söndag 10 februari 2013

Vi ska få samhället att fungera igen

Sjukvården går på knäna där människor inte bara far illa utan också dör på grund av missförhållandena. Massarbetslösheten har Sverige i ett fast grepp och med en a-kassa som få klassificerar sig till och än fler inte får den nivå som man betalar in till. Ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta och ungdomarna verkar ge upp hoppet. Sjuka far illa med en sjukförsäkring och rehabiliteringskedja som utförsäkrar folk för att administrativa gränser och system styr. Socialbidragen ökar och har i många kommuner mångdubblats under de senaste 3-4 åren. Bostadsbyggandet står och stampar vilket leder till att människor tvingas bo kvar hemma. Infrastrukturen har stora brister. Kollektivtrafiken försämras med färre avgångar, överfulla tåg, tåg som inte går när de skall och/eller är försenade. Äldreomsorgen försämras, liksom skolresultaten. Klassklyftorna ökar. Människor slås ut och halkar efter. Listan fortsätter. Människor inte bara har en känsla av det utan ser också att samhället håller på att rasa ihop mitt framför ögonen på oss. De upplever att de inte får ett samhälle utifrån det de betalar för. För oss socialdemokrater gäller det att gå ut och säga: Vi lovar att vi ska göra allt vad vi kan för att samhället ska fungera igen. Här är vår plan!

Människor upplever och känner sig utlämnade åt sina egna öden i dagens svenska samhälle. Nyliberalismen som kom fram rejält i Sverige under 1990-talet, men dök upp här i slutet av 1980-talet, förändrade vårt samhälle till det som vi har i dag. Ett samhälle som bygger på att individen är helt utlämnad till att klara sig själv och där marknadskrafterna ska styra. Ett samhälle som är till för marknaden och genomföra sådant som marknadens huvudaktör vinner på. Hur det går för individen beror helt och hållet på individens egen flit, kunskaper och resurser. Ett samhälle där den starkaste och den som har mest resurser är också den stora vinnaren medan alla andra är förlorare.

Vi kan se i dagens Sverige hur samhället sakta men säkert vittrar sönder och hur människor lämnas åt sitt eget öde. Människor som får klara sig själva och anses har sig själva att skylla för den situation de har hamnat i. Samtidigt öser makten pengar och mer makt över de grupper i samhället som redan har gått om pengar och inflytande. Det som sker kan vi också se har skett tidigare i andra länder.

Moderaterna och sverigedemokraterna är inte intresserade av att förändra denna utveckling efter som de båda partierna anser sig vinna på det. De har båda politiska ideologier som grundar sig på att bibehålla klyftor i samhället och spela ut grupper av människor mot varandra. Moderaterna skapar ett samhälle där de som har ett arbete står mot dem som inte har det medan sverigedemokraterna sätter upp svenskar mot invandrare. Båda strategierna kräver ett samhälle där klyftorna växer, där människor känner oro och hopplöshet och där de ser att samhället håller på att krackelera. På det sättet kan de gå in och få stöd i opinionen men i grunden vill de att samhället ska fortsätta att vara ett samhälle som sätter människor mot varandra.

Det är här som vi socialdemokrater måste sätta ned foten rejält och säga att "Nu får det vara nog!"

Vi ska arbeta hårt för att samhället ska bli ett samhälle som ger trygghet, hopp och nya möjligheter. Samhället ska ta hand om, vårda och skapa trygghet för dem som behöver det. Samhället ska vara det system som invånarna använder sig för att kunna ta sig vidare i sina liv. Samhället får inte vara ett system som begränsar för flertalet medan det berikar ett fåtal. Det måste bli ett slut på det.

Socialdemokraterna ska gå till val på att vi ska få samhället att fungera igen. Det ska vara vårt löfte till medborgarna i Sverige. Vi ska prata om hur vi ska göra det och varför vi gör det. Vi ska ha en politik som är progressiv och står i skarp kontrast till både moderaterna och sverigedemokraterna. Vår politik handlar om att fördela, skapa nya förutsättningar och möjligheter för människor. Människor måste verkligen se och uppleva att deras skattepengar kommer tillbaka till dem. Det är dags. 

Nu får det vara nog!

Ola Möller om att den svenska modellen inte finns längre. Malin berättar om sitt livsöde, ett bevis om hur samhället sviker. Tord Oscarsson om att näringslivet går fortfarande nedåt. Martin Moberg om felsatsande från regeringen. Högbergs tankar i en söndagsbetraktelse. 

28 kommentarer:

 1. Du målar upp en svart bild av alliansens Sverige.
  Om din bild stämmer hur kan det komma sig att (s) har runt 30 % och inte mer ?

  //Lars Norling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett enkelt svar är att väljarna kräver mer av socialdemokraterna.

   Om folket hade tyckte det hade varit bra i dag borde alliansen få egen majoritet i opinionen. Det får man inte.

   Radera
  2. Det är klart att vi kräver mer av S, om det rödgröna regeringsalternativet är sämre än alliansen är ju valet enkelt ...

   Radera
  3. Det är för att de flesta människor går omkring med bomull i öronen och bindel för ögonen. (även kallat "livspusslet" som beror på att ackorden i arbetslivet har höjts till den grad att inget liv finns kvar). Därför VET inte folk att vi inte har något socialt skyddsnät kvar - förrän de själva drabbas. Och då blir det "enstaka fall". Allianzen har även mycket effektiv propaganda förklarat att om du är sjuk så är du en parasiterande simulant och är du arbetslös så är du en parasiterande odugling/latmask. Jävla fucking loser är du hur som helst. Och då BERÄTTAR inte folk om sin situation!

   Dessutom så hoppas de flesta på att just de ska få vinstlotten i form av reavinst på sitt boende, vilket är den enda pensionsförsäkring som finns idag.

   Radera
 2. Men, om det vore så att det du beskriver i första stycket är den sanning som gemene man kan känna igen sig i så skulle Socialdemokraterna idag ligga på 45%. Men det gör dom inte. Om det vore så att samhället är i sådan kollaps så skulle väljarna reagera och röra sig mot socialdemokratin. Men....
  Väljarna är missnöjda, men inte med allt.Och framförallt, hur mycket du än säger med emfas. nu är det nog så ser inte väljarna S som ett alternativ. Rent generellt gör du i mina ögon fel i den här postningen. Det blir en skräckpropagande. Sjukvården har problem, me inte överallt, äldreomsorgen har problem men inte överallt och så vidare. Tyvärr räcker det inte med att säga nu får det vara nog. Det betyder ingenting. Om människor ser det som du ser, så kanske. Men annars talar du för tomma öron. Handling Roger, handling. Om det inte finns mer än socialdemokraternas politik som vi ser den nu så tror jag inte Socialdemokratin står som segrare 2014.

  /Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häng med på denna blogg så kommer allt fler konkreta förslag. Har de två senaste dagarna presenterat dels hur kommunerna kan ta tag i arbetslösheten samt att vi behöver göra om pensionssystemet.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Det är väl bra att ni vill men jag saknar bara hur?

  100 kr i ökat barnbidrag och 50 kr i underhåll ger ju
  knappast färre fattiga föräldrar som ex.

  Och hur skall tex Hassan, 34, som kom hit 2009
  och saknar utbildning som är relevant på
  arbetsmarknaden få jobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häng med på denna blogg så ska jag diskutera konkreta förslag. Senaste två dagarna lyfte jag fram att kommuner behöver mer resurser för att få hjälp att ta tag i arbetslösheten samt att diskutera pensionssystemet och förändra det.

   Radera
 6. Vi väljare ser hur det var med den senaste S-regeringen.

  * Samma massarbetslöshet trots att ni hade en bra konjunktur i ryggen.

  * Ca 150 000 fler förtidspensionerade med S-regeringen

  * Ni snodde flera hundra miljarder ur pensionssystemet för att driva er sjuka förtidspensioneringsrace. Pengar, som om de funnits kvar, hade gett dagens pensionärer en betydligt bättre pension och som inte lett till att nästa generation pensionärer skulle betala dubbelt.

  * Betydligt sämre för de som arbetade med er regering. Inget jobbskatteavdrag, ett avdrag som i nuläget ger en normal heltidsarbetand man/kvinna tillsammans ca 3500:- mer i plånboken.

  * Betydligt dyrare kostnader för större tandvård under er regering.

  listan avslöjar att samhället med er återställande politik skulle bli en mörk tillvaro för sveriges medborgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi reda ut en del saker Jonny.

   1: Jag utgår ifrån att du menar 2005. Då befann sig Sverige i en lågkonjunktur. Det var först under våren och sommaren som högkonjunkturen kom och satte fart på de ekonomiska hjulen.

   2:http://blog.svd.se/faktakollen/2010/05/06/140-sjukpensionarer-om-dagen/
   Du får göra skillnad på de som fick sjukersättning på lång respektive kort tid. Den siffra du nämner har pendlat mellan 50 000 och 170 000 beroende på vilka källor som används.

   3: Pengarna behövdes för att betala ned på statsskulden. Pengar har kommit tillbaka i bostadstillägg, högre pension med mera. Dock behöver detta redas ut ordentligt för alla inblandade så vi tillsammans kan se detta. Det får inte finnas på någon sida någon tvekan om det är så att pengarna har kommit tillbaka eller inte.

   Intressant är att du inte attackerar alliansen eller Sd för att de i sina budgetar inte betalar tillbaka detta.

   4: Under åren 2003-2006 sänkte den socialdemokratiska regeringen skatten för alla i Sverige, inklusive de som arbetar och har arbetat, med 1 000 kronor i månaden. De pengar du pratar om har ätits upp av högre elpriser, högre priser på mat, höjda avgifter i kommunerna med mera.

   5: Socialdemokraterna presenterade en tandvårdsreform som gick längre än vad alliansens gjorde.

   Återställande politik? Å nej. Jag rekommenderar att du besöker www.socialdemokraterna.se . Här finns framtidsförslagen.

   Radera
  2. Reda ut ...

   1. Massarbetslösheten 2005 var samma som nu. Är du allvarlig när du jämför hur den globala ekonomin såg ut 2005 jämfört med idag ???

   2. Sedan förra S-regeringen har även antalet förtidspensionerade minskat med ca 150 000 !
   Det finns det statiistik på som du mycket väl vet.

   3. Man tog flera hundra miljarder från pensionärerna för att betala för alla dessa förtidspensionärer man desperat skapade i sina försök att putsa masssarbetslösheten.

   Statsskulden ökade under S, under alliansen har den minskat (trots global härdsmälta i ekonomin).

   Som pensionärernas förbund skrev,

   "Omkring år 2000 överfördes totalt ca 260 miljarder kronor från AP-fonden (buffertfonden) till statskassan. "

   "Enligt bl.a. Ekonomistyrningsverkets senaste budgetprognos har den ekonomiska utvecklingen för AP-fonden varit så negativ under år 2008 att bromsen kommer att utlösas med början år 2010. Det kommer att medföra inte bara otillräcklig värdesäkring av pensionerna utan kanske också minskade pensioner nominellt. Beräkningar ger vid handen att denna situation inte skulle ha uppstått om AP-fonden hade fått behålla sitt kapital. Med de 260 miljarderna jämte avkastning skulle den ytterligare försvagning av privat- och samhällsekonomin som ett bromstillslag nu medför ha undvikits. Att notera är att löpande utgifter för tilläggs-/inkomstpensionerna inte belastar statsbudgeten. Det ger skatteintäkter för stat och kommun motsvarande ca 50 procent av pensionsutbetalningarna"

   4. Med S hade vi inte haft jobbskatteavdrag, dvs en genomsnittlig heltidsarbetande hade haft ca 1750:- mindre i plånboken varje månad, 3500:- i månaden för ett par. Med S hade vi även då haft höjda elpriser etc samt ännu högre bensin/olje priser pga vad miljöpartiet och V krävt.

   5. Vad S presenterar när de inte behöver ta det ekonomiska ansvaret är en sak, vad de i realiteten gör en annan, tandvårdsreformen som gjorde stor nytta genomfördes av alliansen.


   Jag ser bara samma sorts bidragsparti som förut tyvärr, inget nytt under solen förutom an ni verkar tvingas regera tillsammans med kommunister från V och miljöpartister. Snacka om en rödgrön röra som kan trasa sönder det svenska välståndet ...

   Att erkänna verkligheten, att erkänna sina misstag vore det första steget mot en rening av ditt parti.


   Du skrev tidigare på ett inlägg :
   "Anser du att man aldrig kan lära sig av det förflutna och sedan förbättra sig och komma med nya förslag?"


   Nej, du verkar inte ha lärt dig av det förflutna och nej, du har inga nya förslag.


   Radera
  3. 1: Jag är lika allvarlig som alltid. Klart den ska jämföras. I början av 2000-talet hade vi IT-kraschen som slängde ned världen i en lågkonjunktur som det tog lång tid att komma ur. Fakta är att 2005 var det lågkonjunktur och inte högkonjunktur.

   2: Dessa personer har blivit pensionärer, flyttats över till Arbetsförmedlingen, 3 är tillbaka i sjukskrivning respektive sjukersättning, försvunnit från statistiken men ingen vet vart. Så ser sanningen ut Jonny.

   3: Har du funderat över varför statsskulden ökade och man var tvungen att betala på den? Det har inte ett dugg med att göra när det handlar om förtidspensionärerna.

   4: Ursäkta men motbevisa det tack. Fakta kvarstår. Under mandatperioden sänkte socialdemokraterna skatten med 1000 kronor i månaden för alla. När det handlar om bensinpris och liknande har vi redan nått de nivåer som alliansen sprang och ojade sig om. De nådde vi redan för ett par år sedan.

   5: Se där. Klart att tandvårdsreformen genomfördes men inte så bra som S hade velat göra den. Den var också fullt ut finansierad.

   Besök www.socialdemokraterna.se och läs. Du får gärna komma till Ystads Arbetarekommun så ska vi visa dig hur partiet har utvecklats.

   Så med andra ord anser du att ingen kan lära sig av det förflutna och förbättra sig. Mycket intressant, mycket intressant.

   Radera
  4. 1. Fakta är att det går inte att jämföra konjunkturen 2005 med nu överhuvud taget. Länder står idag i ruinens brant och kan kollapsa när som helst.

   2. Jag är varken för "plusjobb" eller "FAS3", båda är dåliga lösningar. Sanningen är att det under förra S-regeringen var ca 150000 fler förtidspensionärer, en dyster tid i Sveriges historia.

   3. Men du sade ju att man under S-regeringenn minskade statsskulden med "lånet" av dessa hundratals miljarder som aldrig lämnades åter, faktum är att den ökade.

   4. Vi hade INTE haft ett jobbskatteavdrag med en S-regering. Ditt parti har röstat emot det hela tiden. Elpriser och matpriser hade ökat oavsett regering. VAd är det att bevisa ???

   Vi vet vilka krav t.ex Mp hade på drivmedelsskatter, tror du att ni kunnat regera med Mp utan ge dem köttben ?

   5. Alliansen genomförde den. S gjorde inget när man tidigare hade regeringsmakten... nu är det dags att ta nästa steg och låta tänderna vara en del av kroppen och sluta särbehandla dem

   Jag säger att du och ditt parti inte visar större förmåga (tyvärr) att utvecklas och ta lärdom av historien, det finns förnyare inom ditt parti som ger hopp men de flesta (i allafall bloggare) ger en mörk bild.

   När jag läser dina skåne kollegers bloggar (t.ex Bo Widegren och Bengt Silvferstrand) blir jag nästan mörkrädd ...

   Radera
  5. Jonny. Det nyliberala samhällsbygget i Sverige under Fredrik Reinfeldts ledning är ett hot mot demokratin. Det som nu sker är inte ens värt att kalla för samhällsbygge. Det är ett systembygge där allt är omkastat.
   Den vanlige normalinkomsttagaren får lite sänkt skatt men får i gengäld sedan själv bekosta den välfärd han/hon vill ha med egna dyra försäkringar. Detta är bara början vi nu ser. Allt ska privatiseras och allt blir dyrare, se bara på Apoteken där mediciner och allt annat skenat iväg kostnadsmässigt.
   De privata ägarna tar ut oskäliga vinster som blir till stora rikedomar och får samtidigt sänkt skatt och bidragshjälp i alla dess former genom Rut-bidrag, t ex med inhyrd bartender till sina storslagna fester.
   Friheten, den nya friheten som Moderaterna talar vitt och brett om tillhör bara marknaden på mänsklighetens bekostnad.
   Reinfeldt/Borgs dårskap och manipuleringskonst måste belysas betydligt mer så folk förstår att sänkt skatt (jobbskatteavdraget) inte blir mer pengar över i plånboken när allt som blivit dyrare betalats.

   Radera
  6. Din syn på demokrati verkar allvarligt sned. Jag läser i din text att du anser att endast S, V är bra för svensk demokrati ...

   Lite sänkt skatt ? 1750:- i månaden kallar jag inte lite. Apoteken köper in medicin centralt månatligen enligt anbudsförfarande enligt samma förfarande som tidigare innan privatisering när det gäller receptbundna mediciner så där är du ute i ogjort väder.

   RUT ger ett samhällsekonomiskt plus mär en brytpunkt passerats vilket verkar redan har skett så där är du återigen ute i ogjort väder, avarter ska givetvis bort, precis som inom ROT och alla andra offentligt hanterade områden.

   Att kalla sittande regering för det du gör tyder på brist på mogenhet.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Jonny:
   Jonny du vill tydligen inte inse att det nu inte är fler sysselsatta i andel, så utanförskapet är då i antal idag större, pga. folkökningen.
   FAS3 får INTE räknas som arbetslösa enl. direktiv från AlliansRegeringen.
   Andelen o antalet som tar ålderspension i förtid 61- alltså, har fördubblats.
   Där har du dina 150-tusen.
   Det är alltså idag FLER som enl. Fredrik R:s def. 'inte går till jobbet'.
   Att jobbavdraget gett så mycket som påstås är ju en sanning med modifikation.
   Maud:an stog ju på gräsmattan o skrek i falsett att det första jobbavdraget på runt 35-miljarder var helt finansierat, . . . ja genom att nån annan betalade som ju också är en av FR:s önskningar.
   A-kasseavg. Skulle ge 10-miljarder, nånting skulle ge 8, hade Moderaterna fått igenom sitt så skulle redan då, dom som var beroende av medicin få en ökad kostnad på 900-milj.
   A-kassan ger ju idag bara a-kassa till 40% av dom arbetslösa och runt 50% av lönen.
   Alliansen betalar idag ut mindre i a-kassa än 2006, med lägre arbetslöshet !!
   Nu är det som FR gillar, 'nån annan betalar' ??? vem , tja sambon, släkt o vänner.
   Nils Lindholm

   Radera
  9. Anonym / Nils Lindholm :

   Utanförskapet som de som är förtidspensinerade fastnade i är enligt forskningsrapport upphov till ca 5ggr högre risk att dö en förtida död. Det är siffror man inte ska sopa iunder mattan direkt. Det var 150 000 fler under förra S-regeringe.

   Vi ska alltså INTE förtidspensionera människor på det vis som förra S-regeringen gjorde. De som trots allt behöver av medicinska och andra skäl förtidspensionera behöver vi alltså satsa mer på för att bryta deras utanförskap.

   Faktum kvarstår närt det gäller arbetslösheten.
   Om man jämför 2005 med S-regering mot 2013 med alliansregering så står det alldeles uppenbart att den som lyckats bäst är alliansregeringen när man tittar på hur den globala ekonomin sett ut under dessa perioder.

   Jobbskatteavdraget ger exakt det som det ger, ca 1750:- mer i månaden i plånboken för en genomsnittsinkomsttagare som arbetar heltid.

   Jobbskatteavdraget är finansierat genom att det är en återbetalning av de miljarder de som arbetar betalar in i form av allmän löneavgift, en statlig skatt som endast de arbetande beskattas med, inte pensioner och arbetslösa.

   De du Nils !

   Radera
  10. Och där slog cen(s)uren till

   Radera
 7. Hej Per!

  Jag råkade ta bort din kommentar. Skulle du kunna lägga in den igen så jag kan besvara den?

  SvaraRadera
 8. Heter du Jonny Disenfeldt i efternamn?

  SvaraRadera
 9. Är otryggheten "såld" för bara 1500:-/mån? Jobbskatteavdraget räcker inte när arbetslösheten når fler. Då kommer VERKLIGHETEN ikapp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men arbetslösheten var ju lika stor 2005... under S-regering och med ca 150000 fler förtidspensionerade...

   Radera
  2. Heter du Disenfeldt i efternamn Jonny?

   Radera
  3. Varför frågar du om min person ?
   Ska du näthata mig du med ?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera