söndag 7 april 2013

Det individualistiska hållbara samhället del 1

Det är en omvälvande tid vi lever i. Nyliberalismens förlovade land kraschade 2008 med buller och brak. Ur dess ruiner försöker den kravla sig ut med hjälp av borgerliga regeringar som vet om att hela deras makt bygger på att denna ideologi får komma tillbaka. En ideologi som har förvärrat den lågkonjunktur världen befinner sig i, speciellt i Europa. Socialdemokratin står och stampar men denna tid vi nu lever i har möjlighet att föda något nytt. Ett individualistiskt hållbart samhälle. Det är dags för detta.

Jag har under några år nu diskuterat och framfört att vi socialdemokrater behöver föra fram att vi vill bygga ett annat samhälle. Ett samhälle som bryter med det gamla men tar tillvara den förändring som har skett och gör något bra av det. Ett samhälle som moderaterna aldrig klarar av att skapa eftersom det partiet, tillsammans med andra liknande partier i Sverige och Europa, är fast rotad i det gamla.

Det paradigm som har styrt världens politik och förändringar, även i Sverige, är den nyliberala. Den har som sagt visat sig själv oförmögen att skapa välstånd och möjligheter för vanliga människor. Det den har lovat, och som exempelvis moderaterna i Sverige fört fram, har inte fungerat. Den har lovat


1: Genom privatiseringar ska kvaliteten i välfärden öka och det till lägre kostnad.
2: Ekonomin ska styras av normer och experter.
3: Folket ska själva ordna sin egen välfärd och välstånd genom att köpa detta på marknaden.

Vi kan alla se att detta inte har fungerat och fungerar inte. Det är därmed nu dags för att föra fram något nytt.

Jag har funderat en tid på vad detta nya skulle kunna heta, då jag vet vad som det borde vara. I går läste Jenny Madesten, statsvetare, i Expressen och hon lanserade en tanke som jag utvecklar ytterligare. Det hon lyfte fram är skapandet av den individualistiska familjen, utifrån Stefan Löfvéns tal om familjen som en metafor för samhället. Jag vill säga att det är dags för socialdemokraterna att skapa

- det individualistiska hållbara samhället

Vi i Sverige har en konflikt mellan två ytterligheter i politiken. Det handlar om de som tror på staten som central del eller de som tror på marknaden. Tron på statens roll sätter Vänsterpartiet främst. Tron på marknaden är central hos Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Ja, även Miljöpartiet tror på marknaden och dess kraft. Exempelvis rörande etableringar inom skola, vård och omsorg.

Mellan dessa poler pendlar pendeln. Media är tillsammans med dessa partier fast i detta tänkande. Bland annat ledarredaktionen på Ystads Allehanda, Sydsvenskan, Dagens Nyheter (även om Peter Wolodarski tänker i nya banor), Svenska Dagbladet, Expressen med flera borgerliga tidningar. Det märks i de analyser och kommentarer som kommer samt den syn de har på vad som är bäst för människor.

Det är dags för oss socialdemokrater att bryta detta en gång för alla. Det är dags att föra in ett annat tänkande och ett annat sätt att klara av dagens problem och möta framtidens utmaningar på. Det behövs något nytt som sätter människor i centrum.

Det är dags att bygga det individualistiska hållbara samhället.

Katrine Kielos visar på alliansens ensidiga tänkande. Rapporter av olika slag från media om den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg. Här förklaras vad Fredrik Reinfeldts "satsningar" egentligen innebär. Joakim Jonsson om M och S. Nils-Erik Lindblom i kritik av borgerligt ägd media. Martin Moberg om sista kongressdagen. Johan Westerholm gör en analys av socialdemokraterna och interndemokratin. 

3 kommentarer:

 1. Det är väl ganska självklart att vissa verksamheter drivs bäst i privat regi (marknaden) medan andra med fördel drivs i offentlig regi. Om man bortser från V och M som förespråkar att det ska vara antingen eller så förefaller det mig ganska uppenbart vad som ska drivas i offentlig regi. Att Sveriges politiker så uppenbart har misslyckats med denna mest basala uppgift gör att betyget under senaste 30 åren endast kan bli Icke Godkänt.

  SvaraRadera
 2. Fyra partisekreterare för Alliansen skriver en domedagsartikel i SvD på ämnet vinstbegränsningar för privata välfärdsföretag som S beslutade på kongressen!
  Det hota valfriheten skriver de!

  Då blir min fråga på ämnet valfrihet till dessa Alliansföreträdare: Var är valfriheten för alla oss (en klar majoritet av svenska folket) som inte vill att våra skattepengar skall försvinna till skatteparadis genom höga vinstuttag till ägarna och räntesnurror?
  Har inte vi någon rätt till valfrihet att slippa betala skatt till dessa riskkapitalkoncerner som skär guld med täljkniv med hjälp av en egen pipeline till vår gemensamma skattkista?

  SvaraRadera
 3. Det är ultimat om Alliansen med hårdhandskarna fortsätter att driva på friskolorna som den ultimata formen för Sveriges barn. De har inte folkopinionen med sig, som - bortsett från några verklighetsfrånvända borgerliga- är upp till öronen trötta på valfriheten inom vård, skola och omsorg. Och riskkapitalbolagen, de kommer snart att göra bort sig igen - var så lugna.

  SvaraRadera