söndag 13 januari 2013

Har Sverige gett upp om framtiden?

Nu har Fredrik Reinfeldt varit med i Agenda och fått ge sin syn på arbetslösheten och vad som behövs göras åt den. Han landade i jobbpakten, bredda servicejobben och generationsskiftet inom offentlig sektor. Något annat kom han inte med. Det känns som att Fredrik Reinfeldt har gett upp.

Jag gav Fredrik Reinfeldt en möjlighet att i Agenda tala om hur han ser på arbetslösheten och hur Sverige ska göra för att fler jobb ska skapas. Vad är det för framtid som Sverige ska möta?

Slutintrycket blir ett "Jaha, var detta allt?" Det känns som att Fredrik Reinfeldt skapade fler frågor än han kunde räta ut. Jag fick en känsla under programmets gång, och som nu har förstärkts, av att Fredrik Reinfeldt saknar en vision om vart Sverige ska och han har gett upp.

Det han tog upp om jobbpakten (som egentligen borde kallas för Löfvénmodellen då detta infördes när han var ordförande för IF Metall) och generationsväxlingen inom offentlig sektor har vi pratat om innan. Hans tonvikt på att det ska skapas fler låglönejobb inom servicesektorn har vi alla förstått i och med att RUT infördes. Samma utveckling vi ser i USA och Storbritannien, att dessa länder riktar in sig på att bli servicesamhällen, ser vi också i Sverige. Det är inom denna bransch som Sverige ska agera inom.

Har vi i Sverige därmed gett upp?

Fredrik Reinfeldt pratade inte om nya jobb inom nya sektorer och branscher. Inget tal om hur omvärlden ser ut och hur Sverige ska kunna klara av att den globala konkurrensen. Inget om att stärka svenska företags konkurrenskraft. Inget tal om hur Sverige ska kunna skapa utvecklingskraft. Inget tal om att Sverige ska se till att klättra i förädlingskedjan. Ingenting.

Servicenäringen är viktig men pratar man med företagare och nationalekonomer säger de att den kan inte själv dra runt den svenska ekonomin. Exportinriktad industriproduktion och kunskapsproduktion behövs också. Alla dessa tre är beroende av varandra och ska den ena klara sig behövs de andra också. Inget av detta pratade Fredrik Reinfeldt om.

Fredrik Reinfeldt nämnde att det han kan se ske i Sverige nu är att lågkvalificerade arbetstillfällen försvinner och ersätts inte. Agenda visade att 25 procent av de lågkvalificerade jobben har försvunnit. För oss som är på arbetsmarknaden är inte detta en nyhet. Ända sedan efter andra världskriget har lågkvalificerade arbetstillfällen försvunnit i från landet. Sveriges svar på detta har varit att satsa på att utbilda befolkningen, möjliggöra för starka företag att överleva samt att landet satsar på nya branscher och områden där svenska företag kan skörda nya framgångar. Det är en politik som skapade nya jobb och nya företag vilket i sin tur gjorde att arbetslösheten var låg.

Jag kommer i morgon att komma tillbaka till Fredrik Reinfeldt och hans deltagande i Agenda. Slutintrycket är att Fredrik Reinfeldt har gett upp. Han och alliansen kan inte ge människor nytt hopp om en bättre framtid. Det enda som verkar vara på gång är ännu en skattesänkning lagom till valet 2014. Väljarna ska köpas. Dock ingenting om hur Sverige ska utvecklas, fler jobb skapas som ger människor en lön att leva på och hur vi inte bara ska klara av den globala konkurrensen utan också leda utvecklingen. 

2 kommentarer:

 1. Alliansen bryr sig överhuvudtaget inte längre om någonting.

  SvaraRadera
 2. Själv såg jag inte på det programmet igår, helt enkelt för att jag anade vad som skulle komma ut från det.
  Det är inte första gången man hör de här tankegångarna om att Fredrik Reinfeldt har gett upp,frågan är sen om han verkligen har gjort det eller inte?
  Valet nästa år kan bli historiskt på så sätt att två riksdagspartier åker ur på en och samma gång, inget omöjligt scenario alls. Detta är något som övriga partier inom alliansen är väl medvetna om, kanske är det en förklaring till Reinfeldts resignation? Å andra sidan kan man inte gå till val på att rädda alliansen, och vad kan Löfvén tillsammans med dom andra ha att komma med tro? Osvuret är nog bäst (suck) i dessa tider.
  Frågorna staplar sig på hög, och kanske är det så att några konkreta svar får vi inte förrän valet är över 2014.

  SvaraRadera