torsdag 4 april 2013

Arbetslösheten är åter satt på den politiska dagordning

I dag är det dag nummer två för partikongressen. Stefan Löfvéns och socialdemokraternas löfte i går om att ha den lägsta arbetslösheten i EU inom sex år slog ned som en bomb och skakade om rejält. Det märktes på gårdagens presskonferens att journalisterna inte visste riktigt hur de skulle hantera detta. Moderaterna fick också problem med det. Moderaternas partisekreterare Kent Persson skickades fram men framstod mer som en gnällig moderat som inte själv kunde komma med något från den sidan. Målet kommer att styra valrörelsen, som, började i går.

Det kanske fanns de som trodde att socialdemokraternas partikongress skulle bli en sömnig tillställning eller att det hetaste skulle fokuseras kring 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar och vinstdebatten inom välfärden. Istället sattes den inrikespolitiska debatten fart på allvar redan när kongressen startades med socialdemokraternas löfte om att Sverige ska ha den lägsta arbetslöshetsnivån i EU inom sex år. För att lyckas med det ska antalet arbetade timmar och antalet personer som arbetar ökar i den svenska ekonomin.

Det här bryter mot den rådande paradigm som styr Sverige och den politiska debatten. I den har sänkt skatt och hård press på de arbetslösa sats i centrum. Det pratas inte heller så mycket om arbetslösheten i det svenska samhället eftersom att arbetslösheten har blivit ett problem enbart för individen. Det är märkbart tyst i media om detta.

I dag finns det 427 000 arbetslösa personer i Sverige. När krisen slog till mot Sverige 1991-94 var det 500 000 personer som var arbetslösa. Då var det en katastrof för landet på alla plan. Arbetslösheten sågs som ett nationellt problem och fick alla nivåer i samhället att engagera sig. I dag är det mer av en axelryckning från Fredrik Reinfeldt och moderaterna. Det rynkas på pannorna och pratas om det men snabbt byts fokus till att berätta att under deras ledning har sysselsättningen ökat med 200 000 stycken. Det är inte att stoppa huvudet i sanden utan istället att befinna sig på en helt annan planet.

Sverige befinner sig 63 000 personer ifrån att slå rekordet på en arbetslöshet på 500 000 arbetslösa. Det är en svindlande tanke. Vi socialdemokrater anser att 427 000 arbetslösa personer är ett misslyckande för Sverige. Det är enkelt att skylla på konjunkturer och kriser men en regering har faktiskt det yttersta ansvaret att arbeta hårt för att minimera skadeverkningarna från omvärlden (vilket inte har gjorts då arbetslösheten går uppåt) samt att komma med åtgärder som knäcker dessa saker, vilket inte heller har gjorts. Nu måste vi ta ansvar för förändringarna i Sverige.

Arbetslösheten är därmed ett nationellt problem och misslyckande. 427 000 arbetslösa är ett slöseri av stora mått. Varje vecka missas 14 miljoner arbetstimmar på grund av detta och därmed stora skatteintäkter. För den enskilde handlar det om mindre inkomster som kostar dem 100 000-tals kronor per år. Pengar som hade lyft upp dem och gett dem en möjlighet att forma och äga sina egna liv. Lena Mellin på Aftonbladet anser korrekt att det är jobben som gäller på denna partikongress (fast heliga kor behöver inte slaktas).

Arbetslösheten är det stora hotet och problemet i dagens och morgondagens Sverige, både för samhället och individerna. Det dags att det också syns på den inrikespolitiska dagordningen.

Claes Krantz med bilder från kongressen. Peter Högberg om 427 000 arbetslösa och det arbete detta förpliktigar. Andrines vapensmedja för en bättre värld om partikongressen. Gräsrotsbloggen anser att jobbmålet är ett bra initiativ.

I dag kommer både Magdalena Andersson, klockan 09:00, och Stefan Löfvén, cirka 13:15-13:30, att hålla sina tal. Det ska bli intressant att lyssna på vad som kommer att komma fram i dessa.

3 kommentarer:

 1. "Varje vecka missas 14 miljoner arbetstimmar på grund av detta och därmed stora skatteintäkter. "

  Ja, detta måste lösas men lösningen är ju inte att hitta på arbeten inom det offentliga eftersom de istället kostar stora summor skatter netto och alltså inte ger skatteintäkter, tvärtom.

  Vi behöver mer arbetstimmar i det privata näringslivet. Då får vi mer skatteintäkter och mindre utgifter för arbetslöshet och resurser till gemensam välfärd.

  Vem bedriver bäst näringspolitik ?
  De som vill avskaffa RUT (som är självfinansierat) och ta bort tusentals arbetstillfällen ?

  SvaraRadera
 2. Jonny.
  Huruvida RUT är självfinansierat är jag verkligen tveksam till då vi vet att det importeras en stor andel arbetskraft till den branschen (även till ROT), vilket naturligtvis innebär att arbetslösa redan boende i Sverige inte får dessa jobb och givetvis då får någon form av arbetslöshetsersättning!
  Fast den parametern är inte Alliansen intresserad av att lägga in i deras "utvärdering" av RUT-reformen!
  Dessutom vet vi också att denna importerade arbetskraft ofta får jobba till både urusla löner såväl som urusla arbetsvillkor i allmänhet!

  En annan aspekt av RUT och ROT är att det uppdagats att det förekommer ett icke föraktligt fusk med dessa avdrag så många miljoner försvinner till kriminella!
  Metro:

  "Maffiagrupperingar från det forna Sovjetunionen har de senaste åren tjänat mångmiljonbelopp på rut- och rotavdrag."

  http://www.metro.se/nyheter/maffian-tjanar-miljoner-pa-rut-avdrag/EVHljc!wwPl7sQZvGUeA/

  Vad det gäller din åsikt om offentliga jobb som att det skulle vara att "hitta på jobb" så vet jag inte hur du tänker!
  Sjuksköterskor jobbar ju ofta inom det offentliga och inom vården behövs det både vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor, kallar du det "hittepå jobb"?
  Ett offentligt jobb handlar ju ofta om samhällstjänster som vi alla har nytta av så det behövs ju människor som jobbar där och bör ju verkligen inte ses som en "kostnad"!
  Visst avlönas de offentlig anställda av skattemedel men nyttan de tillför till det offentliga tycker jag vida övertiger de faktiska kostnaderna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym :
   Jag vände mig mot argumentet "Varje vecka missas 14 miljoner arbetstimmar på grund av detta och därmed stora skatteintäkter. "

   Dessa måste som sagt tillkomma till största delen i privat näringsliv.

   Arbeten inom det offentliga kostar stora summor skatter netto och ger inte netto skatteintäkter.

   Offentligt jobb innebär inte alls garanti för att jobbet är en bra samhällstjänst. Innefektiv offentlig sektor är inte bra, endast dyr.

   Att inte räkna en kostnad som en kostnad är rätt naivt.

   Dina konspirationsteorier om RUT lämnar jag därhän.
   RUT har nu en sådan omsäätning att det är självfinansierande och vad jag vet var det oftast en kvinna och en svensk kvinna som utförde dessa tjänster.

   ROT däremot är fel från början till slut. Det används i en bransch där det inte finns behov.

   Vilka jobb som ca 200000 människor ska utföra enligt Lövfen är höljt i en mörk dimma. Med den tillströmning av nya svenska medborgare vi har blir det nog svårt att ens hålla kvar arbetslöshetssiffrorna på nuvarande nivåer.

   Radera