måndag 25 februari 2013

Det är skillnad i svensk politik

Borgerlighetens politik för Sverige har fått underkänt och misslyckats. Det blev inte bättre än så här. Löften om att det skulle bli bättre med hjälp av privatiseringar, att ekonomin ska styras av normer och tjänstemän och att människor ska klara sig själva, där samhället träder tillbaka, har inte gjort det bättre för människor. Om cirka en månad är det dags för socialdemokratin att leverera ett nytt kontrakt med väljarna. Ett kontrakt som handlar om helt andra saker för att få fart på Sverige och skapa trygghet för svenskarna.

Det går att skriva ganska mycket i dag om alliansens möte i Maramö men det finns inte mycket att komma med förrän i morgon och övermorgon. Troligtvis kommer inte mycket att komma ut förutom att de är överens om att gå till val på ett gemensam program samtidigt som de går till val på egna program. I grunden är det samma politik, se ovan, som har misslyckats.

Fredrik Reinfeldt vill gärna prata om regeringsduglighet och lyfter fram alliansen som ett samlat alternativ men problemet kvarstår i form av en politik som inte gör det bättre utan skapar det ena problemet efter det andra, speciellt i dåliga tider. Det behövs en förändring.

Socialdemokratin har därmed en möjlighet att kunna visa på att det finns en annan politisk färdriktning som skapar nya möjligheter. Även om moderaterna skulle komma med nyheten att Fredrik Reinfeldt avgår i höst till förmån för Anders Borg, är det viktigt att socialdemokraterna under partikongressveckan har full koll på att få ut och förklara den politiska färdriktning och dess innehåll. Det är det som väljarna kommer att komma ihåg.

Vad är det då som socialdemokraterna kommer att ha som är annorlunda gentemot alliansen?

Jag ska i ett antal blogginlägg skriva om detta och föra fram vad det är för färdriktning för Sverige som socialdemokratin vill färdas på.

Alliansen vill att vara och en av oss ska enskilt bygga vår egen framtid. Vi är vår egen lyckas smed. Om vi klarar av det eller inte är upp till var och en av oss. Om någon inte fixar det beror det på den enskilde och att den har en del tillkortakommanden som gör att den aldrig kommer att lyckas. Samhället finns där men håller sig i bakgrunden. Problem som sjukdom, arbetslöshet, fattigdom, försämrade skolresultat och liknande är individuella problem och upp till individen att själv lösa det hela.

Bristande infrastruktur och kollektivtrafik, problem med miljön och klimatet, skolans negativa resultat, sjukvårdens kollaps, problem med äldreomsorgen med mera anses lösa bäst av marknaden. Detta till ett lägre pris men med högre kvalitet. Med andra ord är det upp till individen och marknaden att lösa allt. Vi kan se att detta inte fungerar. Det har inte blivit bättre. Istället är det tvärtom. Det behövs med andra ord något nytt.

Socialdemokratin kommer att gå till val på att samhället går att förändra och för att göra det måste vi göra det tillsammans.

Problem av olika slag är inte individuella problem utan något som är allas problem. Vi måste bygga ett samhälle som fångar upp människor, som ger oss alla nya möjligheter, som finns där när vi behöver det och hjälper till. Det är ett stöttande och hjälpande samhälle som skapar trygghet för människor.

Detta bygger ett starkare samhälle, starkare individer och därmed kan vi möta framtiden ur en styrkeposition. I detta samhälle kan individen blomma ut och nå sin fulla potential. Samhället behövs för att ge stöd och möjligheter. Genom att göra detta tillsammans skapar vi nya möjligheter för den enskilda individen. Vi kan inte klara oss en och en på marknaden men när vi arbetar tillsammans är potentialen enorm.

Samhället och världen går att påverka men som enskild individ är vi fullt upptagna av att överleva. Däremot när vi arbetar tillsammans frigör vi både tid och resurser för att vi ska kunna tackla problemen och utmaningarna på nya sätt. Samhället går att förändra. Tillsammans kan vi göra det. Vi kan tillsammans bygga om samhället och skapa nya förutsättningar för att var och en av oss ska lyckas.

Den väg som bäst lyckas med detta är via demokratin. Det är genom demokratin som vi alla får makten att förändra. Alliansen anser att det är via vad var och en av oss tjänar som vi kan påverka. Det betyder att ju mer du tjänar desto viktigare anses du vara för de som bestämmer och för marknaden. Socialdemokratin anser tvärtom. I en demokrati och demokratisk samhälle är var och en av oss lika viktiga. Genom demokratin kan vi därmed bygga ett samhälle som utgår ifrån var och en av oss men vi gör det tillsammans.

Socialdemokratin vill därmed bygga ett samhälle med hjälp av mer demokrati och att vi gör detta tillsammans. Det är en förändring av den politiska färdriktningen i Sverige och därmed också en förändring av Sverige. Det visar på att det finns en klar politisk skillnad mellan socialdemokratin och alliansen. Skillnad som leder Sverige på helt nya vägar.

Bo Widegren skriver om vad partiledningen behöver göra på partikongressen. Johan Westerholm om Maramö och maranata.

1 kommentar:

  1. Det är bara borgerligheten som tjänar på att en del tycker att det inte spelar någon roll vem som sitter vid makten. Dags att tydliggöra skillnaderna och sluta mumla

    SvaraRadera