tisdag 26 mars 2013

Skolsystemet sviker våra unga

En gång i tiden var det tänkt att den svenska skolan skulle se till att utbilda barn och ungdomar till att kunna gå ut i arbetslivet eller studera vidare samt att bli demokratiska medborgare. Skolan skulle vara den institution i landet där det inte skulle spela någon roll vilken socioekonomisk bakgrund de hade. Skolan skulle vara kompensatorisk men framför allt vara navet som gav människor nya möjligheter till att kunna förverkliga sina drömmar i vuxenlivet. Chefens son läste tillsammans med städerskans dotter. Alla skulle ha samma möjligheter. I dag är det inte så längre. Sverige slösar idag ungas liv. Nu får det bli ett slut på detta.

I dag publiceras i Dagens Nyheter en analys på hur den svenska skolan ser ut. En analys som jag anser att Jan Björklund borde ha gjort från början när alliansen tillträdde istället för att komma med sina egna påhitt om hur den svenska skolan skulle bli bättre. En analys som också socialdemokraterna borde ha gjort, speciellt den då nya partiledningen med Mona Sahlin i spetsen. Tyvärr gjordes inte det utan socialdemokraterna skulle lägga sig så när den borgerliga politiken som möjligt. Resultatet såg vi i valet 2010 där den stora striden stod mellan betyg i sexan eller på högstadiet. Vi hade fel ingång då och borde ha gjort en egen självständig analys av den svenska skolan.

Utifrån den analys som Dagens Nyheter gör är det bara att skrota hela det svenska skolsystemet, den nya skollagen och läroplanerna samt betygssystemet. Allt det som alliansen har genomfört har utgått från felaktiga påståenden och bygger mer på tro än vetenskap och förståelse för hur verkligheten ser ut.

Dagens Nyheters analys visar att studieresultaten fortsätter att försämras. Orsaken till det är segregeringen som den svenska skolan av i dag bygger på.

"Vi ser att socioekonomiska faktorer får allt större betydelse i Sverige. Pisa-undersökningen visar att föräldrarnas bakgrund har lika stor betydelse i dag för resultaten i Sverige som det har i Tyskland och USA. Då ska man komma ihåg att USA har ett hårt segregerat skol­system. Det är uppseendeväckande, säger Magnus Oskarsson."

Det handlar med andra ord om att i dagens skolsystem har vi fått en skola där barnens föräldrars skolbakgrund påverkar hur barnen lyckas i skolan. Undersökningen visar också att om föräldrarnas utbildningsnivå i ett område minskar eller att arbetslösheten ökar påverkar det också skolresultaten för barnen negativt. Det här är något som den gamla skolan försökte göra allt för att förhindra.

Kanske var friskoletanken från början en vacker tanke om att nu skulle nya skolor komma fram och som drevs av eldsjälar med nya pedagogiska idéer. Det visade sig redan från början att dessa tankar var en utopi. Det blev tvärtom. I takt med med detta har vi kunnat se att skolresultaten har försämrats allt mer. Situationen är helt ohållbart och det måste till en förändring.

I mitt parti diskuteras stopp för vinstuttag inom välfärden. Troligtvis landar det hela i ett non-profitförslag som ska stoppa vinstuttagen och istället ska överskott återinvesteras i verksamheterna. Det är bra. Dock har jag noterat från partiledningen att det här skulle försvåra för de 300 000 barn och deras familjer som har valt en privat skola. Valfriheten är helig och den skulle stoppas om non-profit infördes.

Jag anser att alla som ska till partikongressen nästa vecka ska mycket noga läsa igenom varje millimeter av artikeln i Dagens Nyheter. Den visar att vi i dag har ett skolsystem som slår våra barn och ungdomar stenhårt ut i utanförskap och försämrade möjligheter i livet. Det är en utslagning som helt och hållet bygger på det skolsystem som finns i dag. Om ett system inte fungerar, ska man då blunda för det eller ska man se till att ta bort systemet?

Min fråga är till partikongressen: Vi vet att dagens skolsystem inte fungerar. Ska vi då fortsätta att trampa i samma hjulspår då?

För mig är det enkelt. Dagens skolsystem fungerar inte. Hela systemet måste byggas om från grunden. Jag tror att det inte finns en enda förälder som vill att deras barn ska gå i en skola som ger dåliga resultat. Jag tror inte heller att de familjer som har valt skola kommer att ha något emot om detta system bryts upp och ersätts av ett helt nytt system som ger deras barn bättre förutsättningar.

I dag är föräldrarna livrädda för att välja fel skola till sina barn. Orsaken är att de vill inte att deras barn ska hamna efter och få en dålig start in i vuxenlivet. I dag är det tyvärr så. Alla blir förlorare i detta system. Det är dags för en förändring och den behövs nu.

Debattartikel i Expressen om dagens svenska skola. Ola Möller skriver om att sanningen är inte helt lätt.  Jämlikhetsanden om att vi har inte råd med fler skitliv. Martin Moberg skriver om "vi- och demsamhället". Röda berget om ska du ha en ambulans? Alliansens partiledare i en debattartikel som visar att de bara pratar men förstår inte hur deras politik skapar just de problem de klagar på. Elprisområdena ser ut att bli kvar för alltid. Därmed faller Svensk Kraftsnäts tramsprat om att byggs bara elproduktionen ut i olika område så kommer prisområdena att försvinna. Nu ser vi vad man hela tiden har varit ute efter.

7 kommentarer:

 1. Den som läst riksdagsgruppens protokoll från
  det tillfälle då GP presenterade kommuna-
  liseringen av tjänsterna vet att endast Grethe
  Lundblad ställde följdfråga. Tänker inte social-
  demokrater? Kanske,men de är lydiga.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tråkigt; det fria skolvalet är en säkerhetsventil, så enkelt är det

   Eller vad är din förklaring?

   Radera
 3. Svar
  1. Jag försökte svara förut, men det försvann. Försöker igen: "Alla" vet att problemskolor är fulla med invandrarbarn som har svårt att ta till sig undervisningen. Om det inte gick att vända dessa skolor ryggen skulle många fler än presumtiva SD-väljare protestera mot dagens migrationspolitik. Så, det fria skolvalet är en säkerhetsventil som alliansregeringen tillhandahåller för att kunna fortsätta med sin unika politik på invandringsområdet.

   Det var stökigt i skolan redan för trettio år sedan, så man var dåligt rustad att ta emot svårintegrerade invandarbarn.

   Rekommenderar SVT-programmet "Hej svensk!" om en lågstadieklass i Husby, Stockholm

   Radera
 4. Problemskolor är fulla med invandrarbarn? Det stämmer inte. Det finns en rad skolor runt om i landet där det inte finns invandrare men skolorna har stora problem. Det är inte invandrarbarnen som är problemet. Även om alla dessa försvann från skolan i dag skulle den svenska skolan vara fortsatt dålig. Det behövs en helhetslösning som höjer alla elever och deras skolor.

  SvaraRadera