lördag 23 mars 2013

Rasismen slår ut i blom?

Det har hänt något i Sverige de senaste par åren. En utveckling där vi har avvikit från humanismens väg och istället sätter egoism och rätten att ha ett vi- och demsamhälle främst. Det vi ser är hur samhället slits sönder, klassklyftorna ökar och i dess kölvatten får rasismen fritt spelrum. En rasism som nu slår ut i full blom. Det är dags att sätta stopp för detta.

I går kunde vi läsa om hur ambulansförare hade vägrat att köra en flyktingpojke som hade hoppat ut från andra våningen till sjukhuset. Detta på grund av att han är en flykting. I dag kan vi läsa i Dagens Nyheter att busspassagerare har blivit uppdelade i två olika bussar enbart på grund av hud- och hårfärg.

Oavsett förklaring som kommer är det som rapporteras något vi måste diskutera. Allt vad vi gör återspeglas i det samhälle vi befinner oss i.

Det här är en utveckling som kommer i spåren av att klassklyftorna kommer fram men framför allt att ett främlingsfientligt parti har kommit in i riksdagen. Den illvilja som tidigare har funnits mot främlingar i form av flyktingar och invandrare har därmed sett att det nu är politiskt korrekt att ge sig på dessa människor. Sverigedemokraternas intåg och framgångar i opinionen ger stöd åt detta.

Jag vet om att rasister och andra personer som är mot invandring anser att det är alla andra som är politiskt korrekta. De attackerar allt och alla som kommer med fakta och visar på hur verkligheten ser ut på andra område. Så fort de blir korrigerade far de ut i attacker om att alla är politiskt korrekta då andra inte vågar debattera invandring. Det är rätt intressant då de på deras hemsidor, debattforum och liknande utan problem censurerar alla andra som har en annan åsikt.

Dessa människor har i dag blivit politiskt korrekta. Det är de som i dag bär ansvaret för det som sker och som trycker ned alla andra. De försöker tysta debatten och istället föra fram sina åsikter överallt. De har blivit det nya "politiskt korrekta". Den som inte delar deras åsikter har fel. Så uppträder den som är politiskt korrekt.

I andra länder där främlingsfientliga partier har nått parlamenten har också rasismen brett ut sig och slagit ut i full blom. Vi kan se det runt om i Europa, trots Nazityskland och fascismen har funnits här, hur detta finns överallt.

De främlingsfientliga partierna frodas i ett samhälle där klassklyftorna ökar och människor upplever att de blir förlorare i detta. Det vet dessa partier om och väljer att utnyttja det till fullo. De vet också om att om samhället börjar byggas ihop igen tappar de sin maktbas. Uppgiften är då att förstärka klassklyftorna och spä på främlingsrädslan och ilskan så mycket det bara går. Om människor kommer in i "fållan" att stödja dessa partier har de svårare att rösta på andra partier. Vissa människor tar steget fullt ut och börjar förverkliga det samhälle som dessa främlingsfientliga partier vill ha.

Det är socialdemokratins uppgift att förändra detta och bygga ett nytt samhälle. Vi ska inte ha rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Vårt samhälle behöver byggas ihop igen och utvecklas. Vi behöver ge framtidstro till människor, se till att nya jobb skapas, att arbetslösheten minskar, att se till att allt färre barn far illa, se till att en gång för alla investera klokt så att människor slipper att hamna i utanförskap, se till att det investeras i människor och deras framtid, att människor har en säker pension med mera. Vi står för denna politik och är det enda alternativet till ett annat samhälle. För det samhälle vi har nu har inte gjort saker och ting bättre. Det måste till en rejäl förändring.

Christian Norlin om samtal om Reva. Röda berget skriver om apartheidbussen. Bengt Silfverstrand om att undvika filttofflor. Johan Westerholm om tystnaden. 

7 kommentarer:

 1. Killen som hoppade ut från ett fönster på andra våningen. Han landade mjukt på räddningstjänstens madrass. Killen blev undersökt av ambulanspersonalen, undersökningen visar inga skador. Killen bedöms alltså ej vara i behov av vård under transport = ambulanssjukvård. Detta är orsaken till att han hänvisas att åka med polis till sjukhus. Det har inget att göra med att han är flykting. Tänk efter! Ambulanspersonal är idag oftast legitimerad sjukvårdspersonal. Hur trovärdigt är det att de skulle stå och fälla rasistiska yttranden så att poliser och allmänhet skulle höra det - mitt svar är att det är ytterst osannolikt. Vad återstår då av denna historia? Jo, det som återstår är att allt detta uppstod pga. att polisen blev sura på ambulanspersonalen över att de fick göra denna körning. Alla ni som okritiskt återger sådana här historier springer ärenden åt de som inte vill ha ett öppet och fritt samhälle. Jag rekommenderar er att läsa George Orwells roman 1984 om den totala diktaturens natur. Läs den om och om igen, tills ni har förstått. // Lars-Olov Johansson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ambulanspersonalens ansvar att avgöra om en person ska till sjukhus eller inte. Personer ska alltid transporteras till sjukhus för att läkare ska fatta beslutet om personen är utskrivningsbar eller ska behandlas. Det ska inte ambulanspersonal göra.

   Radera
  2. Man bör inte uttala sig om sånt som man inte har en aning om. Hoppas verkligen att du inte är sjukvårdspolitiker Roger. I varje ambulansbesättning finns en sjuksköterska. Det ingår i ambulansens uppdrag att bedöma och prioritera. Hur tror du att det skulle fungera om ambulanser skulle köra varje person som har lust till akuten? Poliser ska inte bedöma och prioritera sjuka/skadade liksom ambulanspersonal inte ska utreda brott. Förstår ni poängen? // Lars-Olov Johansson

   Radera
  3. Ambulanspersonalen var ditsända för att ta personen till sjukhus. Ambulanspersonal kan inte avgöra på plats om en person behöver vård eller inte. Det ska läkare göra. Det ambulanspersonalen gör är att bedömma och rapportera. Sedan ska de ta personen till sjukhus. Även om personen landar i en uppblåsbar kudde kan de skada sig exempelvis i ryggraden eller få en inre skada. Därför ska personen också till sjukhus. Om de hade samrått med läkare är det en annan sak.

   http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skanes-universitetssjukhus/Organisation-A-O/Region-Skanes-Prehospitala-Centrum/Guidelines-och-vardprogram/Direktiv/44-Primara---sekundara-ambulansuppdrag/

   Radera
 2. http://www.expressen.se/nyheter/busschaufforen-man-blir-forbannad/

  Ta reda på bägge bägge sidors förklaring innan du kastar dina argumentationsbomber.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst förklaringen som busschauffören har lämnat. Jag håller helt med företagsledningens bedömning i denna fråga. Det är inte busschaufförens uppgifte att dela upp människor i olika bussar.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det redan har gått för långt. Utvecklingen går inte att vända. Det är lika bra att öppna gränserna, ta bort allt vad socialförsäkringar, inkl pensioner, heter, avskaffa gratis sjukvård och utbildning och låta familjen/klanen bli individens skyddsnät. Och naturligtvis sänka skatten. (Arbetsgivaravgiften går direkt till löntagaren.)

  Många människor betalar redan extra kommunalskatt - åtminstone i stockholmsområdet - genom att vägarna ut till deras hus inte betalas av kommunen utan av dem själva. Om inte ens vägnätet är allmänt, så kan man lika gärna skita i alltihop och bygga privata lösningar.

  SvaraRadera