lördag 12 januari 2013

Har Miljöpartiet gjort sitt?

I dag har ännu en opinionsmätning presenterats. Denna gång i Expressen i form av Demoskop. Det är en mätning som visar att det står och väger i opinionen. Det parti som väljer att gå på offensiven, beskriva landets utveckling som den ser ut i dag, kommer med förslag samt ge en framtidsvision kommer att kunna få ett allt mer ökat stöd. För socialdemokraterna går det upp och är det största partiet medan moderaterna backar. Vem som ska bli det tredje största partiet i svensk politik är en just nu en kamp mellan sverigedemokraterna och Miljöpartiet. I detta blogginlägg kommer jag att diskutera om Miljöpartiet kan bli landets tredje största parti.

Mycket i opinionsmätningarna har fokuserat dels på vilket/vilka partier som riskerar att åka ur riksdagen samt sverigedemokraterna. Det är dags att fokusera på Miljöpartiets kräftgång i opinionsmätningarna.

I valet 2010 fick Miljöpartiet 7,34 procent och blev landets tredje största parti. Detta var en uppgång från 2006 då partiet hamnade på 5,24 procent. 2002 låg partiet på 4,65 procent. Den långsiktiga trenden har pekat uppåt. Miljöpartiet har självt sagt att målet är att bli det tredje största partiet, kanske rent av högre ambition. Ett tag låg Mp på 10 procent i opinionsstödet. Efter bytet av språkrören har det dock gått nedåt. I dag är partiet fyra.

Miljöpartiet har tidigare uppfattats som en frisk fläkt, varit förknippad med framtiden och prata om frågorna utifrån miljö- och klimattänkandet. Det har uppfattats av väljarna som viktigt och stödet har kommit utifrån detta. I valet 2010 var det många socialdemokrater som valde att stödja Mp. Kanske trodde Mp att dessa skulle stanna kvar.

Under resans gång för Miljöpartiet har det sakta men säkert också utvecklats till att bli ett maktparti. Vi har på kommunnivå runt om i Sverige sett hur partiet har övergett det rödgröna samarbetet för att istället sätta sig vid maktens köttgrytor tillsammans med alliansens partier. Sedan har det inte hänt något av det gröna tänkandet. I Skåne har vi sett hur Miljöpartiet är med och nedmonterar kollektivtrafiken. I Ystads kommun står miljö- och klimatarbetet mer eller mindre stilla. Inget nytänkande.

Jag tror att opinionen anser att Miljöpartiet inte längre har lösningarna för framtiden. Partiet är för endimensionellt, sätter makten först och är nu förknippad med att inget händer. Språkrören hugger också på alla bollar, lovar vitt och brett men saknar substans. Det är oftast tankegods som kommer från andra partier. Lierandet med regeringen är också något som väljarna tycker att Miljöpartiet borde undvika.

Kan Miljöpartiet lyfta och bli det tredje största partiet igen?

Med tanke på att Centerpartiet backar och att Folkpartiet har en del att arbeta med borde det finnas väljare att locka över. Det handlar inte om att vara ett borgerligt parti men däremot att bygga en mer realistisk miljöpolitik. Höjd bensinskatt kanske är populärt i vissa stadsdelar i Stockholm men inte i resten av landet. Denna naivitet skadar partiet. Om Mp också pratar om hur landet är, den oro som människor känner och kommer med idéer så kommer det också att locka väljare från Sverigedemokraterna.

Det ser dock inte ut som att Miljöpartiet kommer att ändra på sin politik. Det kommer nog att bli mer av samma sak. Det gör att takhöjden för Mp ligger på 9-10 procent men mer troligt att partiet kommer att pendla mellan 6,5 - 8,0 procent fram till valet. Kampen kommer att stå mellan Sd och Mp men jag tror att de båda kommer att krympa allt mer ju närmare valet vi kommer. Speciellt när de stora partierna väljer att sätta agendan. Kanske är det något av de andra riksdagspartierna som blir det tredje största. De har bara 20 månader kvar. Tiden flyger iväg.

Tord Oscarsson om det hade varit val i kommunerna i dag. Han tar också upp Expressens mätning. Ola Möller om Folkpartiet och kritiken mot alliansens kulturpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar