fredag 15 mars 2013

Trötter och Butter kommer till Karlstad

Det är inte lätt längre. Glidandet på räkmackan i bland annat media har förbytts i tuffare granskningar, ifrågasättande och kritiska kommentarer. Det som såg så bra ut mellan 2006-2011 har nu förbytts i något helt annat, även om det finns vissa inom media som benhårt håller på alliansen i alla lägen. För moderaterna med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är det inte lika lätt längre. Brist på egna idéer dominerar samtidigt som moderaterna hejvilt lånar från socialdemokraterna. Verkligheten har hunnit i kapp moderaterna nu. Det är med andra ord Trötter och Butter som kommer till Karlstad denna helg.

Det går inte bra för själva Sverige. Även om Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fortsätter att sälja in att Sveriges statsfinanser är starka och går bra, de berättar dock inte att nu går statens budget back igen, kan vi se att det egentligen inte alls går så bra.

Den svenska ekonomin fortsätter att stå och stampa på en låg nivå. Arbetslösheten ligger på åtta procent, långtidsarbetslösheten har ökat från 32 000 till över 70 000 personer. Ungdomsarbetslösheten ligger över 22 procent. Arbetsgivare har mycket svårt att finna nya medarbetare med rätt kompetens. Svensk konkurrenskraft minskar gentemot omvärlden. Det skapas för få arbetstillfällen. Samtidigt har socialbidragen skjutit i höjden där allt fler har tvingats till socialen för att få hjälp. Sjuka utförsäljas, arbetslösa lika så. Klassklyftorna ökar.

Det skryt som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kommer med om de "starka statsfinanserna" är inte så konstigt med tanke på att det är svårare att få a-kassa och sjukförsäkring. Det gör att här blir pengar som staten lägger beslag på och lägger på plussidan. Samtidigt har notan skickats till kommunerna. Staten lever egentligen med andra ord över sina tillgångar.

Den direkta kostnaden för exempelvis ystadsborna är sex miljoner kronor (från 2008-2012 har socialbidragen ökat med sex miljoner kronor och ligger nu på 12,8 miljoner kronor). Pengar som hade kunnat användas till annat. Samtidigt går socialförvaltningen i Ystads kommun back med sammanlagt 15 miljoner kronor. Detta på grund av att allt fler tvingas använda sig av socialförvaltningens tjänster.

Vi kan se hur välfärden urholkas allt mer. Sjukvården har försämrats, vilket vi har kunnat läsa om i media, och de stora moderata skyltfönstren som Stockholm och Skåne har en sjukvård som är på tillbakagång. Resultaten i skolan sjunker allt mer samtidigt som en av fyra unga hoppar av gymnasiet. Grupperna är stora i förskolan och skolan. Varje år tappas 13 000 unga, av en årskull på 110 000, ut i utanförskapets underklass. Till det lägger vi en infrastruktur som inte fungerar.

Sverige styrs på exakt samma sätt som när alliansen tog makten 2006. Ingen förändring har skett. Moderaterna skyller problem på alla andra. Det är invandrarna, ungdomarna själva, de sydeuropeiska länderna, finanskraschen 2008, på lågkonjunkturen och när det inte riktigt biter i opinionen är det socialdemokraterna som får sig en släng. Alla andra har fel utom de själva.

Vi kan se hur moderaterna lägger ned mycket tid på att skapa "krisavtal" och speciallösningar för ungdomar. De senare ska få lägre lön samtidigt som de får möjlighet till utbildning när de arbetar. Inget ont om detta men det finns ett mycket allvarligt fel i detta.

Regeringen lägger ned mycket energi på detta. Det vill säga energi på effekterna av kriser och hög arbetslöshet. Moderaterna borde istället lägga ned all sin tid på att se till att kriserna förhindras eller när de slår mot Sverige lindras genom att Sverige har en starkare totalekonomi samt se till att det skapas fler arbetstillfällen som gör att arbetslösheten sjunker eller kan dirigeras om till nya delar av ekonomin i dåliga tider. Detta med ungdomsavtalen handlar mer om att moderaterna vill sätta dit socialdemokraterna istället för att verkligen göra något åt de grundläggande problemen i svensk ekonomi.

Det kommer inga nya idéer från moderaterna, inga nya samhällsanalyser och fördjupningar. Det är samma gamla politik, tugg och synsätt. Moderaterna är tröttkörda och buttra. Moderaterna verkar vara nöjda med hur samhället har utvecklats. Det är farligt för Sveriges framtid. Det är Trötter och Butter som kommer till Karlstad denna helg.

Alliansen i Region Skåne vet inte vad sjuksköterskorna tjänar, trots att alliansen styr. Martin Moberg skriver om att moderaterna kör i gamla hjulspår. Röda berget tar upp om en miljöpartistpamp som nu tar time out på obestämd tid efter att ha attackerat sjuksköterskor. Mikael Rostila om att i socialdemokratiska samhällen är de sociala relationerna bättre. Carl Bildt i nytt blåsväder. Före detta försvarsministern Sten Tolgfors går till vapenlobbyn. Internt uppror på gång i moderaterna?

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet. Men de flesta av dessa problem härstammar ifrån att neoklassisk ekonomimodell fortfarande härskar. Moderaterna är ivriga påhejare men sossarna har sen 90-talet anammat och tillämpat denna felaktiga teori även ni. Kommer Socialdemokraterna ta kampen för en hållbarare och mer rättvis modell?

    SvaraRadera
  2. Jag och många med mig har gjort upp med nyliberalismen och anser att den inte hör hemma i partiet. I vårt partiprogram, som kommer att tas på partikongressen, pratas det mycket om det hållbara samhället. I det handlar det om att bygga ett nytt Sverige. Ett Sverige som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart.

    I detta hamnar människor i centrum och ses som de viktiga. Så är det inte i dag.

    SvaraRadera