måndag 31 december 2012

Sverige - klasskampen

Den ökande globaliseringen och regeringens misslyckade ekonomiska politik fungerar inte. I småstäder, större städer  och på landsbygden runt om i Sverige kastas människor ut i osäkerhet, hopplöshet och fattigdom när arbetet tar slut eller cementeras i fattigdomens handbojor. Arbetslöshetens bleka budbärare har levererat brev där mottagaren får ett beskt besked. Du är uppsagd. Ett budskap som rycker undan grunden för människor och där framtiden upplevs som nattsvart. Samtidigt med detta har vi fått en arbetsmarknad som svämmas över av osäkra anställningar som medför låga inkomster. Fattigdomen är hela tiden en dörrknackning bort. Människor far illa. Köerna till soppköken blir allt längre. Låg- och medelklassen attackeras från olika håll hela tiden. I Sverige har klassklyftorna ökat allt mer. Det enda som regeringen kan visa upp för landets befolkning är att det är upp till den enskilde själv att lösa sin situation. I klassklyftornas Sverige finns inte längre hopp och möjligheter. Det får bli ett stopp för detta nu.

Det jag kommer att skriva nu kommer att svida för en hel del men i dag bedrivs det en medveten politik med syfte att öka klyftorna i samhället från regeringens sida. "Hungriga vargar" jagar bäst samt "Ivriga bävrar" är uttryck som kan beskriva alliansens politik eller vad alliansen har använt sig av för att beskriva vad människor i Sverige ska omvandlas till. Vi ska inte vara överraskade över klassklyftorna. De kommer som en följd av den förda politiken från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det är dock fel väg att gå för Sverige.

Varken alliansen, med sin tro att problemen i samhället beror på att ersättningarna i socialförsäkringssystemen är för höga, eller Sverigedemokraterna, som tror att invandringen är problemet, har lösningar för framtiden. Båda två lever på klassklyftorna och har inga problem med dem. Till exempel är Sverigedemokraternas största satsning i sin budget att sänka skatten i en fjärde skattesänkning. En skattesänkning där den som tjänar mer får också mer i sänkt skatt. Det ökar klyftorna ytterligare. Alliansen och Sverigedemokraterna har inte lösningarna. Istället bedriver de en medveten politik som förstärker klassklyftorna och den oro, rädsla och hopplöshet som följer i dess följd.

Ett framtidsparti som socialdemokraterna kan aldrig någonsin acceptera detta. Vi tog striden en gång i tiden och vi tar striden igen. Vi hatar klassklyftor och tänker bekämpa dem. I Sverige ska det inte finnas klassklyftor. Klassklyftor är ett gissel som sliter sönder samhället, släkter, familjer och vänner. De äter sig in i våra liv och slår sönder dem. Ett "vi och dem" samhälle skapas som bygger vallgravar av kokande lava mellan oss människor. Avstånd skapas som är svåra att överbrygga. I en global värld där konkurrensen om ekonomin, jobben och investeringar är stenhård är ett samhälle där klassklyftorna breder ut sig oerhört sårbart och mår dåligt.

Vi måste sätta ett stopp för detta nu. I ett hållbart samhälle är social hållbarhet oerhört viktigt. I ett sådant samhälle, liksom i folkhemmet, är klassklyftor något som inte ska finnas. Istället handlar det om att bygga ett jämlikt samhälle där gemenskapslösningar är i centrum. Jämlika samhällen klarar av problem och utmaningar på ett bättre sätt än de samhällen som bygger på klassklyftor. Sverige hade inte nått dit vi har varit om det inte hade varit för byggandet av det jämlika samhället.

Ett socialt hållbart samhälle accepterar inte fattigdom, accepterar inte att vissa människor hamnar efter, accepterar inte att människor saknar arbete, accepterar inte osäkra anställningsförhållanden och låga löner, accepterar inte dålig arbets- och livsmiljö. Ett socialt hållbart samhälle ser till att alla är med, att alla har en plats och att alla har möjlighet att förverkliga sina livsprojekt. Där råder full sysselsättning och statens uppgift är att se till att politiken är inriktad på att skapa nya jobb. 

Det görs bäst i ett samhälle där gemenskapslösningar skapar individuell frihet och därmed nya chanser för alla, inte som i det individuella marknadsbaserade samhälle där det är helt upp till den enskilda människan att lösa sin situation. Om den inte kan lösa det är det personens eget fel. Något som vi socialdemokrater aldrig kan acceptera.

Kampen kommer att stå här från och med nu och framåt. Valet kommer definitivt att handla om det. Mellan ett bevarande av ett gammalt samhälle där marknaden ska lösa allt och individen är utlämnad åt sig eget öde, där det skylls på höga ersättningar eller invandrare eller byggandet av ett nytt samhälle med gemenskapslösningar och jämlikhet i centrum där klassklyftorna försvinner. Vilken framtid vill du att Sverige ska ta?

Bengt Silfverstrand skriver om orättvisor i dagens Sverige. Socialdemokrater i nordvästra Skåne skriver att Sverige måste vara ett samhälle som skapar möjligheter. Johan Westerholm skriver om Sd:s och opinionen. Aftonbladet i en analys om Sverigedemokraterna och att Jimmy Åkesson inte står för sitt ord. Svenska Dagbladet är mer oroligt för alliansen än om hur verkligheten ser ut. Göran Johansson om att muf inte gillar jobbpakten.

6 kommentarer:

 1. Ord i rättan tid. Se också http://www.s-info.se/silfverstrand

  SvaraRadera
 2. (...jämlikhet i centrum där klassklyftorna försvinner.)

  Det fanns klassklyftor även när S regerade. Per-Albin hade flera vänner i överklassen och Olof Palme kom själv ifrån den. Göran Persson är en del av den nu. Mycket snack från dig.Och glöm inte S-ledningen som alla är högt betalda och inte bor i förorten till stor del.

  SvaraRadera
 3. Jag är inte ett dugg nöjd med utvecklingen. Intressant argumentation. Det betyder att ingen politiker och parti kan vara med och leda landet.

  Olof Palme såg problemen och klassklyftorna och gjorde allt vad han kunde via politiken för att förbättra för vanliga människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Palme är historia nu.
   Man blir lite orolig att så många sossar på sina bloggar talar om Palme, Branting och Erlander.
   Vad finns förslagen här och nu? S har inga konkreta förslag till framtiden. Det har för all del inga andra partier heller förutom dum-Centern.
   Det där klasssnacket går inte hem 2013 eller 2014.
   Medelklassen är så enormt mycket större nu. Jag tänker också på tex sjukvårdsbiträden som ex. De har usel lön 2013, de hade det 1993 och 1973. Och 1953 och 1933... Där har inte S eller annan regering gjort nåt i praktiken.

   Radera
 4. Palme är fortfarande aktuell eftersom de saker han pratar om är som att han beskriver hur det är i dag. Han var också den som lyfte upp miljön och hoten mot denna, något som vi i dag behöver arbeta mycket mer med.

  Om du hänger med mer på min blogg så har jag skrivit om lösningar men kommer att skriva än mer om dessa.

  Klassnacket går definitivt att använda nu också. Det är bara att se vårt samhälle. Medelklassen är inte en homogen grupp utan uppdelad i olika skick. Klass kan man också kalla det. Klass har med maktförhållanden att göra.

  Du har rätt om undersköterskor och sjuksköterskor. Deras lön behöver öka helt klart. När vi socialdemokrater ledde Ystads kommun 2003-2006 såg vi till att extra satsningar rörande lön gjorde på undersköterskorna. Tyvärr har (m)alliansen som styrt kommunen sedan 2007 inte gjort ett dugg för att höja lönerna.

  SvaraRadera