torsdag 6 december 2012

Vad är framtidsinriktad politik?

Gårdagens opinionsmätning från SCB är intressant läsning. Socialdemokraterna backar. Tidningsledare försöker att analysera detta. Borgerliga sidor lyfter upp alliansen och vilka möjligheter den sidan har samtidigt som socialdemokraterna sågas. För många människor i landet kommer mätningen att försvinna men för partierna utgår den ett avstamp inför framtiden. En framtid där jag anser att socialdemokraterna kommer att ha en offensiv och framtids inriktad politik på alla områden.

Intressant i detta är att den SCB:undersökning som presenterades i maj var nog i grunden fel. SCB:s höga nivå på socialdemokraterna var det många av oss som ifrågasatte. Andra mätningar som gjordes visade på lägre nivåer. Det borde en hel del politiska analytiker ha presenterat i går och i dag men inte görs.

Socialdemokraterna ligger över valresultatet. Det finns ett motstånd för partiet att bryta igenom. I dag ligger det på 35 procent. Det är i dag ett hårt tak att ta sig igenom men goda möjligheter finns. Inriktningen på att vara ett framtidsparti är helt rätt tänkt. Så vad är framtidsinriktad socialdemokratisk politik?

Tittar vi bara snabbt på alliansen respektive Sverigedemokraterna ser vi att dessa står för en gammaldags politik. Det är marknaden i centrum samt att människor ska spelas ut mot varandra. Klyftor är helt okej (Sd stödjer bland annat skattesänkningar som gynnar de rika, dyrare hyressättningar och ojämlikheten i skolan ska öka via exempelvis avdrag för läxhjälp.) och politiken byggs upp kring detta. Människor ska begränsas och vissa ska ut ur Sverige.

Det är inte en framtidsinriktad politik. Det är istället en politik som skapar och underhåller spänningar i samhället. Spänningar som skapar problem för alla inblandade, något som vi definitivt kan se i dag.

Istället behövs en annan politik som bygger på följande framtidsområden:

Hållbara samhället, frihet, jämställdhet, integrerande arbetsmarknad, det livslånga lärandet och jämlikhet.

Var och en av dessa områden är viktig för ett samhälle som vill möta framtiden ur en styrkeposition. Tillsammans visar de på hur en slagkraftig och framtidsinriktad politik kan formas. En politik som gynnar alla och som minskar på rädsla och oro för nuet och framtiden. Det är en politik som socialdemokratin ska föra.

Aftonbladet om att jobb och utveckling är vägen framåt. Högbergs tankar om opinionsmätningen. Martin Moberg redovisar mätningen i Blekinge. Ola Möller har tankar om mätningen. Jämlikhetsanden om att satsa på barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar