lördag 5 januari 2013

Överlever Centerpartiet detta?

I dag kan vi läsa om ett "Centeruppror" är igång mot det förslag som finns till nytt partiprogram. Oron är stor att programmet ska stöta bort centerväljare och medlemmar samt minska på möjligheten att få nya att rösta på partiet. Från Annie Lööf är det tyst medan det mullrar i leden. Centern är illa ute. Frågan är vilken väg partiet nu kommer att gå.

Det gamla folkrörelsepartiet Centerpartiet har sakta men säkert, val efter val, sjunkit allt längre bak i opinionsmätningarna. I valet 2006 fick partiet på 7,88 procent. Valet 2010 landade det på 6,56 och nu ligger partiet och pendlar mellan 3-4 procent. Det är långt ifrån det mål partiet har, att bli det största borgerliga partiet som det en gång var. Centern är inte i samklang med hur samtiden ser ut och hur opinionen tänker.

När Maud Olofsson, tillsammans med de andra tre borgerliga partierna, skapade alliansen var nog hennes tank, förutom att få bort socialdemokraterna från makten, att detta skulle få Centerpartiet att skörda nya framgångar. Troligtvis spekulerade hon i att moderaterna skulle ligga kvar på högerkanten vilket skulle ge C och Fp möjlighet att ligga i den mittersta fåran i svensk politik. På det sättet skulle dessa båda partier kunna locka över besvikna socialdemokratiska väljare.

Moderaternas rörelse in mot den politiska mitten tog nog C och Fp med överraskning. Kanske trodde de båda partierna att moderaterna efter valet 2006 skulle gå tillbaka höger ut. Det skedde inte. Därmed hamnade Centerpartiet i ett vakuum. 

Samtidigt med detta hade Maud Olofsson gjort en del saker politiskt som fick partiet att röra sig sakta åt höger, bort ifrån socialliberalismens fåra. FRA, Ipred och energiuppgörelsen är politiska beslut som gick emot centermedlemmarnas vilja. Samma sak med försämringarna i sjukförsäkringen och a-kassan. Lägger vi sedan till svängningen åt höger och omfamnande av nyliberalismen går det att få fram orsaker till varför partiet tappar väljare.

Centerpartiets marsch fortsätter åt höger. En ny form av centerpartister med säte i Stockholm, med nyliberalismen som ideologisk grund, har tagit över. Deras utblick utgår ifrån dessa punkter. Avståndet mellan det Centerparti som finns ute i landet och den som finns i Stockholm, närmare bestämt i och runt regeringskvarteren och riksdagen, har ökat. Det är ett avstånd som gör att väljarna överger partiet och att medlemmar väljer att avsluta medlemskap och söka sig till andra partier.

Den kritik som nu framförs mot förslaget till nytt partiprogram är helt naturligt i en folkrörelse. I moderaterna hade det varit än mer uppseendeväckande på grund av att allting styrs ifrån den absoluta toppen. Gräsrötterna inom moderaterna vågar inte göra något mot partiledningen. Inom Centerpartiet är det tvärtom.

Om det vi nu ser ske hade varit en isolerad händelse hade det hela varit en kamp om vad som ska stå i ett nytt partiprogram men i ljuset av det andra som har skett är detta också en inre maktkamp. Det är en kamp om Centerpartiet ska fortsätta sin golgatavandring åt höger eller svänga tillbaka och återuppta kampen om den borgerliga mitten. Det är en kamp mellan ett Centerparti som anser att partiledningen måste se hela Sverige och att partiprogrammet sviker detta.

Annie Lööfs tystnad är naturlig. En partiledare är inte ute och kommenterar förslaget till partiprogram. Det är dock förvånande att Annie Lööf inte har varit mer involverad i arbetet. Det borde hon vara. Det kan vara så att hon har varit fullt uppdaterad med hur arbetet har gått med partiprogrammet och dess innehåll. Om hon har varit det innebär det också att hon i det tysta har sanktionerat innehållet. Skulle det vara fallet är det något som kommer att slå hårt mot Annie Lööf internt. Har hon inte varit inblandad är det också anmärkningsvärt. Frågan uppstår därmed hur väl insatt hon är i partiets framtid och om hon har någon idé överhuvudtaget om partiets framtid.

En sak är säkert. Om Centerpartiet inte får fram ett partiprogram som uppfattas som trovärdigt, som analyserar dagens och framtidens utmaningar rätt, som inte har stöd av gräsrötterna kommer partiet att åka ur riksdagen 2014. Annie Lööfs framtid hänger också på en mycket skör tråd men jag tror inte att partiet gör sig av med henne ett år innan valet. Det kan ske om det finns en trovärdig person som är beredd att ta över, arbeta hårt för att vända på utvecklingen och har en klar idé om vad Centerpartiet vill och ska. Vad jag kan se finns inte denna person i dag.

Martin Moberg undrar om Centern kanske splittras i två partier. Röda berget analyserar den inre maktkampen i Centern. Martin Moberg skriver om arbetslösheten. Ann-Sofie Wågström om att Sd är inget vanligt parti. Ola Möller skriver om hur en folkpartist drar en vals rörande företagande. 

2 kommentarer:

  1. Centerpartiet har tappat kompassen och kört rejält vilse i sin dimma. Fredrik Reinfeldt har redan insett detta och därför redan börjat snegla på SD som en hjälpande hand för att kunna sitta kvar efter 2014.
    Sverigedemokraterna är ju redan större än både Centern och KD tillsammans som troligtvis kommer att ligga under 4-procentspärren till riksdagen och kommer att bli den avgörande faktorn vem som kommer regera landet vidare efter 2014.

    K W

    SvaraRadera
  2. Sd kan mycket väl bli tungan på vågan som stödjer en tredje period för Fredrik Reinfeldt. För Centern kan slaget redan vara förlorat. I Stockholm har faktiskt partiet inte mycket att hämta då det är i det närmaste utraderat i opinionens tankar.

    SvaraRadera