torsdag 24 januari 2013

Ordning på arbetsmarknaden tack!

Det ska vara ordning på den svenska arbetsmarknaden. Tyvärr är det inte detta. I går visade Uppdrag granskning hur utländska arbetare utnyttjas hänsynslöst i våra skogar. Innan har vi kunnat läsa om både thailändska som bulgariska bärplockare har utnyttjats. Svenska byggbolag sparkar svenska byggjobbare och ersätter dem med utländsk arbetskraft som får lägre löner, har sämre arbetsmiljö och som oftast tvingas vara soloföretag. Då gäller nämligen inte samma skydd och lagar som den som är anställd. Svenska jobbare avskedas för att sedan ersättas med inhyrd personal eller komma tillbaka som just inhyrd personal. Människor tvingas arbeta i olika former av visstidsanställningar och deltider utan att någon gång erbjudas tillsvidareanställning och heltid. Småföretagare och medelstora företagare används som banker för storföretagen och utsätts därmed för problem. Det är inte längre ordning på den svenska arbetsmarknaden men det är dags att ändra på det.

Samtidigt som vi har en regering som mer än gärna säger sig vara en regering för arbete har den samtidigt accelererat osäkerheten på svensk arbetsmarknad. Den som är anställd eller är småföretagare har fått det sämre med allt osäkrare anställningar och avtal. Anställda och småföretagare spelas ut mot varandra och på det sättet stärks de större företagens makt. En utveckling som påbörjades tidigare men som har blivit allt tydligare och starkare. Alliansen har inga lösningar för detta utan bedriver istället en politik för att förstärka det.

Sverigedemokraterna stödjer denna politik. I riksdagen och andra platser för Sverigedemokraterna gärna fram att de ser det som ett problem att utländsk arbetskraft kommer till landet. Det anser partiet vara fel och vill närmast förbjuda det. Det finns många som dras till detta budskap men Sverigedemokraterna slutar sin argumentation precis här. Sverigedemokraterna säger ingenting om att fackföreningarna ska stärkas. Sverigedemokraterna säger ingenting om att det är dags att ta bort alla varianter av visstidsanställningar. Sverigedemokraterna säger ingenting om att den som är löntagare ska få förstärkt makt. Ingenting om detta.

Det är inte så konstigt med tanke på att Sverigedemokraterna inte gillar facket och vill begränsa makten och inflytandet. Det flörtas vilt med löntagare och det lockas med retorik om folkhemmet och att det vara bättre förr. Samtidigt säger de ingenting om att stärka löntagares makt, möjligheter och inflytande på sin arbetsplats och på arbetsmarknaden. Sverigedemokraterna är ett parti på högersidan. Där finns inga tankar på att stärka svensk fackföreningsrörelse och arbetskraft. Istället väljer Sverigedemokraterna att spela ut utländsk arbetskraft gentemot de svenska.

Vi får se upp med detta. Den utländska arbetskraften är lika utsatt som den svenska. Båda grupperna spelas ut mot varandra, får se sina löner och villkor pressas nedåt och de utnyttjas. Genom att partier som Sverigedemokraterna utnyttjar detta byggs det upp en illvilja och motstånd mellan dessa grupper. Det gör det ännu lättare för arbetsgivare att utnyttja detta. Istället borde de svenska och utländska arbetarna gå samman och ställa krav på arbetsgivarna. Fackföreningarna har här en möjlighet att organisera detta och därmed kunna sätta press på arbetsgivarna. Detta måste Socialdemokraterna backa upp och driva politik för.

Det måste vara ordning på svensk arbetsmarknad. Det skapar trygghet för anställda, småföretagare och andra arbetsgivare. Klara lagar och regler skapar balans som gör att både anställda och arbetsgivare får gemensam kontroll och makt.

Det måste bli ett slut på den förändring som har skett på svensk arbetsmarknad. Jag vill att det ska ske en kraftig reglering av reglerna för uthyrningsföretagen. Jag vill också se att alla varianter av visstidsanställningar tas bort och att det bara finns en enda som är klar och tydlig men det måste bli många fler tillsvidareanställningar med heltid i botten. Jag vill att fackföreningarna åter igen ska få inflytande över arbetskraftsinvandringen. Arbetskraft som kommer hit ska ha lön, arbetsmiljö och arbetsvillkor som finns på svensk arbetsmarknad. Då skapas jämbördiga villkor för alla på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan därmed inte spela ut arbetare och soloföretagare mot varandra. I dag är det arbetsgivarna som bestämmer över om det behövs arbetskraft från andra länder. Vi ser hur det har gått. Facket måste få vara med här också. Detta för att de som kommer hit också får ett ordentligt skydd på arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft. Tyvärr finns dessa och de skapar problem för alla ordentliga arbetsgivare som gör ett enormt arbete.

Jag vill se en förstärkning av löntagarnas ställning på svensk arbetsmarknad. Makten har förskjutits bort ifrån löntagarna men den behöver komma tillbaka. Det ska finnas en balans. Då mår både anställda och arbetsgivare som bäst. Svensk arbetsmarknad mår inte bra när det råder konflikter och där det råder balans. Genom ordentliga regler och lagar kan vi få ordning igen på svensk arbetsmarknad igen. Det är bara denna väg som vi kan och ska gå.

Bengt Silfverstrand undrar om jobbfrågan blir en valvinnare. Leine Johansson anser att alliansen inte borde vara förvånad över det som sker på svensk arbetsmarknad. Görans tankar och bagateller skriver om en seger för små och medelstora företag. Anita Ullman diskuterar jobben. Martin Moberg lyfter upp sjukförsäkringen.

6 kommentarer:

 1. "Svensk arbetsmarknad mår inte bra när det råder konflikter och där det råder balans. "

  Det saknas väl ett "inte" i denna mening? Eller?

  -------------

  Nu har jag läst att även SD säger faktiskt en hel del om arbetsmarkandspolitik.

  https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/principprogram/arbetsmarknad/

  "Sverigedemokraterna försvarar grunderna i den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter genom förhandlingar gör upp om lönenivåer och andra centrala villkor. Vi tror på en aktiv arbetsmarknadspolitik där statens huvudsakliga roll är att övervaka att lagstiftningen på arbetsmarknadsområdet efterlevs och fungerar, att tillhandahålla högkvalitativ och näringslivsinriktad utbildning, att tillhandahålla en god infrastruktur samt att motverka arbetslöshet och långvarigt utanförskap Sverigedemokraterna ställer sig bakom grundprincipen att det skall vara lönande att arbeta och att ha arbetat."

  Detta är inte taget från sossarnas partiprogram, utan från SD's. Slående likheter finns. MVH Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det står där men Sd agerar inte efter det.

   Radera
 2. Vissa av oss minns fortfarande när Mona Sahlin var arbetsmarknadsminister 1990 och partiet föreslog strejkstopp och lönestopp. Det är S politik i praktiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då handlade det om att kyla av svensk ekonomi och genomföra förändringar. Förändringar som vi i dag anser vara fel. Vi har lärt oss mycket sedan dess. Vi är många som driver en annan politik i dag.

   Radera
 3. Vi får aldrig en arbetsmarknadspolitik med rättvisa så länge alliansen sitter kvar vid makten.
  De borde bytas ut omgående, i vart fall inte få sitta kvar efter nästa val, då uppstår ännu mer kaos om dessa käpphästar får sitta ytterligare en mandatperiod.

  SvaraRadera
 4. Du har helt rätt. Alliansen bedriver en politik där de sakta men säkert förändrar saker till det sämre. Skulle inte förvåna mig om de vinner att de försämrar anställningstryggheten. Just nu håller alliansen på med att försämra lönenivån med att göra Jobbpakten till standard för arbetsmarknaden.

  SvaraRadera