lite tillbaka men nu när kraften i lågkonjunkturen har slagit igenom på bred front har oron för den egna försörjningen, för jobbet, för familjen och för framtiden ökat igen. Sökandet efter en bättre morgondag är i full gång hos landets invånare.

I detta läge måste nu socialdemokratin träda fram och visa på vad det är för politik som vi vill föra för att människor ska både få hopp om en bättre framtid men också kunna se att det blir så. I vanliga fall hade väljarna kommit till oss i en nedgång som vi nu ser men så sker det inte. Väljarna är osäkra på vad vi vill och vad vi kan leverera.

Efter det att Stefan Löfvén tillträdde började socialdemokraterna prata om arbete, hur arbetslösheten, ska minska, att det måsta skapas fler arbetstillfällen, satsa på innovationer och utbildning. Det är mycket bra att detta har kommit in i centrum av politiken då vi satte dagordningen. Ivern och energin från S var stort i början av året men efter sommaren tycker jag se en avmattning. S har börjat att jaga andra bollar istället för att fortsätta att fokusera på jobben, jobben och åter jobben. Det har gjort att S inte har fortsatt att vara relevant som partiet skulle kunna vara. Det är åter dags för socialdemokraterna att på bred front gå ut och prata om framtiden och jobben.

Volvos storsatsning här i Sverige visar på hur viktig industrin är för landets ekonomi. Det är bra att Stefan Löfvén var med när detta presenterades. Däremot saknades näringsminister Annie Lööf. Signalen är tydlig. Regeringen saknar näringspolitik och verkar anse att industrin inte är så viktig. Samma sak med utvecklingen i svensk ekonomi.

Stefan Löfvéns närvaro signalerar något annat. Socialdemokraterna tar näringspolitiken och industrin på allvar. Signalen till medlemmarna i partiet är också klar anser jag. Det är dags att åter prata om jobben, jobben och åter om jobben. Även om det finns andra viktiga frågor som dyker upp är huvudfråga för socialdemokraterna jobben och att få ned arbetslösheten till mycket låga nivåer. Det handlar om människors försörjning och livsmöjligheter. Det handlar om människors framtid. Vad är viktigare än det?

Ett hållbart Sverige kan definitivt vara en bas som svensk näringspolitik byggs utifrån. Tord Oscarsson ser möjligheterna men pekar också på en viktig sak. Martin Moberg om att det är bara Sd som slår armkrok med Billström.

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med att regeringen saknar en offensiv näringspolitik? Man har ju precis inför läx-RUT!?! 1000-tals jobb kommer att skapas. Visserligen inte ett enda som man kan försörja sig på men ändå... ;)

    SvaraRadera
  2. Det är inte näringspolitik. Näringspolitik Läxhjälp handlar om bidrag. Näringspolitik handlar om att skapa varaktiga branscher som kan skapa en rad nya jobb av sig själv på marknaden utan att behöva stöd, bidrag/avdrag och liknande. Du har helt rätt i att dessa läx-RUT inte går att försörja sig på.

    SvaraRadera