lördag 2 mars 2013

En opinionsundersökning som utmanar

I Dagens Nyheter presenteras i dag den senaste opinionsundersökningen. Trenden från Novusmätning håller i sig. Socialdemokraterna får ett allt större stöd medan alliansen backar. Enligt dagens mätning skulle socialdemokraterna hamna på 33,1 procent, en uppgång med 3,3 procentenheter sedan förra mätningen. Partiet är åter landets största parti och tar väljare från framför allt moderaterna. Det är nog många socialdemokrater som jublar nu men detta är en opinionsmätning som utmanar partiet rejält. För socialdemokraterna gäller det nu att bibehålla initiativet och styra dagordningen.

Under januari och februari har socialdemokraterna kommit med en rad konkreta förslag på hur jobbben ska kunna bli fler, hur arbetslösheten ska kunna minska och hur skolan ska kunna förbättras. Till en början såg det ut som att väljarna inte uppskattade detta men nu verkar det se ut som att väljarna gör tummen upp för socialdemokraternas förslag.

För till skillnad från många andra gånger när socialdemokraterna går upp i opinionsmätningarna kommer uppgången nu i samband med en rad konkreta politiska förslag. Moderaternas, och dess sympatisörers, favoritargument att socialdemokraterna bara går upp när de är tysta, speciellt när partiledningen är tyst, stämmer inte utifrån dagens opinionsmätning.

Tittar vi närmare på moderaterna så tappar partiet väljare till socialdemokraterna. Moderaterna tappar 4,2 procent, vilket är ett stort tapp. De flesta av väljarna går till socialdemokraterna. Troligtvis beror det på att S anses stå för en bättre politik som ser till den vanlige människan och tar problemen i samhället på allvar. En förändring av partiledare för moderaterna från Reinfeldt till Borg skulle kunna innebära en uppgång men samtidigt står nu moderaterna för en politik som inte fungerar. Strategen bakom den är Anders Borg. Nedgången hade kommit ganska snabbt igen för moderaterna.

Alliansen i sin helhet tappar närmare 4,7 procent. Det är en tydlig signal från väljarna om att regeringen inte står för något nytt, inte tar itu med dagens problem och framtidens utmaningar. Alliansen står för något gammalt. Det kan också bero på att väljarna anser att det löfte alliansen kom med håller inte och har istället försämrat för samhället och den enskilde.

Sverigedemokraterna går fortsatt uppåt. Den skjuts i opinionen som moderaterna nog hade hoppats på när det handlar om att vara invandrarkritisk och ställa hårdare krav har missgynnat partiet men gynnat Sverigedemokraterna. Jag tror att detta har tagit moderaternas strateger på sängen, speciellt partisekreteraren Kent Persson. Dock finns facit redan runt om i Europa på hur det kan gå, speciellt i Danmark.

En intressant sak med mätningen är att socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans större än hela alliansen, inklusive Centern.

För socialdemokraterna gäller det nu att fortsätta att komma med konkreta förbättringsförslag på hur jobben ska kunna bli fler, hur arbetslösheten ska kunna minska och hur skolan och utbildningen ska kunna bli bättre. Till detta ska vi lägga miljö- och klimatfrågorna också. Med en sådan bredd i vår politik kommer nog väljarna att ge oss ett ökat stöd.

Socialdemokraterna är den kraft som kan utveckla Sverige till något bättre. Möjligheten finns. Det gäller att få valet att handla om vänstercentrum mot högerpolitik.Väljarna verkar gilla det som har kommit fram hittills från socialdemokraterna. Det handlar inte bara om att bibehålla initiativet utan nu handlar det än mer om att ta över problemformuleringen helt och hållet ifrån regeringen och andra partier. Vi måste komma ihåg att vi måste förtjäna varenda röst. Det görs genom hårt arbete, konkreta förslag och en vision för Sverige.

20 kommentarer:

 1. Miljöpartiet är samtidigt den kraft som vill lägga ner Sverige. Dessa två kommer aldrig att kunna förenas till nytta för någon-

  SvaraRadera
 2. Vi som är trötta på alliansregeringens misslyckade jobbpolitik ska inte rösta på SD. En röst på SD är en röst på Fredrik Reinfeldt. Vid omröstningar i riksdagen röstar SD i nio fall av tio på högern.
  Vill man ha bort moderat-högern ska man inte lägga sin röst på något av stödpartierna som i dag styr landet. Inte heller på SD som innerst inne är ett högerparti som styrs av främlingsfientlighet, ingenting annat som går att styra ett land på.

  Kent W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Kent. Sd är ett högerparti och driver en politik som går emot landets löntagare.

   Radera
  2. Dvs SD röstar bara några procent mindre mot alliansen än vad t.ex de rödgröna gör ... same same ...

   Vad gäller att vara emot landets löntagare är det bara att reflektera över socialdemokraters och fackföreningars politik de senaste 30 åren som uppdrag granskning avslöjade i "lönesänkarna" ...

   Radera
  3. Sd:s motstånd är uttalad.

   Lönersänkarna var en viktig väckarklockan för många. Det är därför som vi nu ställer krav på oss själva.

   Radera
 3. Mp är en lika stor belastning för S som C är för alliansen. Båda vill ha ett kallt och blåsigt Sverige, där den som inte har råd med dyra energisparprylar straffbeskattas. Begnatbilköparna straffbeskattas för nybilsköparnas bilval för 5 - 10 år sedan, som om begagnatbilköparna hade något annat val än mellan de bilar som faktiskt finns på begagnatmarknaden idag. Ordet "klimathot" uppfattas av de flesta låg-och medelinkomsttagare som ett hot om politiskt konstruerade dyrtider. Mp (och C sedan Fälldin) har ju byggt hela sin existens på olika "hot", det har varit allt från döda sälar till att hela Stockholm kommer att övervämmas av en 6 m högre havsyta. SD har hängt på med "muslihotet".

  Väljarna har börjat genomskåda "hoten" och vill ha något positivt. M hade framgång i de två senaste valrörelserna med sitt budskap om att arbetslösheten skulle utrotas om bara de arbetslösa tvingades ta sig i kragen. Detta gick hem hos den majoritet som har jobb, och aldrig har haft några svårigheter att få jobb för egen del.

  Sd:s uppgång under det senaste halvåret har tre delförklaringar: 1) Janne Josefsson och Uppdrag Granskning, särskilt det starkt vinklade programmet om imamerna. 2) Medias hantering av "järnrörsskandalen", och Jimmie Åkessons skickliga utnyttjande av densamma. 3) Att inte alla väljare, som överger alliansen, går direkt till S, utan är osäkra. Tveksamheten att gå direkt till S förstärks naturligtvis av att S inte ger klart besked om vilken roll Mp och V kommer att spela i en S-ledd regering.

  Socialdemokrater måste inse att medeltalet av X,Y,Z inte är detsamma som produkten av X,Y och Z. S, Mp och V fick ett sämre valresultat tillsammanas 2010 än opinionssiffrorna för S ensamma under januari - september 2008.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Jag har all respekt för er dialog men detta blogginlägg handlar om opinionsundersökningen. Jag anser att ni går utanför vad inlägget handlar om. Det är därför som jag har tagit bort det ni har skrivit. Jag har som sagt respekt för er dialog.

   Radera
  9. Är det förbjudet att diskutera bokstavstrogna muslimer, kristna och judar ?

   Radera
  10. Hade mitt blogginlägg handlat om det hade det varit fritt fram men så är det inte nu.

   Radera
  11. Tack för din förklaring, det är givetvis helt OK, jag reagerade bara på det som Lars skrev ovan om uppdrag granskning. Religiös fundamentalism är farlig oavsett vilken religion det rör sig om och måste belysas.

   Radera
 4. Det är därför som S ska arbeta för att få så högt stöd som möjligt från väljarna.

  SvaraRadera
 5. Försök få Aftonbladets ledarskribenter att skriva om S politik!

  Jag tror att väljarna vill höra och läsa om det alternativ S står för. Både Aftonbladets ledarsida och en del av er som skriver på S-bloggar kan ta åt er, ni skriver för lite om vad S vill och kan.

  SvaraRadera
 6. Jag tar åt mig av detta Per. Här ska bli bättring.

  SvaraRadera