lördag 26 januari 2013

Massarbetslöshet i SÖSK, Svedala, Hörby och södra Kristianstad

När det pratas om ungdomsarbetslöshet nämns det att den är hög. Den ligger på 22,1 procent, säsongsjusterad på 23,9 procent (det är egentligen denna del man ska utgå ifrån). En del vill vifta bort detta som att siffran är fel. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av Europas högsta. En arbetslöshet som motsvarar 132 000 personer. Antalet personer motsvarar hela befolkningen i Simrishamns, Tomelillas, Ystads, Sjöbos, Skurups, Svedalas, Hörbys och södra Kristianstads kommun. En stor del av Skåne med andra ord. Det ger perspektiv.

Det här är en arbetslöshet som ökar och kommer att öka. Jag hoppas att ingen kommer med ursäkter som att det var värre 2010 och liknande. All arbetslöshet är något som det aktivt måste arbetas med. En regering kan inte vara passiv i detta.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sätter stort hopp till jobbpakten. Här räknar de med att 30 000 ungdomar ska få arbete. Karl-Petter Thorvaldsson, LO-chefen, räknar med 50 000 ungdomar. Vilken summa det handlar om sedan i verkligheten, om nu detta blir klar, kan ingen säga. Allting styrs av arbetsgivarna och vilken orderingång de har samt hur hållbar orderna är på längre sikt. Det kanske inte blir någon alls eller bara 10 000. Jobbpakten är inte det som kommer att lösa ungdomsarbetslösheten. Den är en av flera olika lösningar. Regeringen försöker att, förutom jobbpakten, att ta fram ytterligare förslag på tjänstebranscher som ska få statlig subvention. På det sättet ska folk få arbete.

Är detta lösningarna?

Det är det inte. Vare sig på kort eller lång sikt. För att Sverige ska ha låg ungdomsarbetslöshet behövs helt andra satsningar.

Vad är det som gör att ungdomsarbetslösheten är hög?

En del vill hävda att det handlar om för höga trösklar in på arbetsmarknaden. Det vill säga LAS (Lagen om anställningsskydd som talar om vem som får gå när det råder arbetsbrist) samt lönenivån. Centern och Folkpartiet driver denna fråga hårt. Jobbpakten kan sägas utgå ifrån detta tänkandet då en ung som anställs ska få 75 procent av lönen (och arbetstiden) om personen utbildar sig resterande 25 procent. Moderaterna har därmed också tagit detta till sig.

Båda dessa antaganden är fel. TCO har gjort en mycket bra genomgång som visar att den borgerliga "sanningen" är helt fel. TCO lämnar också ett antal förslag, däribland Löfvén modellen ingår.  Istället beror ungdomsarbetslösheten på två saker. Dels handlar det om utbildning och dels handlar det om för låg efterfrågan på varor och tjänster.

Många ungdomar som har bara grundskola eller ofullständiga betyg från gymnasiet har svårt att få ett arbete. Det finns också brister mellan utbildning och arbetsmarknaden. Samma sak på högskolenivå. Ungdomarna får inte heller ordentlig utbildning och möjligheter.

Det behövs med andra ord en helt annan bred politik för detta. Jobbgarantin och tjänstesektorn är inte huvudlösningarna. Det behövs helt andra satsningar. Satsningar som jag ska ta upp i morgondagens blogginlägg.

Ola Möller tar upp att Ask och Lööf har inte förstått småföretagares villkor. Kampen mot arbetslösheten. Plusjobben kan vara en lösning. Jan Andersson om s-företrädare i radio. Martin Moberg funderar över regeringens jobbpolitik. Högbergs tankar om nonsenspartier i regeringen.

2 kommentarer:

  1. Det som framförallt behövs är ökad efterfrågan. 50,000 nya jobb innebär att det FORTFARANDE är 80,000 som INTE har ett.

    Problemet är att det finns helt enkelt att efterfrågan är för låg. Detta i sig vore inget problem om det inte vore för det faktum att vi fördelar samhällets välstånd genom arbetsinsatsen.

    Men nu kan vi sätta svarta trianglar på de som tillhör FAS3 och vi blundar inför dem för att deras öde inte ska drabba oss själva. Detta är fascismens första steg.

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt att efterfrågan måste upp i den svenska ekonomin. Det sker inte. Det finns för mycket osäkerhet. Speciellt är människor mycket oroliga över att bli arbetslösa och förlora sitt arbete.

    SvaraRadera