söndag 17 mars 2013

Socialdemokraterna är det enda alternativet

I dag är det runt nollan, måttlig vind som får temperaturen i luften att vara kylig, snö utanför fönstret men framför allt solsken. Ett solsken som värmer. Till detta ska läggas den senaste opinionsmätningen som visar att socialdemokraterna nu får stöd av 35-procent av väljarna. Värmen stiger med andra. Samtidigt förpliktigar dessa siffror till att vi ska fortsätta att arbeta hårt, till och med ännu hårdare. Det är nu resan börjar på allvar.

Dagens opinionsmätning måste svida rejält i skinnet på alliansens samtliga politiker. Extra mycket måste det kännas för partiledarna i moderaterna, Folkpartiet och kristdemokraterna som tvingades till Annie Lööfs föräldrahem i en form av "nystart". En "nystart" som blev ingenting. Ytterligare arbetsgrupper ska tillsättas vilket är konstigt med tanke på att alliansen har makten i Sverige och borde ha massvis med arbetsgrupper i gång på departementen som arbetade med att ta fram det ena förslaget efter det andra för att lösa dagens samhällsproblem och morgondagens utmaningar. Det finns inte.

Maramö kan mycket väl vara alliansens svar på Napoleons nederlag 1815 när forskare och andra tittar på detta under nästa mandatperiod. Det kan mycket väl vara så att här hade alliansen en unik möjlighet att återta initiativet i svensk politik och med skarpa förslag rykt till sig en ledning som alliansen hade kunnat ha ända in till valdagen. Det verkar som att så kommer inte att ske. Facit får vi dock på valdagen.

För moderaterna måste dagens opinionsmätning vara en rejäl kalldusch. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har försökt att utnyttja effekterna av finanskrisen 2008 och den lågkonjunktur landet nu befinner sig i genom att skylla på allt och alla för det som är negativt och prata om statens starka finanser. Det går emot det människor ser omkring sig och tar till sig av media, vänner och släktingar. Den strategi och taktik som har försökt att användas fungerar inte längre. Människorna kräver mycket mer.

I socialdemokraterna har väljarna nu funnit en ny kraft som tar dagens samhällsproblem på allvar, som diskuterar dessa, analyserar och kommer med konstruktiva lösningar. Socialdemokraterna tar sig också an framtidens utmaningar och möjligheter, vilket väljarna verkar gilla. Nu känner väljarna igen partiet samtidigt som nya väljare upptäcker socialdemokraterna som en ny kraft med blicken mot framtiden och tron på att saker och ting kan faktiskt bli bättre.

Socialdemokraternas steg framåt i opinionen kommer samtidigt som partiet pratar politik med väljarna och kommer med många nya förslag. Innan har framgångarna kommit i opinionen när partiet inte har sagt något. Det har då använts av alliansens politiker, speciellt moderaterna, mot socialdemokraterna. Vi kunde se detta under förra mandatperioden men också i början av denna. S var nere på cirka 25 procent och svängde. Denna gång kommer uppgången samtidigt som socialdemokraterna pratar politik, beskriver de samhällsproblem som finns och kommer med lösningar. Det uppskattas av väljarna.

Dagens mätning visar klart att väljarna uppskattar socialdemokraternas politik och den väg som partiet nu går. Fokus på jobben och utbildning är något som uppskattas. Det finns en tydlighet i vad socialdemokraterna vill och varför S vill få väljarnas stöd när det handlar om att ta över ledningen av landet.

För socialdemokraterna i Sverige ger detta extra råg i ryggen. Länge har partiet pendlat mellan 30-33 procent. Här har funnits en gräns som har varit tuff att ta sig igenom. Nu verkar denna vara genombruten. Nästa nivå är 34-35 procent. Nu hamnar partiet på 35 procent. Här finns det nu en ny gräns att arbeta sig igenom tillsammans med väljarna. De närmsta opinionsmätningarna blir avgörande för om partiet ska återgå till ett intervall mellan 30-33 procent eller om partiet kommer att gå upp mot nästa gräns som är mellan 37-38 procent.

Vi socialdemokrater måste nu inse på allvar att väljarna anser att vi är huvudalternativet för dem. Det står mellan ett moderatlett styrt Sverige eller ett Sverige som leds av socialdemokraterna. Det förpliktigar mycket men framför allt är det nu en signal om att vi måste våga mer och ta än mer initiativet i svensk politik. Väljarna har sett vad vi vill och gillar det. Nu måste vi också våga ta steg framåt. För ett parti som inte vågar och har en vision för framtiden får inte heller väljarnas stöd. Ökenvandringen är slut. Väljarna har satt partiet i centrum av svensk politik. Nu måste vi ta ansvaret och föra detta förtroende vidare.

Bo Bernhardsson skriver om socialdemokratins återkomst. Johan Wetsterholm om att socialdemokraterna behöver bli vassare. Joakim Jonsson skriver om dagens opinionsmätning. Jan Andersson om att livet är härligt med tanke på att S är på frammarsch med förslag och i opinionen. Nils Erik Lindblom om att alliansen har skapat sin egen situation. Tord Oscarsson tittar på en eventuell mandatfördelning. Monica Green om att partiet är på rätt väg. Claes Krantz tar upp om arbetslinjen och a-kassan. Röda berget skriver om partikongressen som är i början av april. Peter Högberg lyfter upp visioner och framgångar.  En debattartikel i Svenska Dagbladet som missat att finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen handlar om efterfrågekris i samhället som i sin tur beror på att löntagare behöver få mer i lön. Expressen skriver om hur verkligheten ser ut i friskolorna.

2 kommentarer:

 1. ja ein wolk ein partei funkade med tyska nationalsocialismen samt sosse Sverige på 70talet.

  Dock har nog tiden och verkligheten sprungit ifrån forna pamppartiet som en gång styrde Sverige ensamt .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Af Dunkelspel17 mars 2013 13:32

   Snarare är det så att väljarna börjat genomskåda reinfeldts lögner då avståndet mellan de floskler han rapar ur sig och verkligheten är som mellan Jorden ochM ånen

   Radera