lördag 30 mars 2013

Förnyelse av samhället

Det pratas om att det finns en kamp inom socialdemokratin mellan traditionalister och förnyare. Efter det gör media en feltolkning av vad dessa begrepp har för innehåll. En miss som gör att media har svårt att kunna prata om vad det därmed är för skillnad mellan socialdemokraterna och moderaterna. Något som också återspeglar sig i hur väljarna ser på båda partierna. Jag ska i många blogginlägg fram till valdagen visa på skillnaderna, allt ifrån ideologin till sakpolitiken. Nu kör vi!

Egentligen är traditionalister de som vill bevara det samhälle som finns i dag och har mer av detta. Det är det nyliberala pardigmet som härskar. Det går igenom i alliansens politik och hos alla dem som försöker påverka S i exempelvis vinstfrågan inom välfärden. Det som finns ska försvaras och helst ska det bli mer av det. Marknaden och tron på att marknaden kan lösa allt är det som styr. En ideologi som gör det anses vara ett paradigm som alla förhåller sig till och det styr samhället, människors tankar och synen på nuet och framtiden.

Det är detta paradigm som har styrt världen, och därmed Sverige, sedan slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Dessa tankar har vuxit sig starkare och kan anses ha tagit över den svenska politiken vid denna tidpunkt. Det har styrt och alla har påverkats av detta. Det handlar om exempelvis ekonomer, statsvetare, journalister och politiker. Försvaret av detta och att bara se allting ur detta perspektiv är att vara traditionalist. Traditionalist är att bara en person som är fast i detta gamla tänkande och försvarar det med näbbar och klor. Speciellt alla de som har fått en maktposition inom detta system. De ser hotet från ett nytt paradigm efter som de kommer att förlora denna makt och inflytande.

Mot detta står vi som är förnyare. Vi som ser att detta system har gjort sitt och vill bygga nytt. Det kraschade med buller och bång i finanskrisen 2008. Ingen kan ha undgått det. Hela den nyliberala ideologin visade sig vara ett luftslott som byggde på att marknaden hela tiden skulle skapa välstånd till alla men framför allt till en klick längst upp i toppen. Det var inga problem på vilket sätt detta skapades. Samhället skulle släppa marknaden fri. Det gjordes också och resultatet har vi sett.

Moderaterna, och de andra allianspartierna, har tagit denna ideologi till sina hjärtan. Moderaterna har med sig detta tänkande fortfarande trots att partiet ur valstrategisk synvinkel för fram försiktigt kritik. Den faktiska politiken har däremot inte förändrats. För i nyliberalismen är skattesänkningarna det absolut viktigaste och att samhället ska göra så lite som möjligt. Marknaden ska lösa allt. Människor kastas in i system som till ytan ser ut som valfrihet men som är system som är byggt för företagen. Detta försvarar moderaterna och vill ha kvar.

Denna ideologi har också funnits i olika grader inom socialdemokratin men här har förändringar nu skett som gör att partiet förnyar sig. Vi kan se hur denna förändring genomsyrar det nya partiprogrammet och kommer att vara ledande för partiet framåt. 

Vad är detta nya då?

Jo, det är att vare sig sätta staten eller marknaden i centrum. I dessa båda är det grupper av människor och kluster som får makten. Det handlar istället om att sätta individen i centrum och se till att denna blir vinnaren. Hur görs det?

Vi socialdemokrater sätter demokratin främst. Demokratin går före marknaden. Demokrati är ett värdesystem som vi vill ska finnas överallt. Demokratin sätter inga begränsningar. Tvärtom. Det är genom demokratin som alla människor får möjlighet att leva sina liv i frihet och bygga sig ett gott liv. Staten och marknaden sätter begränsningar för vanliga människor. Istället är det genom att använda sig av dessa som människor kan få nya möjligheter. Alla är med och påverkar, framför allt politiken. 

Demokratin är inte begränsad. Vi vill att den ska byggas på människors rättighet till personlig utveckling, till social trygghet och till inflytande och delaktighet i arbetslivet och i vardagslivet. Vi vill därmed att demokratin ska utvecklas till de ekonomiska och sociala områdena.

Om detta pratar inte moderaterna och de kan inte heller skriva det så tydligt som vi gör. Orsaken är att moderaterna sätter marknaden och marknadens principer i centrum. Makten ligger hos marknadens huvudaktörer men aldrig hos medborgaren.

Det här är en förnyelse av den socialdemokratiska politiken och utveckling av samhället. Det är en väg bort ifrån nyliberalismen och omhuldandet av marknaden. Istället sätts det demokratiska samhället och dess värderingar i centrum. Det handlar om att vi gemensamt är inte offer för utvecklingen och ska förhålla sig till den utan faktiskt styra den åt det håll vi vill gemensamt att den ska gå. Samhällsutvecklingen kan både påverkas och styras samt formas utifrån vår egen vilja. En röst på socialdemokratin handlar om att vara med och genomföra det demokratiska samhället fullt ut, även inom de ekonomiska och sociala områdena.

För oss förnyare är detta i helt rätt riktning. Valet 2014 kommer att stå mellan traditionalisterna i form av moderaterna och de andra allianspartierna och sverigedemokrater och oss förnyare.

Röda berget skriver om bostadspolitiken och socialdemokratins utveckling av denna. Troligtvis den viktigaste frågan, tillsammans med jobben och att människor ska få möjligheter i livet. Arbetarerörelsen tar tag i skol- och utbildningsfrågan rejält. Krafttag behövs. Motpolerna Bengt Silfverstrand och Jan Andersson skriver om skolan. Ola Möller skriver om att skolans framtid är på tapeten. Björn Andersson om ungdomsarbetslösheten. Johan Westerholm skriver om de nya moderaterna och inställningen till polisen. 

15 kommentarer:

 1. Du är en traditionell socialist, inte mycket till förnyare, mer av en bakåtsträvare.

  Det finns förnyelsekrafter inom ditt parti men de verkar leva en osäker tillvaro i ditt parti.

  Det ska bli oerhört intressant att se vad er kongress kommer att leda till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följ med mig på resan in i framtiden Jonny. Du får släppa vad som anses vara socialist a la 1800-talet och vad som är nytt. Det finns ett japanskt ordspråk som går ut på följande: Se dig själv som en kopp. Om den är fylld kan du inte få in något nytt. Om du vill leva i nuet och i framtiden måste du tömma denna kopp och ta in det nya.

   Radera
  2. Din politik har tömt alldeles för många koppar och plånböcker redan.

   Jag hoppas att ditt parti kan reformera sig och bli en kraft i framtiden men just nu ser det väldigt mörkt ut.

   Radera
  3. Töm koppen Jonny. Töm koppen.

   Radera
  4. Nej, jag vill inte leva ett asketiskt liv i ett neosocialistiskt samhälle. Jag tar inte på mig tagelskjortan.

   Radera
 2. Tillägg :

  Jag har svårt att se det som en förnyelse att förstatliga allt , ta bort min privata tandläkare, privat drivna förskolor, privat drivna skolor, privat drivna bussbolag etc. Detta är ren och skär traditionell socialism.

  Jag ser inget nytt i en socialdemokratisk politik som vill höja skatterna, som alltid sagt nej till jobbskatteavdragen.

  Vårt svenska samhälle kraschade pga de extrema skattenivåer som ditt parti drev oss till i slutet på förra århundradet. Det dödade servicesektorer eftersom folk inte hade råd att anlita tapetsderar, snickare, etc .

  Skola utan betyg, ett annat vansinne ni steg för steg genomfört och driver vidare.

  En framtid utan tillgång till energi som ni med Mp + V tvingas till, en vansinnig ekonomisk politik, en galen utrikespolitik, vad blir bra med er förnyelse där ni ska gå hand i hand med V + Mp ?

  Var är det nya ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fundering man kan göra är: Varför är det viktigt att välja en privat utförare om jag som köper tjänsten inte drivs av ideologi? Vad är det jag letar efter?

   Höja skatterna? Du har väl läst att Stefan Löfvén och partiledningen inte vill höja några skatter? Du vet väl om att i Skåne pratar borgarna om att eventuellt höja skatten?

   Kraschade på grund av skattenivåer? Det var knappast det som var problemet eller hur...

   Skola utan betyg? Var står det i partiprogrammet? Du verkar syfta på Vänsterpartiet. Rekommenderar att du besöker deras sidor istället.

   V+Mp? Vem har sagt detta? Har du tillgång till hemliga papper på 68:an som vi andra inte vet något om?

   Radera
  2. Varför är det för dig viktigt att saker utförs av stat/kommun/landsting ?

   Jag vill ha en effektiv kontroll av den offentliga sektorn oavsett vem som utför en tjänst. DET är viktigt för mig.

   Konkurrens driver fram förbättringar. Därför är det viktigt med alternativ.

   Ingen tror väl på dessa Lövfens "löften" att inte höja skatterna ? Er trovärdighet i denna fråga är noll, ska ni rösta för ett nytt jobbskatteavdrag 2014 om alliansen föreslår det ?

   Ni har avskaffat betyg i många steg och är emot återinförande.

   De enda ni kan regera med är Mp + V vad jag kan se, är inte folk på 68'an medvetna om det behöver de nog lite samhällsorientering.

   Radera
  3. Det går också att genomföra inom offentlig sektor där de olika enheterna arbetar med att förbättra sig, lär sig av varandra men arbetar utifrån individen. Det går att ordna utan att ha privata inslag med.

   Konkurrens är bra upp till en nivå men för att gå längre krävs det samarbete. Konkurrens handlar om att slå ut alla andra för att skapa ett eget monopol. Kunden är inte den viktiga utan är ett instrument att använda sig av.

   Inom offentlig sektor SKA MÅLET VARA att förbättra för individen tillsammans med individen. Individen är det viktigaste.

   Radera
  4. Med ditt resonemang antar jag att du vill avskaffa det mesta av privat företagsamhet (företag större än X personer). Det var ju tanken med Meidnerfonderna när det begav sig.

   Att du inte tror att företag inriktar sig på ett långvarigt kundförhållande visar din sneda syn på företagsamhet.

   Det fanns ingen konkurrens när Telia var ensamma på marknaden, när vi bara hade statlig TV och radio, bara statliga apotek etc etc. Du vill att min privata tandläkare ska bort, att privat driven förskola och grundskola/gymnasium ska bort.

   Vilka mediciner vi ska få vet jag inte i ett samhälle där du sagt nej till läkemedelsbolagens vinstmöjligheter etc.

   Du målar upp ett mörkt samhälle omgärdat av en mur.

   Förnyelse ???

   Radera
 3. Hej igen!

  Om du vill förnya och vara verkligt demokratisk så skulle du kunna se till att SAP och LO:s fackförbund skiljs åt i dess verkliga mening. Tex att inga LO: anställda ombudsmän sitter som representanter på S kongressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ett oerhört viktigt steg i demokratisk riktning och till nytta för både SAP och LO.

   Radera
 4. Känns som ett egendomligt resonemang när du och dina partikamrater sedan mitten av 80-talet varit drivande till dagens katastrofsituation i Sverige tillsammans med M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt oskyldig till detta. Lönesänkarna fick upp ögonen på ett helt annat sätt bland medlemmar och sympatisörer. Vi ställer krav inifrån på förändring och nytänkande, bort ifrån nyliberalismen. Vi skulle behöva fler i detta. Är du medlem?

   Radera