tisdag 30 april 2013

Det enda vapnet fungerar inte

I går presenterade socialdemokraterna sin vårbudgetmotion. Snabbt var Anders Borg ute och anklagde socialdemokraterna för att satsa på en bidragsbudget som skulle spä på arbetslösheten. I sin iver begick Anders Borg sifferfel som sänker finansministerns trovärdighet. Troligtvis kommer moderaterna i höstens budget, eller som vallöfte, att komma med att skatten ska sänkas. En skattesänkning som anses vara regeringens starkaste kort för att sänka arbetslösheten. Problemet är att detta "vapen" fungerar inte.

Svenska Dagbladet för fram idén om att Anders Borg kan få en riksdagsmajoritet för införandet av ett femte jobbskatteavdrag, som är regeringens tyngsta vapen mot arbetslösheten. Anders Borg har pratat länge om att jobbskatteavdraget och att det har gett effekt men det finns ingenting som kan bevisa detta. Samtidigt har han och Fredrik Reinfeldt börjat prata om att detta kommer att ge effekt först på längre sikt. En sak är dock säkert, jobbskatteavdraget fungerar inte.

Närmare 100 miljarder kronor har skatten sänkts med men det har inte satt fart på den svenska ekonomin. Istället har det bromsats in. Den privata konsumtionen har inte klarat av att smörja de ekonomiska hjulen. Grundorsaken är det osäkra ekonomiska läget som skapar oro. Regeringen har inte lyckats att ingjuta hopp men framför allt hur man ska få igång hjulen igen.

Men sysselsättningen då? Den har ökat. Det har den men det är en bedräglig ökning. Det som inte nämns i debatten är att Sveriges befolkningsmängd ökar och ökar för varje år. Det gör att antalet personer som arbetar också blir fler per automatik. Det är bara att titta på statistiken över tid. Då ser vi hur antalet personer som arbetar ökar hela tiden, år för år, årtionde för årtionde. Det sker även i sämre tider. Sysselsättningen ökar också om en person bara arbetar någon timme i månaden. Det innebär inte att personen ifråga är förankrad på arbetsmarknaden och ger inget tillskott till ekonomin i sin helhet.

Sysselsättningen är inget mått på att jobbskatteavdraget, sänkt skatt, har inneburit att utanförskapet har minskat. Framför allt kan vi se att jobbskatteavdraget inte har lyckats att sänka arbetslösheten, vilket är dess huvuduppdrag. Arbetslösheten fortsätter att öka och ligger i dag på 8,8 procent, 448 000 arbetslösa.

En av regeringens tyngsta argument i valet 2006 var att man vill få människor i arbete. Moderaterna ansåg att folk inte ville ha arbete eftersom nivån var hög. Det rådde massarbetslöshet. Nu anser samma parti att först 2016-17 kommer arbetslösheten att landa på samma nivå. Slutsatsen är därmed enkel. Jobbskatteavdraget fungerar inte. Jobbskatteavdraget innebär inte att arbetslösheten sjunker. Jobbskatteavdraget har ingenting med att sysselsättningen går upp. För om alliansen styr efter valet 2014 innebär det att under 10 år har arbetslösheten återigen landat på samma nivå som 2006. Det år som moderaterna ansåg att jobbskatteavdraget skulle sätta fart på människor och därmed sänka arbetslösheten.

Verkligheten visar att sänkt skatt inte får fart på jobben och minskar inte på arbetslösheten. Regeringens så kallade tyngsta vapen fungerar inte utan påminner mer om en ballong utan luft.

Peter Johansson skriver om att Borg borde köpa sig en folliehatt. Martin Moberg analyserar budgetmotionen från socialdemokraterna. Peter Högberg om en början. Jan Andersson om att nu har glorian på Anders Borg fallit. Johan Westerholm lyfter upp budgetmotionen.

1 kommentar:

  1. Hm? "Närmare 100 miljarder kronor har skatten sänkts med men det har inte satt fart på den svenska ekonomin. /-/ Den privata konsumtionen har inte klarat av att smörja de ekonomiska hjulen." Nja, du glömmer att en stor del av de där 100 miljarderna har plöjts ner i ineffektiv bostadsspekulation. Till detta kan läggas ROT-avdraget, som kostar mer än bostadsbidrag till ensamma mammor och fattiga pensionärer - dvs de grupper osm VERKLIGEN skulle konsumera.

    SvaraRadera