fredag 8 mars 2013

Kvinnorna offras i klassamhället

I dagens Sverige växer klassklyftorna allt mer. De som är rika blir än rikare och gapet ökar till alla andra grupper i samhället, speciellt de som har de lägsta inkomsterna. Med klassamhället kommer också den negativa synen på andra människor, hatet och en känsla av att vissa är förmer än andra. Klassamhället underhåller typiska könsroller, cementerar fast människor och låser in. Möjligheterna att bygga sig ett eget liv försvinner. För den som är privilegierad finns alla möjligheter medan den som inte är det får se sitt liv bli mer begränsat. Sverige måste bort från denna väg. Vi behöver bygga ett samhälle som är jämställt och jämlikt.

Det går inte att förneka. Klassamhället är en verklighet återigen i Sverige. Det är en utveckling som tyvärr sattes igång med införandet av nyliberalismen i vårt land. Tanken om att privatiseringar skulle öka kvaliteten och minska kostnaderna för människor och samhället blev ett mantra. Samhället har trätt tillbaka och marknadstankarna har fått breda ut sig. Om individen fick själv agera på marknaden skulle allting bli bättre. Individerna skulle få mer makt, inflytande och tjäna allt mer pengar.

Genom införandet av en politik på bred front där lönernas andel av produktionsökningarna skulle minska till förmån för ökade vinster skulle samhället belönas med allt mer ökade inkomster samtidigt som mer stabilitet skulle skapas. En av hörnstenarna i nyliberalismen.

Facit har vi i dag. För varje lågkonjunktur cementeras arbetslösheten på allt högre nivå, och med den en acceptens som sakta men säkert vänjer sig vid en allt högre arbetslöshet. Under 1980-talet ansågs till exempel att en arbetslöshet på två procent som ett oerhört misslyckande och stora protester. I dag är det närmast en axelryckning och ursäktande från regeringen när arbetslösheten ligger på åtta procent. 

Genom den allt högre arbetslösheten minskar både jämställdheten och jämlikheten i landet. Människor får färre möjligheter att ta sig vidare, att göra klassresor och tvingas in i en underordning där människovärdet helt bygger på för hur mycket du kan handla för, inte dig som person.

Jämställdheten och jämlikheten har gjort en tvärnit och backat. Kvinnorna har blivit de stora förlorarna på detta. Kvinnor fortsätter att tjäna mindre än män och har sämre löneutveckling. Deras arbetsmiljö och arbetsvillkor är sämre. De slits ut snabbare i arbetslivet, får dra ett stort lass genom att tvingas arbeta deltid och timanställningar där visstidsanställningar är vanligt. Kvinnors ekonomi blir sämre, både i arbetslivet och som pensionär.

Vidare kan vi se att jämställdhetsperspektivet och jämlikhetsperspektivet har fått träda tillbaka för ekonomismens enögda tänkande. Det slår mot kvinnor exempelvis när det handlar om sjukvården. Ta bara BB där familjer inte i dag vet om mamman får den bästa vården, får plats och möjlighet att ta igen sig under några dagar. Synen på barnafödandet i dag inom sjukvården verkar vara av industriell karaktär där mammorna ska in, föda och ut igen, helst samma dag. Det gör att kvinnan reduceras till en produktionsenhet utan egentligt värde.

Vi ser samma utveckling inom utbildningen. Regeringen har uppmärksammat att tjejer får högre betyg och det är en majoritet av kvinnor som studerar vidare till högskola och universitet. Pojkarna tar skolan på allt mindre allvar. De anser att de klarar sig ändå. Det är ett tecken på ett samhälle där klassklyftorna breder ut sig med mindre jämställdhet och jämlikhet som följd.

Vad är regeringens svar på detta? Jo, man ändrar betygssystemet så att det ska gynna pojkarna mer. Förändringar görs också i högskoleprovet för att få fler pojkar att klara detta. Pojkarna får därmed fler fördelar än tjejerna. Resultatet syns redan men kommer att synas än mer inom en tioårsperiod.

I Ystads kommun har man exempelvis inom barnomsorgen tagit bort möjligheten att få en extra semestervecka istället för semesterersättning. En extra semestervecka gynnar kvinnorna som arbetar inom detta viktiga område. Det här är ett typexempel på manligt överklasstänkande som är snävt och inte tänker längre än ett budgetår i taget. Det är de kvinnliga förskollärarna och barnskötarna som får ta den stora smällen. Samma sak inom äldreomsorgen.

Vi kan se på bred front hur jämställdheten och jämlikheten rullar tillbaka i dagens Sverige. I dess kölvatten växer klassklyftorna och med det får vi ett allt kallare Sverige. De som drabbas hårdast är kvinnorna. Ska det vara så?

Leine Johansson skriver om kvinnors situation. Nils Erik Lindblom frågar sig vad är en människa värd. Sig-Britt Ahl om internationella kvinnodagen. Martin Moberg skriver om sjukförsäkring.  Debattartikel tar upp sexismen i den svenska iT-sektorn, vilket också finns inom exempelvis transportsektorn där tjejer har svårare att få arbete jämfört med killarna. Sverige ligger lågt när det handlar om jämställdhet inom näringslivet. John Kerry skriver om att för USA är jämställdhet avgörande. Svenska Dagbladet skriver om att kvinnodagen är inte längre vad den var innan. Aftonbladet skriver om hur jämställdhetsarbetet har bromsat in och bittra män har fått ta över.

7 kommentarer:

 1. Du har ju fel om högskoleprovet. Det har ändrats för att bli lättare för kvinnor att klara av.

  http://www.hsv.se/publikationerarkiv/artiklar/2012/gynnasmanavdetnyahogskoleprovet.5.3885fac81370cede78a8000410.html

  Tyvärr gick det fel och provet gynnade män ännu mer, trots kvinnors högre betyg i matematik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha. Där fick man rätt igen.

   Radera
 2. Det är betydligt fler kvinnor än män som studerar på högskola/universitet. Är inte det ojämställt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs andra strategier för att få killar att plugga vidare. Sen kan man öka antalet platser också. Regeringen har skurit ned med 10 000 platser i år och nästa år skärs ytterligare 10 000 platser bort.

   Radera
 3. Män på vita hästar vill curla kvinnor!8 mars 2013 15:43

  Fler kvinnor än män studera på läkarlinjen och så har det varit under flera år.
  Hur kan en vuxen människa på fullt allvar anse att kvinnor måste curlas för att slippa slita lika hårt som killar för att komma in på läkarlinjen vid lika betyg?
  Det enda kvinnorna behöver göra är att göra som killarna. Göra högskoleprovet fler än en gång!
  Skämmes!!!

  Högskoleprovets egna kommentar är inte lika kvinnofientlig som din utan man anser där att kvinnor är fullt kapabla att ta samma ansvar som killar för att komma in på högskolan!
  http://www.hogskoleprovet.se/blogg/kvinnor-maste-satsa-extra-pa-hogskoleprovet-tyvarr/

  SvaraRadera
 4. Klart att kvinnor är fullt kapabla att fixa högskoleprovet MEN man har faktiskt medvetet gått in för att förändra provet så att fler män ska klara av provet. Det vill sägas gynnas mer. Det är bara att inse detta men hela högskoleprovet måste göras om.

  SvaraRadera
 5. Är det nu man ska säga: Vad var det jag sa?
  http://www.dn.se/nyheter/svarare-for-kvinnor-att-bli-antagna-till-lakarlinjen

  SvaraRadera