lördag 27 april 2013

Bluffen

Det finns en term från det gamla Sovjetunionen som heter maskirovka. Det handlar om att vilseleda motståndaren så mycket som möjligt så att denna inte vet vad som egentligen händer. Sanningen döljs genom olika åtgärder. Så går det att beskriva Sverigedemokraterna, deras syn på andra människor och vad det egentligen handlar om.

Vi kunde alla ta del av järnrörsskandalen i höstas där tre stycken Sverigedemokrater betedde sig på ett sådant sätt som andra inte hade gjort. Sverigedemokraternas ledning tog tag i taktpinnen och började plocka bort dessa personer eller fick dem att ta timeout. Bilden av en partiledning med kontroll och som tog avstånd från sådant här beteende växte fram. Bilden satte sig i media och ut till allmänheten. Sd fick ett större stöd, ett stöd som nu ser ut till att gå tillbaka. Dock är det intressant att göra en djupare analys av det hela.

Expressen gör detta i dag. Sverigedemokraterna med Jimmy Åkesson i spetsen pratar om nolltolerans mot rasistiska uttalanden och ageranden. Till en början verkar detta vara något som gäller alltid men en annan bild uppstår när man tar sig igenom maskirovkadimman. Då går det att se att "nolltoleransen" slår olika mot olika personer. Det vill säga att "nolltoleransen" inte gäller för alla i partiet. Det påminner faktiskt om en utrensning av vissa personer och hur en intern maktkamp hanteras.

Att vissa plockas bort kan tyda på att de troligtvis inte tillhör av som står Jimmy Åkesson och hans bunkergäng nära eller att de saknar en egen maktbas som Sverigedemokraterna är i behov av.

I alla andra partier hade en person som knuffat en kvinna in i en bil inte fått vara kvar. Det får denna person i Sverigedemokraterna. Troligtvis på grund av att denna har en maktbas, Avpixlat, som Sd är i stort behov av.

Om Sverigedemokraterna hade menat allvar med sin nolltolerans hade fler personer tvingats att lämna partiet. Flera riksdagsledamöter hade fått gå. Även personer i bunkergänget hade fått gå. Så sker inte nu. Det är ett bevis på att "nolltoleransen" inte gäller alla. Det gäller bara dem som utgör ett hot mot ledningen och den makt som denna har.

Utvecklingen för Sverigedemokraterna kommer nog att bli att de som har uteslutits startar nya partier eller går in i andra som lockar väljare från Sd. Sakta men säkert kommer Sd att vittra sönder. För vad maskirovkan visar är att allting handlar inte om "nolltolerans" utan om en ren intern maktkamp.2 kommentarer:

  1. "ren intern maktkamp."

    Precis som i fallet med Omar och ditt eget parti då ?

    Det visar väl att människor är människor och fungerar som människor oavsett partifärg, är du förvånad ?

    SvaraRadera