måndag 21 januari 2013

Alliansens djupa kris

I dag presenteras ännu en opinionsmätning som får Fredrik Reinfeldt att ha fortsatt bekymmer. En mätning som visar att alliansen har en stor uppförsbacke, såphal och som den sidan inte har vallat för. Det regeringsunderlag som han skryter om att han har finns inte. Alliansen är i allvarliga problem.

I går kunde vi ta del av SIFO:s väljarundersökning som fick Centerpartiet att sätta kaffet i halsen. Partiet  hamnade på 3,2 procent. I dag kommer United Minds med sin och den nedåtgående trenden för Centern fortsätter. I dag blir det 4,4 procent. Troligtvis kommer partiet att fortsätta att backa. Frågan är till vilken nivå. För Annie Lööf är det ett enormt problem och skakar om hennes grund som partiledare. Sedan hon tog över partiet har nedgången fortsatt och inte avbrutits. Den senare tidens turbulens har accelererat denna nedgång.

Kristdemokraterna ligger på 3,1 procent. Raset fortsätter. Det fanns en uppgång i gårdagens mätning. Troligtvis ligger nu kd och pendlar mellan 3,0-3,5 procent men får inget lyft. Jag håller med dem som anser att detta parti saknar profilfrågor. Kd har försökt att vara värdekonservativt med socialt inslag men den politik som regeringen har fört mot de svaga i samhället får partiet att se ut som ett dubbelansikte. Det ställer inte väljarna upp på.

För Fredrik Reinfeldt är detta mycket allvarligt. Han har vid flera tillfällen fört fram att alliansen är det enda regeringsalternativet. Den "rödgröna" sidan anser han inte är samspelta, har inte ett gemensamt program och är splittrade. Det finns inget regeringsalternativ att rösta på. Utspel som är en del av en större strategi där väljarna ska övertygas om att rösta fram en stabil alliansmajoritet i riksdagen.

Väljarundersökningarna signalerar något helt annat. Väljarna tror inte på alliansen. Väljarna anser att den sidan saknar trovärdighet och lösningar på dagens problem och utmaningar samt har inget att komma med när det handlar om framtiden. Pratet om stabila statsfinanser har alla hört till leda. Väljarna vet också om att socialdemokraterna står för detta. Därmed är det ett kort Fredrik Reinfeldt och Anders Borg inte längre kan spela. Det har till och med blivit så att detta kort spelas tillbaks mot dem själva.

För om nu statsfinanserna är så bra och starka som dessa båda hävdar undrar nog väljarna över varför regeringen inte gör mer för att få ned massarbetslösheten och ser till att fler jobb kan skapas i den svenska ekonomin. Skrytet från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg slår tillbaka med full kraft.

Just nu saknar Fredrik Reinfeldt en majoritet i riksdagen. Utifrån opinionsmätningarna kommer alliansen att falla. Den sidan har inte ens 41,6 procent (går inte att räkna in kd i detta) utan istället 38,5 procent. Det hade med andra ord blivit en ny regering. Fredrik Reinfeldt saknar med andra ord ett trovärdigt regeringsalternativ.

Den strategi som Fredrik Reinfeldt och moderaterna har kört igång om regeringsalternativ fungerar inte. Även om tanken kan vara att få väljare att i större utsträckning rösta på något alliansparti, och på det sättet säkra fortsatt regeringsinnehav, fungerar inte. Folk bryr sig inte om vad Fredrik Reinfeldt säger om detta. Det folket är intresserade av är vad Fredrik Reinfeldt vill med framtiden. Just nu kan han inte ge hopp och framtidstro. I den djupa kris Sverige befinner sig i får hans regering inget stöd, som den fick under finanskrisen.

Socialdemokraterna går fram i denna mätning också. Nedgången är bruten men ingen inom partiet kan slå sig till ro. Det är roligt att få ökat stöd av väljarna men siffrorna är för låga. De ligger ovanför valet 2010 men ambitionen ska vara mycket högre än så. I detta läge har socialdemokraterna läge att gå på en bred offensiv rörande jobben och utbildning. Här går det att än mer sätta ned foten och peka ut i vilken riktning Sverige ska gå.

Den verkliga offensiven från socialdemokraterna kommer att sättas igång efter partikongressen. Det är där som politiken för framtiden kommer att formas utifrån partiprogrammet och alla de 1900 motionerna som vill förändra landet i rätt riktning.

Ett intressant förslag från Aftonbladet. Annie Lööf ljuger medvetet om hur det nya partiprogrammet i S har tagits fram. Röda berget funderar över Annie Lööfs framtid. Samma sak gör Martin Moberg.

2 kommentarer:

 1. Faktum är att Alliansen har bättre opinionssiffror idag än vad dom hade för fyra år sedan med lika långt till valet, allt enligt Sifo:s hemsida.
  Problemet för (s), som jag ser det, är att dom har svårt att attrahera den välutbildade och flitiga medelklassen.
  Moderaterna har lyckats komma in hos grupper som traditionellt varit vikt för (s).
  Att (m) lyckats med det är nog för att de är det borgliga partiet,som jag ser det,som står längst åt vänster.

  Lars Norling  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, jan 2008 hade Rögröna 56.3 % och Alliansen 39.9 %. Läget är värst på S som hade 43.1 % jan 2008 och i dag 31-34 %.

   Radera