måndag 29 april 2013

En kvart om dagen

Känner ni till Arne Tammer? Mannen som myntade uttrycket "Ge mig en kvart om dagen"? Han var en person som många idrottsutövare i dag kan tacka mycket för. Han införde mer eller mindre styrketräningen som något som varje person kunde hålla på med och början var att hålla på i en kvart. Med 15 minuter varje dag kunde människor investera i sig själva och bli mer hälsosamma. Samma tänkande, men i större omfattning, borde Sverige och svensk ekonomi också göra.

Dagens postning fokuserar på det faktum att svensk ekonomi av i dag styrs fortfarande av de idéer och riktlinjer som drogs upp av den svenska 1990-tals krisen. Statsbudgeten ska ha ett överskottsmål och budgetens ramar låses fast för ett par år framåt. Ve den som andades något annat. Den som är i skuld är icke fri.

Det var sant på 1990-talet och är sant för det enskilda hushållet i dag men för svenska statsbudgeten 2013 och framåt gäller det inte längre. Statsskulden är låg, betalades ned av både socialdemokratisk regering och alliansregeringen, statens finanser är i ordning, skapades av socialdemokraterna och sedan fortsatt under de senaste åren, och Sverige har ett gott kreditbetyg.

Allting skulle därmed vara hur bra som helst men så är det inte. Den svenska arbetslösheten är en massarbetslöshet som i dag ligger på 8,8 procent (motsvarar 448 000 personer), svensk konkurrenskraft försämras genom att det inte byggs tillräckligt med bostäder, infrastrukturen ligger efter i utvecklingen, utbildningen håller inte längre världsklass, människor låses in i sina yrkesval i tidig skolålder, försämrade möjligheter till att byta yrke och karriär under arbetslivet, utbildningsvägarna har krympt, problem för små och medelstora företag att satsa på utländska marknader, föråldrad energipolitik och därmed också hur energi skapas, illa rustad att kunna stå emot eller förhindra klimatförändringarna, stora problem med att landsbygden har fått försämrade möjligheter, försämrad kollektivtrafik med mera samt en välfärd som går allt sämre.

De som håller hårt på budgetreglerna och pratar om att ändras detta bara lite kommer det att bli ett moras som i de sydeuropeiska länder har helt fel. För tittar vi närmare på en statsbudget i balans och sunda statsfinanser kan vi se att allt mer av kostnaderna hamnar nere hos kommunerna. Försämringarna inom socialförsäkringarna har fått socialbidraget att skjuta upp i höjden i kommunerna. 

För Ystads kommuns del bottnade socialbidraget 2008 på 6,8 miljoner kronor. Detta efter en lång rad av år där den sjönk hela tiden. 2012, alltså fyra år efter, landade socialbidraget på 12,6 miljoner kronor. I år fortsätter socialbidraget att stiga och riskerar att hamna på 14 miljoner kronor. Ystads kommuns invånare har på detta sätt fått betala för den politik Anders Borg för med minst 5,8 miljoner kronor.

Till detta ska läggas att Försäkringskassan skär ned på assistantersättningen allt mer. Allt fler personer som har fått hjälp via LSS får nu se hur Försäkringskassan rycker bort ersättningen för dem. Detta får kommunerna gå in och täcka för. För Ystads kommun innebär det ytterligare pengar som kommunen måste gå in med för att täcka upp detta bortfall efter som människor inte ska behöva lida utan ha kvar sin självständighet och värdighet.

Vi har nu hört Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, tillsammans med andra från moderaterna, tjata om att Sverige är inne på sitt sjätte år av kris, intressant med tanke på att egentligen var det brinnande högkonjunktur till hösten 2007. Det är kris än hit och än dit. Trots det har vi inte sett ett enda förslag om hur krisen ska knäckas. Trots närmare 100 miljarder kronor i skattesänkningar till oss som arbetar, trots 14 miljarder i sänkt arbetsgivaravgift för unga som arbetar, trots sänkt restaurangmoms med 5,5 miljarder kronor, trots 16,8 miljarder kronor i ROT- och RUT-avdrag, trots 16 miljarder kronor i sänkt bolagsskatt stå Sverige fortfarande och stampar på samma fläck.

Trots att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har sänkt skatter och infört bidrag för närmare 152,3 miljarder kronor händer det ingenting med den svenska ekonomin. Smaka på beloppet en gång till.

152,3 miljarder kronor.

För denna summa hade vi fått närmare 304 600 anställda inom välfärden. Om vi behåller skattesänkningarna till hushåll på 100 miljarder kronor hade ändå närmare 104 600 personer kunnat anställas inom välfärden. Arbetslösheten hade därmed kunnat sjunka snabbt med 23,3 procent. Räknar vi på den större summan motsvarar det 67,99 procent lägre arbetslöshet. Arbetslösheten hade då landat på cirka 2,5 procent.

Svensk ekonomi står och stampar. Det händer ingenting. Först närmare 2016-17 räknar regeringen med att exempelvis arbetslösheten ska landa på 6,2 procent. Lite högre än när regeringen Reinfeldt tillträdde. Trots att man har sänkt skatter och infört bidrag på 152,3 miljarder kronor kommer Sverige att vara på samma plats som 2006 när det är 2016. Det är 10 förlorade år. Ska det vara så?

Det finns bara en sak att göra. Investera oss ur krisen. Med fler människor i arbete så ökar skatteintäkterna. Då finns utrymme att sänka skatter samtidigt som massvisa investeringar kan göras i välfärden och morgondagens samhälle.

USA:s ekonomi inte så bra som vissa tror. Folkpartiets nye partiledare? Katarina Bredberg om socialdemokratiska arbetarepartiet. 

5 kommentarer:

 1. Du hugger som många andra av Arne Tammercitatet på mitten. "Ge mig en kvart om dagen" fortsatte sedan "och jag ska ge dig en ny stark kropp".
  Det fanns alltså en tydlig koppling mellan den egna insatsen, i form av en kvart om dagen, till vad detta skulle leverera, nämligen en ny stark kropp.
  DET går inte lika lätt att koppla en skattehöjning till att fler kommer i riktiga arbeten.
  Citatkonsten påminner lite om när en del försöker skaka liv i Marx genom citatet "Till var och en efter behov" men sedan glömmer "från var och en efter förmåga".
  Sedan är det en annan sak att du sannolikt har rätt, att politiken som baseras på 90-talskrisen inte längre fungerar. Austeritetslinjen verkar inte ge någon fart. Men därmed inte sagt att det blir bättre med att slentrianmässigt höja skatterna, eller vad det nu är vi föreställer oss ska vara ersättningen för austeriteten.

  SvaraRadera
 2. Arne Tammer bluffade en hel del. Han var ute för att sälja ett program. En kvart om dagen räcker inte långt. På Vetenskapsfestivalen i Göteborg den gångna veckan hörde jag konsulten Ola Janson som åberopade begreppet 10 000 timmar. Om du tränar 10 000 timmar kan du bli världsstjärna. Men du ska också träna rätt.
  För att bekämpa arbetslösheten krävs något liknande. Mycket och rätt, Men vem är beredd att prioritera sysselsättningen så hårt att allt annat får stå tillbaka? Det går givetvis att anställa alla arbetslösa i staten på DDR-vis. Men ingen gör detta. Av skäl vi alla inser.

  SvaraRadera
 3. Fast Tammers poäng var ju att en liten insats varje dag, summerad på längre sikt, ger resultat jämfört med att inte göra något. Dessutom var hans program lätt att begripa och arbeta med, behövdes inte en massa redskap etc. Och att dessutom tjäna pengar - på att ge andra bra information - är väl alldeles utmärkt!

  Satt i detta sammanhang handlar det om att göra en tydlig koppling mellan resultatet och insatsen. Och Roger är något på spåret när han säger att ökad sysselsättning ger sänkta skatter. Tror det är exakt så som S borde lägga upp sitt framtidsprogram istället för att, som några gör, prata allmänt om skattehöjningar men låta ändamålet vara otydligt eller allmänt hållet.

  SvaraRadera
 4. Vilket parti tillhör du ?


  "Trots närmare 100 miljarder kronor i skattesänkningar till oss som arbetar, trots 14 miljarder i sänkt arbetsgivaravgift för unga som arbetar, trots sänkt restaurangmoms med 5,5 miljarder kronor, trots 16,8 miljarder kronor i ROT- och RUT-avdrag, trots 16 miljarder kronor i sänkt bolagsskatt stå Sverige fortfarande och stampar på samma fläck."

  Vad jag vet har ditt velande parti numera sagt :


  * Ja till jobbskatteavdrag inklusive de som kan komma innan valet.


  * Ja till ROT/RUT.


  Nu verkar man vela även vad gäller bolagsskatt och ungas arbetsgivaravgifter ...

  "Socialdemokraterna gläntar på dörren till att acceptera regeringens skattesänkningar både när det gäller bolagsskatten och arbetsgivaravgiften för unga. "


  http://www.di.se/artiklar/2013/4/29/budgetforslag-sa-vill-s-fa-fart-pa-jobben/


  Krisen på 90-talet vet vi orsakades av ditt eget parti under 70-80 talen.

  Massarbetslösheten hade vi redan t.ex under senaste S-regeringen.


  DU aviserar skattehöjningar på ca 150 miljarder före de som arbetar, till det kommer eftergifter till era kolleger (?) i Mp och V ... ojoj...


  Vilket parti företräder du egentligen ???


  Trovärdighet ?

  SvaraRadera
 5. Tillägg -

  Enligt er ekonomiska taleskvinna ska man hålla extremt hårt på budgeten, inga underskott ...

  Är S ditt parti verkligen ?

  Det du säger och det partitoppen säger går inte ihop.

  SvaraRadera