fredag 1 mars 2013

Det alliansen inte vill berätta om valfriheten

I dagens Sverige är det många föräldrar som stressas i sin oro för sina barn. Oron handlar om det val som har gjorts när det handlar om förskoleklass och skola för deras barn. Har jag valt rätt nu? Kommer mitt barn att få den bästa utbildningen? Kommer mitt barn att känna trygghet här? Kommer denna skola som har valts att hålla allt den lovar? Frågorna är många och oron en ständig följeslagare.

Ett av alliansens vallöften 2006, men också moderaternas sedan 1980-talet, är att med fler valmöjligheter i välfärden skulle kvaliteten höjas men priset skulle bli lägre. Valfrihet att själv välja utförare av utbildning, vård och omsorg är en hörnpelare i alliansens bygge. Genom detta får den enskilde själv makten. Om personen inte är nöjd kan den välja en annan utförare. Det låter bra i teorin men döljer någonting som alliansen vägrar att berätta. För om det inte fungerar, om ditt barn inte får en bra utbildning, så är det faktiskt ditt eget fel för du ska alltid välja det som är bäst. Gör du inte det får du stå ditt kast.

Nyliberalismen, som moderaterna och alliansen, har omfamnat lovar guld och gröna skogar genom valfrihetsförändringen. Ju fler utförare det finns desto mer rätt kan den enskilde människan välja och desto bättre kommer det att bli. Allt enligt teorin. Det lägger dock ett enormt ansvar hos var och en av oss att välja rätt. För i teorin ingår det också att om du inte väljer rätt är det du som måste ta konsekvenserna av det.

Nu är det så att välfärden är inte som vilken marknad som helst. Om jag inte är nöjd med exempelvis en maträtt som köps i affären köps inte den nästa gång. Enkelt och snabbt avklarat. I valet av skola, förskoleplats, äldreomsorg, vårdcentral med mera är det mycket mer komplicerat. Det kan gå mycket lång tid innan de negativa sakerna dyker upp. Då kan det vara för sent för att göra förändringar. Försämringarna leder också till att det tar tid att hämta tillbaka detta. Ett barn som inte har fått rätt kunskaper och bildningsmöjligheter har därmed tappat i förhållande till andra barn. Det tar tid att ta igen och frågan är om tiden räcker till. Det kan vara så att val av fel skola leder till att barnet tappar intresset för skolan och därmed får en dålig start in i ungdoms- och vuxenvärlden. En sådan person kommer att kosta samhället närmare 100 miljoner kronor, då är inte produktionsbortfallet inräknat, när den har kommit upp i 40-års åldern.

Det som alliansen har lovat har inte kunnat hållas. Det har helt och hållet misslyckats. Välfärdens kvalitet har inte förbättrats och ansvaret för den enskilde att själv lösa allting har satt människor i mycket svåra situationer. Det behövs något helt annat.

Alliansens löfte är att den sidan kommer att se till så att den kommer att skapa valmöjligheterna men sedan är det upp till dig att själv ta hela ansvaret. Alliansens ansvar slutar vid att sälja ut och att lägga ut olika verksamheter på privata aktörer samt att låta de senare starta upp nya verksamheter. Sedan gör inte alliansen mer.


Vi socialdemokrater anser att alla välfärdsverksamheter, exempelvis skolor, sjukhus, äldreboende med mera, ska hålla en mycket hög kvalitet. Oavsett vad som väljs ska man veta att kvaliteten är av bästa märke. Detta är något som samhället ska garantera. Det är inte upp till var och en av oss att själva bär ansvaret för att avgöra vad som är bra eller dåligt. Samhället tar på sig detta ansvaret för att se till så att alla håller en mycket hög kvalitet.

Därmed blir tryggheten stark hos människor när vi väljer till exempel skola åt våra barn. Vi vet om att samhället har gjort allt den kan för att se till så att skolan håller bästa kvalitet men ser också till att hela tiden förbättra kvaliteten utifrån kriterier, lagar och bestämmelser men också vad föräldrar, barnen och personalen själva för fram över vad som behöver förbättras.

Det är med andra ord ett samhällskontrakt som vi socialdemokrater vill skriva med människor. Ett kontrakt som säger att vi lovar att du ska få lov att ha kvar din valfrihet men vi lovar att garantera att samhället ska göra alla de investeringar och satsningar som behöver göras för att välfärden ska ha högsta kvalitet. Du ska inte behöva oroa dig över att du har valt fel. Istället ska du känna att du har valt rätt hela tiden. Samhället är med varje steg och tar sitt ansvar.

Vilken politik vill du se i Sverige?

Bengt Silfverstrand skriver om socialdemokraternas förslag till ny kriminalpolitik. Tord Oscarsson tar upp A-smedjans fråga om S kan göra om segervalet -82. Martin Moberg ställer sig på Byggnads sida, vilket jag också gör. Nils Erik Lindblom lyfter fram sms-anställningar. Röda berget skriver om att det är värt att gå i strejk för att lågavlönade ska kunna få minst 700 kronor mer i månaden. Mer om regeringens politik: Aftonbladet skriver om otryggheten på arbetsmarknaden. Försvaret larmar om underskott. Johan Westerholm skriver om ryssarnas hån mot Sverige. Ola Möller skriver också om detta.

1 kommentar:

 1. 1. Din inledning är fel. Dessa frågeställningar har föräldrar ALLTID oroat sig för oavsett färg på regering.

  2. EN utförare (offentlig) garanterar ingenting i form av kvalitet och pris.

  3. Du köper en vara producerad i t.ex Kina med ett svagt gift som efter 20 år dödar dig...
  Det kan gå mycket lång tid innan de negativa sakerna dyker upp. Då kan det vara för sent för att göra förändringar.

  4. "ansvaret för den enskilde att själv lösa allting har satt människor i mycket svåra situationer."
  Det ger valfrihet, DU vill bestämma över alla, du tror att du vet bäst, men så är det inte.

  5. "Vi socialdemokrater anser att alla välfärdsverksamheter, exempelvis skolor, sjukhus, äldreboende med mera, ska hålla en mycket hög kvalite"
  Vem anser inte detta menar du ???

  6. "Oavsett vad som väljs ska man veta att kvaliteten är av bästa märke."
  Nu lovar du mer än du kan stå för. Andra länder erbjuder bättre lösningar inom olika områden. Det är omöjligt att ha "kvalitet av bästa märke"...

  7. "Det är inte upp till var och en av oss att själva bär ansvaret för att avgöra vad som är bra eller dåligt. Samhället tar på sig detta ansvaret för att se till så att alla håller en mycket hög kvalitet."
  Nej tack "big brother". Den synen kan du ta till ett socialistiskt avskrädesland.

  8. "Vi vet om att samhället har gjort allt den kan för att se till så att skolan håller bästa kvalitet"
  Vilket snömos.

  9. "vi lovar att du ska få lov att ha kvar din valfrihet men vi lovar att garantera att samhället ska göra alla de investeringar och satsningar som behöver göras för att välfärden ska ha högsta kvalitet."
  Hur ska valfriheten få finnas kvar ?
  "Högsta kvalitet" vad är det menar du ? Har du oändliga resurser ?

  10 "Vilken politik vill du se i Sverige?"
  Jag vill se en intelligent politik, inte floskler och snömos utan värde och innehåll. IG på hela soppan.

  SvaraRadera