tisdag 19 februari 2013

Fredrik Reinfeldts trovärdighet är nu lågt

Fredrik Reinfeldt är den person, som tillsammans med Anders Borg, som moderaterna marknadsför och anses vara positivt för partiet. Fredrik Reinfeldt lanseras som en statsminister som har ordning på landet, som inte lovar allt till alla, som har koll på läget och är en person att luta sig mot när det blåser hårt. En bild som har odlats mycket noga men som nu totalt förstörs av ingen mindre än Fredrik Reinfeldt själv. För i ivern att vara en politiker höjd över alla föll han på sitt eget grepp.

När Nuonaffären dök upp i media verkade det vara något som snabbt skulle blåsa över. Fredrik Reinfeldt såg nog på det som kom upp något som han med lätthet skulle kunna få media att snabbt lägga ned. Strategin var lika enkel som glasklar. Fredrik Reinfeldt var inte inblandad utan allt låg på den dåvarande ansvariga ministern och Vattenfall själv. Det skulle media förstå och därmed skulle det hela rinna ut i sanden. För vem orkar bry sig om vad en före detta minister har gjort och vad ett statligt bolag har hållit på med?

Hela maskineriet rullade igång som det var tänkt. Fredrik Reinfeldt uttalade sig och därmed skulle allt vara ur vägen för moderaterna. Centern och Maud Olofsson skulle få ta smällen om det mot all förmodan skulle bli något. Moderaterna å sin sida skulle klara sig undan.

Det hela verkade bli precis som det hade planerats för men de journalister som höll på med att gräva i detta hade fått vittring på något annat. Samtidigt har den borgerliga pressen sakta men säkert börjat att opponera mot regeringen. Det är inte längre glädjefyllda och underdåniga reportage och artiklar, dock förekommer de då och då och vissa ledarsidor är fortfarande i Pravdaliknande tillstånd, utan allt mer kritiska som beskriver hur verkligheten ser ut, ställer regeringen inför hur det är och pressar på för att få svar.

För Fredrik Reinfeldt skulle Nuonaffären slå tillbaka mångfalt i samma stund som han började att skylla ifrån sig på andra. Journalister insatta i hur regeringsarbetet fungerar blev fundersamma över hans svar. Sa verkligen Fredrik Reinfeldt att han som ytterst ansvarig för regeringen att han inte var inblandad i detta? En affär på 97 miljarder kronor? Var verkligen han helt ovetande om detta?

Sakta men säkert rullade maskineriet igång. Ett maskineri som Fredrik Reinfeldt och moderaterna inte kunde få stopp på. Istället gled uppmärksamheten sakta men säkert upp på moderaterna, Anders Borg och ytterst Fredrik Reinfeldt. TV4 levererade ett golvande slag när kanalens nyheter meddelade att Fredrik Reinfeldt hade själv varit med och godkänt affären. En affär som nu vanligt folk pratade mycket om. Därmed kom Fredrik Reinfeldt själv att hamna helt i centrum av denna affär.

Fredrik Reinfeldt fortsatte att skylla på andra men såg också till att försöka hålla sig undan. Just att hålla sig undan är ett kännetecken för Fredrik Reinfeldt och när det blåser runt honom, någon av hans ministrar och politiken. Många av hans ministrar har helt plötsligt fått stå där själva och ta emot attacker och tuffa frågor medan Fredrik Reinfeldt hållit sig helt borta. Han har också varit borta vid exempel Utöya och minnescermonier knutna till detta. Problemet är att det inte fungerar längre. Genom att hålla sig borta har bilden förstärkts av en statsminister som skyller på andra och tar inte ansvar.

I dag levererarMaud Olofsson nästa golvande slag när hon klart förklarar att Fredrik Reinfeldt var helt informerad om vad affären innebar, vad det är för pengar det handlade om och vilka varningar som fanns om att detta var en dålig affär.

Det vi nu ser är hur Fredrik Reinfeldt har medvetet ljugit för media och svenska folket om hans roll och kunskaper om det som har skett. Han har medvetet skjutit över ansvaret på någon annan för att på det sättet klara sig undan och slippa ta ansvar. Han och moderaterna har gjort allt för att han ska fortsätta att odla bilden av sig själv som Sveriges nya statsman. TV4:s bevis och Maud Olofssons klara bevisföring slår undan benen på Fredrik Reinfeldt.

Kvar finns nu en bild av en politiker som inte vill ta ansvar men som mer än gärna vill ha makt för maktens egen skull. En politiker som vilseför och skyller på alla andra. En politiker som vill stanna kvar för att ha makt, inte göra vad som är rätt för Sverige. Fredrik Reinfeldt har avslöjats som den politiker han är.

Martin Moberg skriver om att Reinfeldt svamlar. Peter Johansson för fram att nu har Maud Olofsson tryckt upp Reinfeldt i hörnet. Martin Moberg skriver om socialdemokraternas jobbpolitik, vilket också Ola Möller gör.

2 kommentarer:

 1. Det är fortfarande en affär som borde ha blåst över rätt fort. Det är så uppenbart att ni inom sossarna försöker skapa en storm i ett vattenglas...och dessutom på något sätt göra Reinfeldt mer ansvarig för värdeminskningen på Nuon än vad han faktiskt är. Visst, staten är ägare, men förslagen, analysen och rekommendationerna står Vattenfall för. Nu har affären blivit nedskriven med 15%, men det är från ett läge 2009 och blev påverkat av politiska beslut som inte gick att förutse.

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/usel-nuon-affar-i-gott-sallskap_7927564.svd

  Det skulle vara skönt att slippa den här historien nu, den borde ha varit överspelad sedan länge.

  SvaraRadera
 2. Hade statsministern lagt sig i så hade det varit "storm" om ministerstyre i stället.
  När ska ni politiker förstå att dessa ständiga påhopp och baktalande av "fienden" bara leder till politikerförakt? Normalintelligenta svenskar genomskådar er.
  Men det är välkankse inte till dom ni vänder er?
  Båda sidor håller på med det, men jag tycker nog "vänstern" är lite vassare.
  När vi får en politiker som inte ljuger och medvetet förvrider fakta, då ska jag rösta på den. Tills dess röstar jag blank, i protest.

  SvaraRadera