söndag 17 februari 2013

Folket vill ha något nytt - S måste förtjäna detta


Dagens opinionsmätning är ingen rolig läsning för alliansen i sin helhet. Regeringen backar i mätningen  samtidigt som både Centerpartiet och kristdemokraterna har parkerat sig under spärren till riksdagen. Hade det varit val i dag hade regeringen fått avgå. Även om den läsningen är intressant anser jag att socialdemokraternas kräftgång i opinionen måste nu ta slut. Partiet snurrar runt 30 procent och det är inte bra. Väljarna är missnöjda med regeringen och letar efter något nytt och bättre. Tyvärr för S ses partiet inte som detta nya alternativ just nu. För partiet måste detta innebära en klar uppväxling av tempo och vad vi vill om vi får möjligheten att styra landet. Det finns inget annat val.

Även om det är intressant att diskutera regeringens problem utifrån opinionsmätningar anser jag att det är viktigare att diskutera socialdemokratins väg framåt. Det är hur det går för socialdemokraterna som kommer att avgöra om statsministern fortsätter att heta Fredrik Reinfeldt, eller Stefan Löfvén som statsminister. Jag anser att avgörandet ligger helt och hållet i våra egna händer. Det är dags att partiet inser detta.

Väljarna är besvikna på regeringen och det liberala bygget. De borgerliga partierna och liberalismen, speciellt nyliberalismen, lovade följande:

1: Bättre välfärd till lägre pris genom konkurrensutsättning.
2: Stabilare ekonomi och högre tillväxt om experter och normer styr den ekonomiska politiken. Marknaden löser allt själv.
3: Människor ska spara själva till sin egen vardag och pensionen, vilket ger människor ekonomisk trygghet.

Väljarna ser att detta har misslyckats. Välfärden har inte förbättrats. Vi har i otaliga artiklar och i program fått ta del av hur människor inte har fått den vård och omsorg som har lovats, hur köerna växer  inom sjukvården, människor far illa och dör, människor pekas ut som problem inom exempelvis sjukvården, utbildningsnivån och skolresultaten försämras med mera. Samtidigt som stora summor skattepengar far utomlands i utdelningar och räntesnurror.

Under de senaste 10-20 åren har världen och Sverige kastats in i fem stycken finanskriser. Sverige har drabbats av dessa men också haft en egen, den inhemska finanskrisen i början av 1990-talet. Finanskriserna fortsätter och drar med sig Sverige i detta. Efter varje kris har arbetslösheten ökat. Ungdomsarbetslösheten ökar

Spara till den egna pensionen och det egna livet har inte gjort människor mer trygga. Genom att lägga alla äggen i samma korg, sparandet i fonder, har riskerna ökat enormt. Många människor i vårt land har fått se sina besparingar minskar i värde, får se hur deras hårt intjänade pensionspengar minska men pensionärer har också fått se hur deras pensioner har sänkts på grund av misslyckad ekonomisk politik. Eller rättare sagt bristen på ekonomisk politik.

Människor är missnöjda och trötta på detta. Den försämrade och hela tiden osäkra ekonomin gör människor osäkra och rädda. Massarbetsösheten är inte knäckt. Sverige är fortfarande i händerna på det som sker i världen. Det saknas en aktiv ekonomisk politik i Sverige (regeringen har ingen sådan - det regeringen gör är att hålla nere utgifterna mer än inkomsterna sjunker och på det sättet skapas ett överskott som man väljer att göra olika saker med, regeringen har inte gjort något för att få fart på de ekonomiska hjulen) vilket gör att arbetslösheten förblir på en hög nivå, det görs inga investeringar i det svenska samhället och inga satsningar för framtiden. Det ska marknaden klara av.

Det är med andra ord ett gyllene tillfälle för socialdemokraterna att få människors stöd och växa i opinionen rejält. Istället backar vi och harvar runt 30-procent. Varför? Troligtvis för att vi i dag inte uppfattas i opinionen som att vi står för ett nytt alternativ och ett annat samhälle som ger den trygghet och möjligheter folk vill ha.

Vi socialdemokrater måste erkänna detta och se nu till att arbeta för att visa väljarna vad vi vill. Det går inte att göra utspel om än det ena och än det andra hur bra dessa saker än är. Först måste vi berätta vad det är för samhälle vi vill ha. Sedan berättar vi om alla detaljer som vi vill genomföra för att förverkliga detta.

I morgon drar jag igång på allvar. Då börjar jag att diskutera vad det är för samhälle vi socialdemokrater ska bygga och vad det är jag kommer att kämpa för. Häng med!

Rasmus Lenefors undrar om det nu blir debatt. Svensson om dagens opinionsmätning. Centerpartisten Mikael Andersson diskutera S istället för problemen med sitt eget parti. Röda Malmö skriver om ett samhälle som gynnar skojare men bestraffar hårt arbetande människor. Lasses blogg diskuterar Centerpartiet. Tord Oscarsson om dagens mätning. Johan Westerholm om sjukvården men därmed också om vårt samhälle. Martin Moberg frågar om att vad som ska göras som politiker.

7 kommentarer:

 1. På alla sätt och vis insiktsfullt och bra skrivit. Jag önskar att fler socialdemokratiska opinonsbildare har den sjukdomsinsikt som du visar på i detta inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter!

   Tackar så mycket.

   Det finns en hel del och jag tror att den kommer att öka allt mer.

   Radera
 2. Finns ju ingen märkbar skillnad mellan S och högern.
  Det är det stora problemet med sossarna idag att det är så förtvivlat räddhågset att våga stå för en politik som gynnar de svagare grupperna i samhället.

  SvaraRadera
 3. Vi ska ändra på den inställningen. Helt klart.

  Vad skulle du vilja se att vi gjorde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra början vore att sätta stopp för miljardrullningen till skatteparadis av våra skattepengar som kunde använts inom vård skola och omsorg.
   Vinstintressen har inte där att göra.

   Sen vore det skönt med lite S-politiker som inte tar första bästa chans att berika sig själva med välbetalda jobb inmo näringslivet samtidigt som de motarbetar de värderingar som en traditionell socialdemokrati har stått för.

   Svårare än så är det inte.

   Radera
 4. Bättre välfärd till lägre pris genom konkurrensutsättning gäller naturligtvis, förutsatt att de som beställer kan beställa. Det verkar som om det offentliga Sverige litat fullt ut på entreprenörer när de upphandlat sådant som tidigare varit offentligt. Men eftersom våra stat och kommunanställda inte kan handla upp det de tidigare själva utfört så får inte medborgarna det de verkligen behöver. Dessutom saknas flexibilitet i upphandlingar, ty om något litet tillägg behövs så kostar det skjortan. Dessutom saknas ofta regler om skadestånd när entreprenören inte följer kontraktet. Själv visar jag mitt missnöje genom att handla på det gamla apoteket och jag undviker gallerior och liknande köpcentra där enbart andra apotek etablerat sig. Hoppas fler följer mitt lilla initiativ.
  Sedan undrar jag varför det inte finns rimliga alternativ när det gäller järnvägstransporter, tele och bradbandsabonnemang samt elförsörjning. Detta är ju monopolmarknader som staten legitimerat. Så borde det inte få vara.

  Stabilare ekonomi och högre tillväxt om experter och normer styr den ekonomiska politiken. Marknaden löser allt själv. Tyvärr är det inte så. Numera berikar sig exempelvis advokater och revisorer på att tillämpa våra lagar och regler så att de som kan anlita dessa får möjlighet att berika sig. Vi måste ha en ekonomisk lagstiftning som i högre grad tar hänsyn till lagens syfte och inte låter paragrafvrängare driva dyra processer.

  Människor ska spara själva till sin egen vardag och pensionen, vilket ger människor ekonomisk trygghet. Förr var villan betald före femtioårsdagen och därefter kunde folk spara till ålderdomen. Numera äger ofta banken bostaden genom alla lån och det blir inga pengar över att spara och för de få som kan sätta undan något är pensionssparandet begränsat till tolvtusen per år, detta borde som bäst kunna ge femtonhundra kronor per månad i pension. Någonstans är det feltänkt, men vem vågar rätta till det?

  SvaraRadera
 5. Bra Roger, jag håller på dig! Med lönesänkarna, Zarembas managementreportage, Vinst i välfärden och S-koden skall vi väl kunna få fram något verkligen bra.
  Mvh/ Bo W

  SvaraRadera