måndag 18 februari 2013

Maramö - en slagen allians sista ryck?

Även den som är politiskt neutral kan se att alliansen har problem. Två stycken av allianspartierna ligger under spärren till riksdagen. På det ena politiska området efter det andra i Sverige går det allt sämre. Klassklyftorna ökar, massarbetslösheten har bitit sig fast och ökar, skolan försämras, vården är i kaos och människor far illa, inom omsorgen får inte människor den hjälp och stöttning som behövs, barnfattigdomen är hög, psykvården har fortsatta problem, företag verksamma inom välfärden flyttar skattepengar utomlands, infrastrukturen är eftersatt, byggandet är mycket lågt och köerna till att få en bostad är mycket långa, passivitet i den ekonomiska politiken leder till att den svenska ekonomin bromsar in alldeles för mycket med mera. Alliansen har inget nytt att komma med. Mötet i Maramö nu till helgen kommer bara att bli det sista rycket som bevisar att alliansen har gjort sitt i svensk politik.

Ibland är det tufft att inse sanningen, speciellt när något lyckosamt har fått se samtiden och utvecklingen springa förbi. Jag tror att allt fler inom alliansens olika partier sakta men säkert har börjat att inse att den sidans samarbete och politik har nått vägs ände. Det handlar inte bara om opinionens dom utan framför allt om sättet att prata, vad det är för politik som förs samt hur man anser på ansvar.

Vi hör allt mer hur regeringens företrädare och partier försöker att hela tiden nöta in vad motståndaren står för och bedriver för politik. Oavsett vilket så lyfts detta fram i olika sammanhang. Speciellt fokus läggs på skattehöjningar och den skrämselpropagandan. Problemet är att man inte pratar om samhällsproblemen, pratar inte om sin egen politik men framför allt pratas det inget om framtiden.

När det handlar om ansvar skyller alliansen mer än gärna på allt och alla utom sig själva. Är det inte organisationens fel eller personalens så är det socialdemokraternas. Regeringen använder sig gärna av socialdemokraterna som skyldiga till att det är inte bättre i Sverige i dag. Det är intressant att det är över sex år sedan som S styrde landet så under den tiden borde alliansregeringen ha ändrat på utveckling men det har inte skett. I Stockholm skyller landstingsrådet Filippa Reinfeldt tillståndet inom sjukvården på socialdemokraterna, som styrde senast 2006.

Det är ett klassiskt bevis på när någon har kört fast, som har slut på idéer och vill bara sitta vid maktens köttgrytor för att den anser sig ha rätten att göra det.

Det alliansen har lovat till väljarna har underkänts av verkligheten. Alliansen lovade bättre välfärd till lägre pris genom konkurrensutsättning, stabilare ekonomi och högre tillväxt om experter och normer får styra den ekonomiska politiken samt att människor skulle få ökad trygghet genom att spara mer själva. Inget av detta har levererats.

Allt detta visar att alliansen är slut som politisk rörelse i Sverige. Det är en rörelse som är trött, har inget nytt att komma med, ser inte hur verkligheten ser ut och som är nöjd. För alliansens olika partier kan dagen efter valet bli ett abrupt uppvaknande om man inte inser vad som är på väg att hända. Alliansen är slut som politisk kraft. Vill de borgerliga partierna styra Sverige vidare är det nog i helt nya konstellationer där framför allt moderaterna hålls borta från regeringstaburetterna som får gälla. Undrar om de mindre partierna vågar ta det steget.

Ola Möller gissar att det vänder snart i opinionen. Martin Moberg lyfter fram problemen inom moderaterna. Högbergs tankar skriver om gårdagens opinionsmätning.

3 kommentarer:

 1. Skatteinkomsterna är större än någonsin och ändå räcker de inte till, nedskärningar överallt.
  Utom på ETT område som länge, oavsett vilket styre vi haft, har haft fri tillgång till skattemedlen, utan någon gräns uppåt, alla utgifter inom detta område är berikande för Sverige, är en vinstmaskin, är nödvändiga och motiverade etc....
  Gissa EN gång vad jag syftar på?
  Detta märker allt fler skattebetalare och hur längre tror du de står ut??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alla avdrag som människor kan göra. Där finns det hela tiden hur mycket skattepengar som helst till.

   Radera
 2. Om Alliansen är slut, så märks det bara knappt i opinionsundersökningarna. S måste också presentera ett klart alternativ. S har heller inte lyckats förändra sig själva utan står och stampar med samma lösningar. Miljöpartiet och SD är vinnarna då de lyckas få fram sin politik på ett bra sätt.

  SvaraRadera