torsdag 14 mars 2013

Va? Har vi ett försvar?

Nu vill regeringen att försvaret ska skäras ned med en halv miljard kronor. Det ska ske genom att 500 officerare och reservofficerare samt 300 civilanställda ska försvinna. Det svenska svaret kommer att skäras ned och få färre soldater, sjömän och gruppbefäl. Yrkesförsvaret, som moderaterna och alliansen med stolthet införde, kommer att bantas och bli ännu färre. Ett redan sargat försvar kommer att försämras ytterligare. Det är med andra ord dags att fråga sig: Va? Har vi ett försvar?

Jag upplever att försvarspolitiken från regeringens sida har blivit rena lekstugan. Moderaterna har nog varit så övertygade om att de kan denna fråga att det inte har diskuterats vad partiet och alliansen vill med det. Det har varit kaos från alliansen och kaoset fortsätter.

Mikael Odenberg avgick när han förstod att försvaret inte var prioriterat av regeringen och kom att styras ifrån finansdepartementet. Sten Tolgfors sattes dit för att vara en marionett till Fredrik Reinfeldt. När saudiaffären exploderade fick han avgå. In kommer Karin Enström som har till uppdrag att fortsätta att styras från finansdepartementet och Fredrik Reinfeldt. Nedmonteringen av det svenska försvaret fortsätter.

Nu lägger regeringen ett förslag om skära ned försvaret med 500 miljoner kronor. Ett försvar som redan i dag har stora problem med att få tag i ny personal ska få se närmare 800 tjänster försvinna, speciellt i form av 500 militär personal. Det gör att personalförsörjningen blir ett fortsatt stort problem. Det blir än färre som kan försvara Sverige, som redan i dag bara kan försvara en liten del av Sverige (Stockholmsområdet) under max en vecka.

Denna besparing visar att det prat om att satsa mer på försvaret som Jan Björklund och Folkpartiet kom med för ett par veckor sedan är tomt på innehåll. Även om Folkpartiet hade en vilja att göra något bra för försvaret har moderaterna piskat in detta partiet i fållan igen. Jan Björklund har fått ge med sig, vilket i grunden visar att han är en politiker som inte vågar ta konflikten. Samtidigt får han se hur moderaterna allt mer tar över hans huvudfråga, skola och utbildning. Det är moderaterna som styr i alliansen och de små partierna får finna sig i att ge sig.

Jag anser att det nu behövs ett nytt försvarspolitiskt beslut över partigränserna och som bygger ett försvar i en ny helhet med utgångspunkt i hur man tror att världen kommer att se ut 2020-2030 samt utifrån vad vi vill med försvaret. Moderaterna och resten av alliansen nedmonterar och försämrar vårt försvar. Så får det inte fortsätta. Vi behöver ett försvar med en klar uppgift men som också klarar av uppgiften. Så är det inte i dag. Det måste bli ett slut på denna lekstuga.

4 kommentarer:

 1. Pelle säger: Eventuell Fi har redan infiltrerat Sverige och skär ner landet inifrån, i Sverige bryr vi oss mer om Schlagerfestivalen, en veckas motstånd är rena drömmen vi skulle falla DIREKT. Vettiga militärer säger upp sig i protest, ungdomar från AMS vill ha jobb men är utan "vilja" att vara soldater, detta samt en handfull "riktiga" soldater är vår ryggrad.
  Jag ställer inte upp i ledet under dessa förutsättningar. Summerat: Det finns värre saker än krig men lycka till och hoppas vi hinner kapitulera i tid.. //Pelle Lord of Peace

  SvaraRadera
 2. Vi har inte ens ett hemvärn som fungerar längre på grund av alla nedskärningar i samhället.

  SvaraRadera
 3. Trevligt att (s) börjar ta tag i försvarsfrågan igen och kängan åt (fp) var välförkänt.

  Delar fullkomligt din uppfattning att försvars- och säkerhetspolitiken är för allvarliga frågor för att avgöras med enstaka röster i riksdagen. En så bred uppgörelse som möjligt skapar stabilitet och långsiktighet.

  Jag hoppas uppvaknandet är seriöst menat och inte bara ämnat åt att plocka allmämnpolitiska gratispoäng.

  För att beskriva era visioner och målbilder vore det bra om några (s)politiker engagerade sig i debatten på försvarsblogarna. Just nu verkar Allan Vidman (fp) diverse (sd) vara de ende som syns.

  SvaraRadera