söndag 3 mars 2013

Vad för egna nya förslag har moderaterna om välfärden egentligen?

I dag presenterar moderaterna sin välfärdsrapport. En rapport som partiet ska använda sig av för att förnya sin välfärdspolitik. Fem huvudpunkter presenteras, plus att moderaterna lovar att inte införa LOV som lag. En sak framträder klart. De fem punkterna stämmer i stort sätt helt överens med de riktlinjer som socialdemokraterna har dragit om när det handlar om välfärden och vinster i välfärden. Vad är det för egna förslag som moderaterna egentligen har om välfärden? För det som presenteras i debattartikeln nu är en ren kopia av socialdemokratiska förslag.

Socialdemokraterna har detta året presenterat nya tankar om hur välfärden ska förbättras, hur privat verksamhet ska få mer regler att följa, mer tillsyn samt att högre kvalitetskrav ska införas. Det är helt i linje med det väljarna efterfrågar.

Moderaterna blev nog tagna lite på sängen av detta. Partiet hade nog tänkt att presentera helt andra saker i sin välfärdsrapport men så blir det inte nu. I det som presenteras på Dagens Nyheters debattsida går det att läsa saker som socialdemokraterna har redan presenterat. Varför gör moderaterna detta?

Inför valet 2006 lovade moderaterna att övertrumfa socialdemokraterna när det handlar om välfärden. Det gjordes genom att partiet kopierade mycket av socialdemokraternas förslag. Vi i Ystads kommun kunde se hur moderaterna i kommunen kopierade nästan hela det program vi socialdemokrater gick till val på i valet 2010. Samma sak ser vi nu. Moderaterna kopierar socialdemokraternas förslag och försöker att få det att låta som sitt eget.

Det här visar att moderaterna inte tar politiken och styrande av Sverige på allvar. Detta ständiga kopierande av socialdemokraterna är ett bevis på att moderaterna har inget nytt att komma med samtidigt som det är ett bevis på att moderaterna är livrädda för socialdemokraterna och dess framgångar i opinionen.

Moderaterna skriver att de har tillfört mer pengar till kommuner och landsting men tittar vi noga på det är det i stort sätt kompensation för inflation och löneökningar. Inga nya pengar har tillförts som har gjort att välfärdssektorn har kunnat expandera. Det är till och med så att den ökning alliansen sköt till i valet 2010 har helt dragits tillbaka igen ett år efter valet. Det är tomma ord som moderaterna presenterar om dessa pengar.

Moderaterna har inte insett att den politik de har lovat väljarna skulle fungera har inte fungerat. Privatiseringar ska göra att kvaliteten blir högre med till lägre pris har inte fungerat. Allt mer läggs över på individen. Om individen inte klarar det så har den sig själv att skylla. Marknaden vet bäst och löser allting. Inget av detta stämmer och har inte infriats. Moderaterna vågar inte ta itu med detta. Så länge moderaterna försvarar detta kommer partiet och alliansen ha problem. 

Socialdemokraterna tar å sin sida politiken på allvar. Det är bara att kolla allt material som är till kongressen. Här finns nya framtidsidéer och riktningar. Moderaterna är skakade och känner sig utmanade. Inte så konstigt med tanke på att moderaterna har inget nytt att komma med. Det är till och med så att det är socialdemokraterna som styr vilken politik som moderaterna ska föra. Därmed har socialdemokraterna fått den position den ska ha. Att sätta agendan och styra det politiska samtalet.

Högbergs tankar frågar om moderaternas förslag är bevis på stöld eller idéfattigdom. Röda berget skriver om att Svenskt Näringsliv vill få en lag som gör det omöjligt att kritisera näringslivet. Martin Moberg skriver om de som har utförsäkrats. Daniel Wolodarski skriver att Europa har 19 miljoner arbetslösa helt i onödan (19 miljoner arbetslösa hela befolkningen i Norge, Sverige och Finland).

15 kommentarer:

 1. Det visar att skillnaderna inte är så stora som du vill göra gällande på dessa områden.

  Hur går det med totalstopp för privata vinster inom välfärd... väldigt genomtänkt, eller ?

  SvaraRadera
 2. Skillnader finns. Rekommenderar de tidigare blogginläggen jag har skrivit. Moderaterna anser fortfarande att det är upp till individen att klara sig. Om det går fel är det upp till individen själv att klara upp allt. Det vi säger är att samhället ska se till att det som väljs håller hög kvalitet, oavsett vad som väljs. Det är en stor skillnad.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Det är lätt för alliansen att säga att LOV inte kommer att bli tvingande lag. De har opinionen emot sig och de sitter i minoritet i riksdagen.

  Skulle de tvinga kommunerna att införa LOV då kommer alliansen att förlora fler väljare.

  Tvingande valfrihet är ingen valfrihet. För de som önskar välja privata alternativ kan också göra detta. Det finns massvis med sjukvård ute i världen som man kan tillgå dock är den inte skattefinansierad. Men vill man ha den tjänsten så kan man välja det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det finns massvis med sjukvård ute i världen som man kan tillgå dock är den inte skattefinansierad. Men vill man ha den tjänsten så kan man välja det. "

   Det är din syn på valfrihet ... så talar en socialist, alla ska gå till Konsum, alla ska gå till den offentliga utföraren, farbror staten vet alltid bäst.

   Radera
  2. Poängen är ju Jonny att du har den valfriheten framför näsan på dig. Det finns många inrättningar runtom i världen som skulle ta emot dig med öppna armar om du kan betala för dig. Vad är det som är problemet ?

   Om du är Jonny D. så kan jag påminna dig om att vi haft en ganska lång diskussion om detta på annan plats. Det känns lite onödigt att ta allting igen från början.

   En gång i tiden pratade högersidan av politiken om att de privata sjukvårdsalternativet var effektivare jämfört med det allmäna. Sedan visade det att detta inte stämde i verkligheten.

   http://www.svt.se/nyheter/sverige/sns-privat-valfard-inte-effektivare-1

   Då blev det en reträtt till att vilja ha valfrihet. Och där står du och vill välja själv. Visst välj själv. Varför skall mamma staten gå in och sponsra ditt val om du går utanför till en privat sfär som kan erbjuda dig sjukvårdstjänster.

   Den absolut viktigaste frågan för högersidan när det gäller skattefinansierad verksamhet är att försvara rätten att ta ut vinst.

   Allt annat verkar vara ointressant för högersidan. Ingenting om att verkligen leverera det bästa man kan tillgå och därmed få mest för de skattepengar som skjuts in i verksamheten.

   De levererar ett synsätt där kvalitén är sekundär och vinsten är viktigaste av allt.

   Jag tycker man kan ställa som krav att skattefinansierad verksamhet inte är vinstdrivande. Kan man inte bevisa att den skattefinansierade välfärden ger mer kvalité i de vinstdrivande privata alternativen då förstår jag inte varför de skall få ta ut vinst.

   Valfriheten finns och du kan välja den men var beredd att öppna plånboken om det system som är i sverige inte duger.

   Om man jämför med andra länder så är det mer vanligt att ha modeller för att finansiera sjukvården som inte är vinstdrivande och där finns det ofta privata alternativ som driver sin verksamhet inom dessa bestämda ramar.

   Det handlar om samhällsekonomi. Om du vill ha en budget för Sveriges rikes land där vi kommer upp i nivåer där vi spenderar 17% av BNP per år på sjukvård som USA, ja då skall vi fortsätta att bygga "valfrihetssystemet". Det räcker väl med att ligga runt 10% av BNP ?

   75 % av befolkningen tycker att det är en bra idé att vinsten återinvesteras i verksamheten. Det är ganska mycket. https://s3.amazonaws.com/katalys/Katalys_opionionanalys_valfarden_ar_vinsten_farg.pdf

   Radera
  3. Jag är mycket nöjd med t.ex min privata tandläkare. Den offentliga tandvården gav mig tandläkarskräck i många år och kunde inte bota den.

   Med din modell skulle min tandlälare snabbt vara arbetslös, han kan inte driva en verksamhet utan vinst.

   Jag är glad att vi har mediciner i vårt land, dessa tas fram pga vinstintresse, om vi inte tillåter vinst så har vi inga läkemedel.

   Privata bussbolag, privata utförare inom skola/vård/omsorg, alla vill du stänga ner och tvinga in allt tillbaka inom offentligt utförande.

   Varför ska inte läkare i offentlig tjänst få halverade löner, deras löner är en vinstandel som tas ut i form av lön. Med halverade löner får vi mer över till vård.

   Vinst är inte det viktigaste men det är en av de starkaste drivkrafter vi har för att utveckla metoder och tjänster och för att förböttra verksamheter.

   Offentligt drivna bolag brukar vara vinstdrivande, jag antar att du tycker att det är OK, eller ?

   Om du ställer en fråga till det svenska folket där de också får veta konsekvensen av ditt förslag så skulle svaren bli annorlunda. Vi är miljoner svenskar som dagligen anlitar privata utförare och är nöjda med det.

   Radera
  4. Jag har redan tagit denna diskussionen med dig och svarat på alla argument som du lyfter fram igen om du är den jonny jag tror att du är. Om inte så hittar du alla mina svar på dina frågor där.

   hogbergstankar.blogspot.se/2012/10/den-dar-javla-vinsten.html

   Sedan behöver du inte tycka om att jag inte tycker som du gör.

   Radera
  5. Det var en roande diskussion där du undvek att svara ja.

   Radera
  6. Ja den var ganska rolig den diskussionen. Du besitter en religiös övertygelse när det gäller de saker du tror på politiskt sett. Så fort man la fram någonting konkret, något mätbart så blev det att du fick ta några steg tillbaka hela tiden och sedan blev du mer intresserad av att prata om monarkins avskaffande vad det har att göra med diskussionen vid sidan av diskussionen av bussar.

   Det är ganska många lösa trådar där som du lämnat kvar.

   Pratar man om LOV så vill du prata om bussar. LOV har inget att göra med bussar.

   Du sitter med en övertygelse att folk som svarar på opinionsmätningar egentligen inte vet sitt eget bästa.

   Du vet hur demokratin fungerar i Sverige. Vad som krävs för att nya lagar skall röstas igenom i riksdagen. Man behöver en enkel majoritet.

   När man har en opinion som ger ett starkt stöd till att vinst inte skall tas ut ur den skattefinanserade välfärden, det ligger runt 70-80 % då vill du prata om bussar.

   Det är högst troligt att Moderaterna har tagit del av den opinionsmätningen och tagit den på allvar till skillnad från dig och då lägger de sig lågt för de vet att de har en majoritet emot sig.

   Jag noterar att du fantiserar om en socialdemokratisk valseger 2014 på min blog. Varför så pessimistisk ?   Radera
  7. Du "lade fram konkret", "mätbart" - vad skojig du är, nu gav du mig ett gott skratt.

   Du svarar aldrig på det man frågar, antar att det beror på att du är svarslös.

   Fråga oss om vi är emot vinster om det innebär att vår tandläkare, vår förskola, vår skola etc ska läggas ned och ersättas av offentligt drivna enheter... undrar vad vi får för svar ...

   Den enkla majoritetens diktatur, javisst men vad en regering / riksdag bestämmer oavsett om det är 50% eller 100% stöd för den innebär inte att beslutet är demokratiskt men det är en sanning du inte kan ta till dig...

   Svara på frågor istället, det kanske lär dig något !


   Radera
  8. Skratta på bara Jonny, för det stämmer. Du struntar fullständigt i saker man lägger fram som är konkreta och mätbara.

   Intressant att du beskriver sveriges demokrati som en diktatur. Du kanske vet ett mer rättvist sätt att besluta saker och stifta nya lagar. Hade jag varit du nu Jonny så hade jag frågat dig 100 gånger varför du anser att Sverige är en diktatur tills du svarar på det. Sedan hade jag klagat på att jag inte får några svar.

   Om Roger skriver denna bloggpost som handlar om LOV då tror iallafall jag att han önskar att folk skall prata om saker som styrs av LOV.

   Du drar det till det extrema när du börjar prata om kommuners upphandlingar av busstjänster som inte har någonting att göra med LOV.

   Det blir en extrem tänjning av ämnet när du antyder att om man vill förbjuda privata busslinjetjänster inköpta av kommunen för att ifrågasätter ett vinstuttag i den skattefinansierade välfärdsverksamheten.

   Det kan finnas andra anledningar som kan ligga bakom att en förskola läggs ner eller att tandläkare upphör med sin verksamhet. Finns det en överetablering på en plats då får inte idkarna i olika brancher en beläggning som gör att de kan gå runt.

   Nej Jonny bara för du vill ha svar på frågor som ligger utanför frågeställningen för bloggposten och insisterar att du skall ha ett svar. Vad är det för poäng med det?

   Om du tycker att diskussionen är för smal så finns det möjlighet för dig att ta upp ditt eget sidospår på en egen blogg eller i ett chatrum.

   Du kan försöka att visa lite respekt för den som du väljer att kommentera hos genom att försöka hålla dig till ämnet.
   Radera
  9. Problemen för dig är många, det du lägger fram är inte fakta, som man frågar får man svar.

   Jag har inte beskrivit Sverige som en diktatur, du verkar ha bristande läsförståelse.

   Vad jag säger är att inte ens 100% enighet behöver garantera att ett beslut är demokratiskt. En majoritet (hur stor den än är) är fullt kapabel att fatta odemokratiska beslut, detta verkar du inte kunna förstå.

   De som driver tesen att all välfärd skall drivas utan vinst verkar ducka för faktumet att även t.ex mediciner är välfärd, byggande av skolor, drivande av bussbolag i privat utförande för kommun etc.

   Respekt visar inte du, att döma av de tillmälen som du ger mig på din egen blogg... Roger han däremot visar respekt och förtjänar därmed respekt.

   Radera
  10. När du ljuger så förtjänar du ingen respekt. När du ställer konstiga frågor utifrån ett teoretiskt resonemang som inte är logist --->

   "Som jag skrev så förutsätter jag att socialdemokraterna 2014 OM de skulle få regeringsinnehav genast kallar till extra bolagsstämma och avsätter styrelsen, annars är deras skällande rätt genant… eller vad säger du ?"

   ---- ...och det kommer inte hända och tjatar att jag skall svara på det då kan du inte förvänta dig att du får ett svar tillbaka som du gillar.

   När du skriver en sådan här sak.---

   "Där står du avklädd, liksom dina partikolleger, allt var till slut bara tomt prat, tomma burkar som skramlade, ett barnsligt försök att svärta ner politiska motståndare."---

   ... tro tusan det att man blir förbannad, jag är inte medlem i något parti, jag har inga partikollegor, det jag tycker och säger är mina egna saker, men det säger en del om dig och den svart eller vita världen som du resonerar runt.

   Kalla kriget är slut bara så du vet.

   Du får nog ha lite koll på din egen läsförståelse med tanke på hur mycket du fabulerar, ljuger och fantiserar.

   Nej för mig räcker det att vården, skolan och omsorgen är icke vinstdrivande alternativt att vinsten återinvesteras i verksamheten. Jag är förvånad att det inte har gått fram till dig med tanke på hur mycket vi pratat om detta. LOV handlar om de bitarna. Inte busstjänster som kommunen köper in. Du är antagligen inte medveten om att staten satsar 30 miljarder kronor per år på forskning. Det är inte alltid den privata sfären som står för betydande framsteg inom olika områden. Jag tycker det är bra att staten är med på ett hörn och hjälper till att driva utvecklingen frammåt för privata alternativ kanske inte alltid har den ekonomiska uthålligheten att hålla på och forska inom olika sektorer så det kortsiktiga privata synsättet att få tillbaka investerade pengar gör att forskningen blir väldigt selektiv.

   Du får kalla saker vid deras rätta namn. Finns ingen anledning att kalla den process som gör att vi i sverige får nya lagar för diktatorisk. Det skulle vara omöjligt att ha en fungerande beslutsprocess om hela riksdagen dvs 100 % måste gröna ett lagförslag.

   Det är sällan att de som sitter i minoritet gillar majoritetens beslut. Men nu har vi den demokratiska ordningen som vi har och det verkar som att klaga över processen är viktigare för dig istället för att komma med förslag hur det kan bli bättre.

   Det skall bli skönt att slippa prata med dig nu.

   ---
   Ok Roger, det blir inte mer skrivande för mig på denna tråd. Själv har jag lagt denna personen i spamfiltret.

   Radera
  11. Du fortsätter att vara oförskämd, varför för du förresten denna debatt vad gäller saker vi diskuterat på din blogg här istället nu ?

   Vad har jag ljugit, fabulerat och fantiserat om ? Är det inte logiskt att socialdemokraterna avsätter Vattenfalls styrelse om de ges möjlighet till det 2014 ? Själv vill jag se dem avsatta.

   Hur ställer du dig till inköp av mediciner ? Till byggnation av skolor etc, ska DE få göras med vinstintresse inblandat ?

   Än en gång, jag har sagt att bara för att 50% eller mer röstar i riksdagen för en sak så innebär det inte att beslutet är demokratiskt. En majoritet kan mycket väl rösta igen beslut som bryter mot demokratins grundvalar, är det svårt att förstå ?

   Jag hoppas att du för diskussion på din blogg istället men eftersom du skriver här om mig så svarar jag här.

   Hoppas att du kan få balans på dina aggressioner.

   Radera