söndag 27 januari 2013

Vet inte Fredrik Reinfeldt vad han pratar om?

Nu har Fredrik Reinfeldt varit i Davos och fått leka med de andra topparna från resten av världen. Han har fått frotera sig med de andra och fått beskriva situationen i Sverige. Fredrik Reinfeldt anser att en huvudorsak till den höga ungdomsarbetslösheten är att det finns för få låglönejobb, 2,5 procent, jämfört med EU:s 17 procent och Storbritanniens 22 procent. Han vill se fler låglönejobb i Sverige. Fredrik Reinfeldt trodde nog att han på detta sätt skulle framstå som en statsminister som har koll på läget och tänker framåt. Istället framstår han som en person som definitivt inte har koll på Sverige, landets utveckling och vad som orsakar arbetslöshet.

Så här lät det i veckan som gick:


I en intervju med Expressen efteråt tog han som exempel att han ofta brukar fråga andra om de minns sitt första jobb.
- De flesta vittnar då om väldigt enkla jobb. Tänk om de jobben har försvunnit? Var kommer man då in på arbetsmarknaden, frågar han sig.
Är det ett problem att vi har för få låglönejobb?
- Det har i realiteten inneburit att tröskeln har höjts. Men som du vet har jag återkommande sagt att jag står för att i Sverige har vi en strategi där vi höjer löner.
Hade du önskat att vi haft en högre andel låglönejobb än de här 2,5 procenten?
- Jag önskar att vi ska få fler enkla jobb men på de lönenivåer som Sverige har etablerat. Vi behöver fler enkla jobb, vi behöver fler servicejobb.
- Vi är avvikande. Vi har mycket lägre andel låglönejobb. Ta länder som Tyskland, Österrike, Finland så ser det annorlunda ut och det är klart att det påverkar trösklarna att komma in i arbetslivet.
Och det menar du även påverkar ungdomsarbetslösheten?
- Ja, det gör det absolut.
Det kan låta som att han har koll på läget.

Den 27 januari 2011 lät det så här:

Det rapporteras nu mycket om Sverige runt om i världen. På internationella möten möts vi allt oftare av positiva kommentarer och ibland ryggdunkningar. Förklaringen är att vår ekonomi och samhällsmodell sticker ut jämfört med andra kristyngda länder. Starka offentliga finanser, höga tillväxttal och en arbetslöshet som gradvis sjunker gör Sverige delvis unikt i internationella jämförelser.

samt

Även arbetsmarknadspolitiken har lagts om för att fokusera på aktivitet och omställning. Tillsammans med tydligare krav och regler för transfereringar och bidragsutbetalningar har det tydligt sänkt trösklarna till arbetsmarknaden. Reformerna inom sjukförsäkringen, med bättre stöd och fler vägar tillbaka, innebär därtill att Sverige på kort tid lämnat bottenplaceringen som västvärldens mest sjukskrivna land.

underskrift av Fredrik Reinfeldt Anders Borg Carl Bildt och Gunilla Carlsson

Vi kan se att det var annat ljud i skällan då. 2011, året efter den djupa krisen klappade Fredrik Reinfeldt sig själv på ryggen och ansåg att Sverige var unikt. "Reformerna" på arbetsmarknaden gjorde nu att arbetslösheten sjönk, även bland ungdomarna. Det var idel klapp- och jubelfest.

Vad har hänt sedan dess?

Lågkonjunkturen har slagit till med kraft och än en gång avslöjat Fredrik Reinfeldts politik som ihålig och som inte fungerar. Arbetslösheten är på väg upp igen.

I detta läge väljer alltså Fredrik Reinfeldt att lyfta fram att huvudproblemet är låglönejobben. Det behövs fler sådana. I detta läget gäller det att fundera över dels det Fredrik Reinfeldt sa 2011 och dels nu. Kan det vara så att han hade helt fel 2011 och att han nu utgår ifrån ett särintresse och dess vilja att ha bidrag till sin bransch, det vill säga Almega?

Jag tror att Fredrik Reinfeldt och moderaterna är mycket starkt pressade av socialdemokraterna och Stefan Löfvén. De letar efter en konfliktyta och tror att de har funnit det med låglönejobben. Genom att få socialdemokraterna att framstå som att partiet hotar 15 000 arbetstillfällen inom RUT-branschen, och därmed arbetstillfällen inom låglönesektorn hoppas han att väljarna ska välja honom och alliansen igen.

Det hela får dock Fredrik Reinfeldt att framstå som en person som inte har koll på läget och söker efter lösningar som inte kommer att påverka arbetslösheten. Han är helt avsaknad av nya och framtidsinriktade lösningar. Vi kan se att det Fredrik Reinfeldt lyfte fram 2011 var fel och det som han säger nu är lika fel. Han vill återgå till det gamla. Har Fredrik Reinfeldt tappat tron på Sverige och framtiden?

Katrine Kielos om EU-skeptiska Storbritannien. Bengt Silfverstrand om det svenska klassamhället och vad socialdemokratin tänker göra. Anna Ardin om socialdemokratisk politik. Martin Moberg skriver om den ökande arbetslösheten. Ola Möller om högerfraktur på den svenska modellen.

6 kommentarer:

 1. Ditt parti förstår inte att alla jobb behövs, såväl låglönejobb, normallönejobb och höglönejobb.

  Vill vi tillbaka till 2005 med en S-regering som då, under betydligt bättre ekonomiska tider, inte lyckades prestera annat än lika hög arbetslöshet som nu plus 150000 fler förtidspensionerade ?

  Tror inte det, om ditt parti ska ha något att komma med behöver ni en ny uppsättning politiker med en ny modern politik, något ni tyvärr inte verkar kunna få ihop. Ni sitter fast i er vänsterfraktion av socialister som ger ert parti ett stort handikapp.

  Jag tror inte ni är mogna att regera på ett bra tag att döma av hur ni resonerar på riksplanet.

  En S+V+Mp regering ger mig rysningar. Oansvarig misch masch är vad som kommer ut ur den röran.

  SvaraRadera
 2. Jonny, ditt parti har även infört slavlönejobb "fas 3" vilket verkar vara väldigt "fräscht ch modernt". Du verkar inte begripa att alliansen måste få röster av nazisterna "sd" och av de som tror på tomtar och troll "kd" för att få igenom sin politik, det ger mig rysningar.

  Alliansen är bara ett oansvarigt misch masch, en patetisk parentes i den politiska historien.

  SvaraRadera
 3. Anonym : Jag har inget parti, kanske skulle man starta ett. Varför är du "anonym", skäms du för dina åsikter och ditt sätt att argumentera ?

  Vad jag vet röstar Sd ungefär lika ofta mot allianssidan som t.ex socialdemokraterna. Dvs ingen större skillnad mellan Sd/S i den frågan ...

  Sd nazister? Ja, det finns säkert någon enstaka nazist i det partiet, likaså som det finns en hel del socialister i S och kommunister i V, de senare är nog större grupper i respektive parti och alla dessa 3 grupper är de odemokratiska.

  Det finns många som tror på tomtar, troll och gudar, en stor grupp är t.ex kristna socialdemokrater. Själv är jag ateist.

  SvaraRadera
 4. Det är enorma skillnader mellan S och Sd.

  SvaraRadera
 5. Inte stora skillnader när det gäller röstande i riksdagsfrågor.

  Religiösa tror på sagor oavsett vilket parti de tillhör.

  SvaraRadera
 6. Du verkar tro på många sagor Jonny.

  SvaraRadera