söndag 6 januari 2013

Full sysselsättning är målet!

(M)alliansen, speciellt moderaterna, pratar ofta om att den sidan står för en arbetslinje. De har jobbpolitiken. Alla andra har bidragspolitik och liknande. Det är intressant sätt att resonera med tanke på att den sidan har problem med att förstå vad full sysselsättning innebär. Framför allt att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har knutit det till nivån på inflation. Det gör att (m)alliansens politik och retorik faller platt till marken. Det är dags att Sverige sätter full sysselsättning i centrum ordentligt.

Fram till början av 1990-talets början var full sysselsättning i centrum för svensk politik. Både finans- som penningpolitiken arbetade för att det skulle vara full sysselsättning i ekonomin. Välfärden byggdes upp runt detta med reformer och socialförsäkringar. Efter kraschen 1991-94 svängde det hela. Nyliberalismens mål med låg inflation sattes i centrum istället. För att få det krävs det enligt teorierna att arbetslösheten hålls hög.

Den här politiken bygger (m)alliansen vidare på. Deras arbetsmarknads- och ekonomiska politik bygger på antagandet att arbetslöshet beror helt på att ersättningarna i socialförsäkringarna är för höga och nivån på inflationen. Genom att pressa ned dessa ska människor komma i arbete eftersom priset att inte arbeta blir för högt. Det är en syn som gör att efter dessa förändringar, som har gjort i socialförsäkringarna som sjukförsäkringen och a-kassan, är det upp till den enskilde och marknaden att lösa det hela. Arbetslösheten blir ett problem för individen, inte samhället. Det sättet att tänka innebär per automatik att full sysselsättning inte blir målet. Det är inget som det pratas om då låg inflation sätts i centrum och problemet är för höga ersättningsnivåer.

Det här gör att Sverige inte kan komma ned i låga nivåer på arbetslösheten. Jämviktsarbetslösheten, där arbetslösheten inte driver upp inflationen, höjs för varje år som arbetslösheten ligger hög. Det pratas från Anders Borgs sida om 5-6 procent där arbetslösheten borde ligga. Under den nivån skjuter inflationen fart och hotar därmed svensk ekonomi. Med andra ord har Sverige hamnat i en situation där låg arbetslöshet aldrig kan uppnås då det hotar att få fart på inflationen. Problemen med det är många men ju högre arbetslösheten är desto högre kommer jämviktsarbetslösheten att hamna. Sverige kan hamna i permanent nivå av att ha en jämviktsarbetslöshet på 7-8 procent framöver.

Detta pratar inte Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg om, av förklarliga skäl. I så fall skulle det innebära att de båda herrarna måste erkänna att deras ekonomiska politik inte fungerar.

Går det att få full sysselsättning och låg inflation?

Om vi ska tro de teorier som finns ska det inte gå men teorier är bara teorier. Det som gäller är att bygga en politik som klarar av båda sakerna, vilket (m)alliansen inte gör. För socialdemokraterna handlar det nu om att sätta full sysselsättning i centrum av politiken. Hela politiken ska byggas upp kring detta.

Socialdemokratisk politik bygger i grunden på tre pelare. Det är Arbete, Utveckling och Rättvisa. Arbete handlar om att landets resurser används fullt ut. Det betyder att ingen ska vara arbetslös. Utveckling handlar om förmågan att skapa nya resurser. Rättvisa handlar om att binda samman och lösa  motsättningen mellan gammalt och nytt.

Varken (m)alliansen eller Sverigedemokraterna har detta med sig. Ingen av dem klarar av att utveckla Sverige. Deras politik bygger på att bevara det gamla eller rent av kopiera andra länders men inte utveckla Sverige.

En politik för full sysselsättning handlar om att tänka nytt och tänka framåt. Det krävs ett annat tänkande. Arbete, utveckling och rättvisa används som aktiva verktyg. Bygger vi vår politik utifrån detta kommer vi att få ökat stöd från opinionen. För Sveriges och invånarnas framtid gäller full sysselsättning. Inget annat.

Borgs glädjekalkyler är farliga för Sverige. Lena Mellin om att valet 2014 avgörs nu. Katrine Kielos skriver korrekt om att det muslimska hotet är en paranoid fantasi. Ola Möller skriver om att släppa bromsen i politiken. Martin Moberg ställer en fråga. Bengt Silfverstrand skriver om jobben, ekonomin och socialdemokratin. Stig-Björn Ljunggren skriver om mittenpolitik.

5 kommentarer:

 1. Att det inte går att nå full sysselsättning och låg inflation samtidigt tror jag är en myt. Det handlar om att använda tillväxten på rätt sätt. Om man har en hög investeringsnivå i ekonomin och genom att ta ut produktivitetsökningarna i förkortad arbetstid så tror jag man kan nå långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Ola. Hoppas du driver linjen om förkortad arbetstid på kongressen = )

   Radera
 2. Ja inte är det Löfven som skall fixa det...


  Jag tror att denna person är skickligast
  på att leda en regering:

  Fredrik Reinfeldt: 66,4 procent

  Stefan Löfven: 33,6 procent

  Källa: SKOP/Expressen


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror ochså som FV att Fredrik Reinfeldt är skickligast på att nå full sysselsättning, men det blir i så fall genom större och kraftigare inflöde i Fas 3, ändstationen för arbetslösa.

   K W

   Radera
  2. Under Fredrik Reinfeldts tid vid makten har långtidsarbetslösheten ökat från 36 000 personer till över 70 000 personer. Denna siffra ökar. Full sysselsättning?

   Radera