söndag 24 februari 2013

Varför vill alliansen styra Sverige?

Inför valet 2006 ville alliansen styra för att den sidan ansåg att det fanns en rad fel på Sverige. De ville rätta till och förbättra. Deras politik byggde på att knäcka socialdemokratiskt maktinnehav och förändra Sverige i grunden till ett mer nyliberalt håll. Detta skulle vara lösningen på alla problemen. Så den stora frågan är varför alliansen vill styra Sverige efter valet 2014?

Inför valet 2014 är kartan annorlunda än 2010. Redan nu ifrågasätter väljarna alla partier och undrar varför just de ska styra landet efter valet. Alliansen får inte längre något gratis. Det kan till och med bli så att den sidan röstas bort på grund av att den inte kan komma med lösningar på dagens och morgondagens problem och möjligheter. Detta utan att de andra partierna behöver säga något om varför de vill styra.

I morgon inleds ett tvådagars möte i Maramö för alliansen. Det är ett möte som måste börja förklara för väljarna varför alliansen vill styra Sverige efter valet 2014. Väljarna kommer inte att köpa att alliansen har styrt landet sedan november 2006 och det är därför som väljarna ska fortsätta att ge sitt stöd. Väljarna kräver mer.

Det är ett stort problem för alliansen att den sidan kan faktiskt inte förklara varför den ska styra vidare. Speciellt med tanke på alla de problem som människor möter utan att alliansen i dag har några lösningar.

Det handlar om massarbetslösheten, den mycket höga ungdomsarbetslösheten (som förblir hög även om jobbpakten skulle förverkligas framåt), klassklyftorna ökar och har ökat än mer sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister och Anders Borg finansminister, barnfattigdomen är hög, arbetsmiljöarbetet har försämrats vilket löntagare och soloföretagare drabbas av, kollektivtrafiken fungerar inte, sjukvården har försämrats, människor göms undan i olika köer inom sjukvården, privatiseringarna fungerar inte då människor far illa och vanvårdas, skolans resultat försämras, det är för stora barngrupper i förskolan och skolan, människor känner sig allt mer stressade och utlämnade, psykiatrivården är fortsatt dålig, allt färre brott klaras upp vilket gör att människor upplever större oro, Sverige utsätts för stenhård konkurrens från utlandet, vilken klass barn tillhör avgör hur det ska gå för dem i skolan, narkotikamissbruket är fortsatt hög, arbetslösa och sjuka kastas ut ur försäkringssystemen, sjuka får inte längre vara sjuka, ungdomar kan inte flytta hemifrån, byggandet är mycket lågt vilket tvingar människor att bo kvar, ekonomin går sämre, besparingskraven på andra länder som Reinfeldt och Borg kräver fungerar inte, inga lösningar och idéer för att möta miljöförstöring och klimathotet med mera. 

Listan på alla problem som måste lösas och som alliansen inte har löst, till och med varit med och förvärra kan göras hur lång som helst. Om vi sammanfattar kan vi se följande:

- Klassklyftorna ökar, massarbetslösheten består och välfärden försämras.

De lösningar som alliansen hade fungerar inte. Detta med att marknaden ska lösa allting genom privatiseringar, att ekonomin ska styras av normer och därmed av tjänstemän samt att människor ska själva lösa allting och därmed bär det yttersta ansvaret för hur det går har inte fungerat. Det är fortsatta försämringar som alliansen inte har några lösningar på.

Inget parti inom alliansen pratar om detta. Inget av partierna har några lösningar heller som är nya. Självklart pratas det om ungdomsarbetslösheten men de lösningar som kommer är mer av det som redan har använts men inte fungerat. Det är sänkta löner och allmänna försämringar av anställningsskydd och liknande. Det vill säga att den enskilde själv ska ta sitt ansvar. Om det görs blir allting bättre. Det har visat sig inte stämma med verkligheten.

Mötet i Maramö kommer inte att leda till något speciellt. Framför allt kommer inte allianspartierna kunna förklara varför den sidan ska få förnyat förtroende från väljarna i ytterligare fyra år. Inte ens alliansen själv tror på mötet. Det står inte om mötet på något av partiernas hemsidor.

Martin Moberg skriver om att Maramö troligtvis är början på slutet. Högbergs tankar frågar sig vem som blir alliansens Brutus. Röda berget skriver om mardrömmar i Maramö. Ola Möller anser att EU är inte förtjänt av nationell egoism. Göran Johansson för fram att vårt samhälle har blivit kallare under alliansens ledning.   Även den som är mycket rik ska ta sitt ansvar.

5 kommentarer:

 1. Ungdomsarbetslöshet är väl en arv av förra S-regeringen och en argunent som biter inte längre. Alla läskunniga kan läsa SCB:s AKU undersökningar, jan.2006 var ungdomsarbetslösheten 24.8 procent mitt i brinnande högkonjuktur och jan. 2013 är den 24.8 procent under och efter långvariga lågkonjukturen. Försök hitta nånting annat som är vettigare att rikta kritiken mot Alliansen. Kollar man AF:s veckostatistik hittar man ca 30.000 unga arbetslösa alltså ca 5 procent av unga befolkningen, som kan ta arbete inom 14 dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart argumentet kan användas. Den har inte minskat utan är fortsatt hög. Här behövs helt annat tänkande.

   Radera
  2. Men uppenbarligen har inte ditt parti detta nya tänkande eftersom ditt parti var klart sämre på att hantera ekonomi och massarbetslöshet under betydligt mer gynnsamma globala villkor.

   Om vi extrapolerar era resultat ni uppnådded då under bättre förhållanden innebär det att Sverige hade haft en katastrofekonomi och betydligt värre massarbetslöshet idag med en S-regering, det är den dystra verkligheten vi väljare har att ta ställning till.

   Radera
 2. Du glömde att skriva att i september 2006 låg ungdomsarbetslösheten på 18,4 procent, säsongsrensad var den 19,9 procent.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-per-manad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man gratulera er ?
   Den "relativa barnfattigdomen" var större under er senaste regeringstid, är det någon fjäder i hatten för er ?

   Kanske att ca 150000 fler var förtidspensionerade med er ?

   Eller varför inte tack för att er regering tog pensionspengar som urholkade pensionssystemet totalt ?

   Radera