söndag 14 april 2013

Gör upp med det förflutna

Veckan efter partikongressen har gått i reflektionens tecken. Mycket hände då men mycket har också hänt under veckan som har påskyndat den reflekterande processen. Ur denna kommer en mycket viktig slutsats. Det är dags att göra upp med det förflutna för att på det sättet bygga en bättre socialdemokrati. För nu får det vara nog.

Vi socialdemokrater bär på ett arv som ibland gör att vi har lite svårt att inse att det kan behövas nya saker som sätter fart på allting. Vi bär på arvet från kraschen 1991-94 och de efterföljande saneringsår som följde. Allt det som då hände är något som styr socialdemokraterna och våra politiska motståndare fortfarande i dag. En seriös politiker är bara seriös så länge den pratar om den tiden och lever för att upprätthålla de ekonomiska lagar och bestämmelser som då gällde. Allt detta som inte bara har rötter i den nyliberala ideologin utan också är en del av nyliberalismen.

Till detta ska vi lägga en ny färdriktning som partiet tog efter Göran Perssons avgång där identitetspolitiken blev en viktig bas. Det är en postmodernistiska analysmetod som utgår ifrån normer, kultur, etnicitet och genus när samhället ska analyseras. I denna politik lyfts enskilda grupper fram och politik utformas för var och en av dem. Identiteter skärps men därmed också möjliggör för att människor än mer glider ifrån varandra.

Vi kan se detta i USA där politiker som exempelvis Barack Obama mycket skickligt har använt sig av att bygga politiska förslag och retorik utifrån den grupp som man försöker nå. Samma sak i Sverige där Fredrik Reinfeldt har byggt en politik för de som är rika men via sänkt skatt för de som arbetar försökt att få löntagarna att acceptera detta. Det som tappas med denna politik är därmed helheten och en politik som binder ihop människor och landet.

Vi socialdemokrater måste inse att finanskrisen 2008-2009 har förändrat världen och att det är faktiskt utifrån denna som vi måste bygga en ny politik. Vi befinner oss alla nu i ett vakuum där något nytt håller på att formas. Antingen blir det nyliberalismen som återkommer eller så är det något annat. Vi kan se hur extremhögern och kulturrasismen breder ut sig igen. Här måste nu socialdemokraterna forma en annan bild av framtiden och hur denna ska kunna förverkligas.

I och med att finanskrisen fick nyliberalismen att krascha innebar det också att postmodernismen fick ett slut. De lösningar som den förra hade med sig, och som postmodernismen bar också med sig, har visat sig inte fungera. Något nytt och bättre behövs. Det gör att socialdemokratin måste göra upp med sig själv rörande den politik som partiet har fört från 1994-2011.

Vi kan se hur vi har tappat i stöd hos väljarna i val efter val. År 2006 gjordes ett dåligt val som följdes av ett katastrofval 2010. Vi kan skylla på individer med mera men en mycket viktig anledning är att vi inte har haft en politik för alla. Vi kan se att Fredrik Reinfeldts politik om att gynna vissa framför andra har inte heller den inneburit något lyft för landet eller oss invånare. Därmed är det bara att skrota den formen av politik.

Partikongressen förra helgen innebar däremot en skiftning i synsättet och därmed också sättet att bedriva politik. Nu börjar en politik formas som sätter helheten i centrum och därmed att minska på klassklyftorna och bygga ihop landet. Håkan Juholt började prata om detta men Stefan Löfvén har på allvar börjat att föra en sådan politik. 

Nu måste vi socialdemokrater fullfölja denna satsning. Då måste vi göra oss av med arvet efter 1994 och se till att bygga något nytt och bättre. De steg som togs, och kanske har inte partiledningen fullt ut greppat det, på kongressen visar nödvändigheten att bygga en politik som tar avstamp ifrån finanskrisen 2008-2009 istället för 1991-94. Gör vi det inser vi också att det behövs nya lösningar som socialdemokratin definitivt kan komma med och bli den kraft som kan bygga ett nytt Sverige och nytt Europa. Det är också en rörelse som kan bygga en annan värld.

För att lyckas måste vi våga utgå ifrån nuet. Det är dags för det. 

Dagens opinionsmätning visar var motståndet i väljaropinionen ligger. Det är 35 procent. Det gäller för partiet att bryta igenom den vallen och se till att lägga sig ovanför den ett tag för att sedan attackera nästa vall som är vid 37-38 procent. Partiet måste nu arbeta stenhårt. 

Expressens ledarsida visar att blicken måste vara på politiken. Bengt Silfverstrand skriver om det som har hänt i veckan. Bo Widegren är starkt kritisk till Tomas Ramberg på SR. Ola Möller ger sig på att skriva om politik. Martin Moberg skriver om dagens opinionsmätning. Johan Westerholm om rasism och värdegrund. Leines blogg tar upp att jobben är i vårt DNA. Ulf Bjereld om Omar Mustafas avgång. 

38 kommentarer:

 1. Blir en röst på SD 2014 som en protest mot Sossarnas samröre med islamister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att du väljer att stödja ett borgerligt parti som vill behålla klassklyftorna, försämra för löntagarna och ett parti som gynnar de rika?

   Radera
  2. Haha...SD är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn.Dom vill göra det rättvist för både rika och fattiga.Än engång läs på SD:s hemsida istället.Ni sossar vill bara höja skatten hela tiden och det kommer inte göra det lättare att få jobb.Företag kommer inte växa med högre skatter.

   Radera
  3. Jag har noga studerat Sd:s partiprogram och vad de säger och lägger för förslag i riksdagen. Min slutsats är korrekt. Höja skatten? Ja, där det behövs för att förbättra välfärden. Men Sd vill inte det. För dem är det viktigare att fortsätta sänka skatten och skydda de rikaste.

   Radera
  4. sd är mera sossar än sossarna själva..dock finns det inga socialdemokrater kvar Sverige, dom fixade olof palme bort kvar finns "sossar" bara

   Radera
  5. Jag är socialdemokrat. Sd kan aldrig vara sossar av den enkla anledningen att Sd delar inte den värdegrund som socialdemokratin alltid har haft, ända sedan 1890.

   Det finns en del att göra för att utveckla socialdemokraternas politik.

   Radera
  6. SD är iaf det gamla sossepartiet.Det partiet ni engång var.SD vill ha tillbaka folkhemmet som sossarna engång hade.Därför är SD mer sossar än ni själva.

   Radera
  7. Roger Jönsson:Man kan inte höja och höja skatten hela tiden.Om man fortsätter höja den så kommer det snart inte va lönt att arbeta och företagen kommer fortsätta flytta utomlands.Enda lösningen är att gå ur Eu så vi slipper lönedumpning och återgå till statligt ägande av företag,samt sänka skatten för företag och arbetare.Vi borde också stoppa invandringen då den gör det svårare för de långvarigt arbetslösa att få jobb,för då blir de hög konkurrens om jobben.Ni säger att vi behöver invandring,men se bara själva hur hög arbetslösheten är.Jämför ni med Norge och Schweiz som inte är med i Eu så är de stor skillnad.Dom har inte alls lika hög arbetslöshet som länderna som är med i Eu.

   Radera
  8. Sd vill inte ha tillbaka det gamla folkhemmet. Då innebär det starkare fack och arbetarrörelse samtidigt som du i så fall ska höja skatterna. Sd är inte intresserad av det. Sd lever på klassklyftorna och den osäkerhet det medför. Sd bedriver en ren högerpolitik som går tvärtemot det folkhemmet står för. I folkhemmet handlar det inte om att göra skillnad på folk utan man välkomnar alla.

   Radera
  9. Det är inte invandringen som är problemet. Orsaken till att långtidsarbetslösa har svårt att få ett arbete beror på att arbetsmarknaden av i dag ställer helt andra krav än för 20 år sedan. Det behövs därmed en helt annan verktygslåda för att hjälpa dem tillbaka till arbetsmarknaden. Samtidigt som det behövs en politik för att skapa fler jobb. En sådan politik saknar Sd.

   Radera
 2. Jag kommer också rösta på SD.Sossarna och moderaterna är i princip samma skit som låter islamister få komma in i politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet väl om att Sd står för en hårdare tolkning av kristendomen? Till exempel att motsätta sig homoäktenskap, den utvidgade adoptionsrätten och sätter den traditionella tolkningen av kärnfamiljen i centrum. Det vill säga kvinnan i hemmet.

   Radera
  2. Gå in på SD:s hemsida och läs.Du vet inget om SD:s politik.Sen ska vi inte glömma att det var ni sossar som var först med rasbiologi.

   Radera
  3. Jag har som sagt studerat deras politik noga. Studerat deras partiprogram och utspel samt förslag i riksdagen. Det rekommenderas att göra.

   Radera
  4. Rasbiologin är något vi alla ska skämmas för.

   Sedan håller Sd på med kulturrasism.

   Radera
  5. Det är lätt att kasta flosker runt omkring sig.SD har aldrig fått styra.Man kan inte bara slänga flosker förräns man vet.SD vill bara bevara Sverige Svenskt,eftersom Sverige är Sverige och ska förbli så.Men det kommer inte förbli så,så länge vi tillåter en religion som islam få fäste i landet.

   Radera
  6. Exakt det jag skriver. I och med att Sd vill bevara Sverige svenskt och därmed isolera svenskar och alla andra ifrån varandra inom geografiska gränser är man en kulturrasist. För rasism handlar just om det. Att begränsa kontakten mellan människor, att isolera och hålla människor ifrån varandra. Man ser ned på andra människor på grund av var ifrån de kommer.

   Radera
 3. "För att lyckas måste vi våga utgå ifrån nuet. Det är dags för det."
  Och nuet är dagen efter "Omargate" där (enligt Omars ord i Aftonbladet) "Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället." Kort sagt, där försvann en väljargrupp. Dina procentmål ser inte speciellt realistiska ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Sen förstår jag inte vad du menar med mina procentmål.Det är en till som skrev här.Sen hur många procent röster SD får,får vi ju se fram till valet.Det som det står ser inte trovärdigt ut med tanke på hur snabbt islam har hunnit sprida sig i landet.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Att plocka bort kommentarer bevisar att ni inte står upp för yttrandefriheten.Det är ren censur att göra som ni gör.

   Radera
  5. Nej. Men man måste hålla sig till justa debattregler.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roger Jönsson:Vad vet du om de? Dessutom är islam ett stort problem.Jag är inte själv helsvensk.Min morsa kommer från ett land där det fanns demokrati engång i tiden,men efter övertagandet av islam försvann den.Så sluta skriv något du inte har den minsta aning om.Dessutom så är det muslimer som är ute och jagar efter oss andra och tvinga på oss att leva som dom och leva under islam.Du borde skämmas.Du försvarar en religion som vill krossa vår demokrati och yttrandefrihet.Det är vad du och muslimer vill åstadkomma.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. ag har full respekt för vad din mamma har råkat ut för men man ska göra skillnad på dem som använder religionen för att stärka sin makt och dem som har religionen som ett sätt att leva i harmoni med andra.

   Jag följer den diskussion som sker i de muslimska länderna där moderata muslimer arbetar aktivt för att islam inte ska tolkas som de bokstavstrogna vill. Dessa moderata muslimer är i överlägsen majoritet och gör vad de kan. De är mycket irriterade över att de är de bokstavstrogna som får sätta dagordningen och vill förändra detta. Den tolkningen av islam är inte den islam som de moderata står för. Dock är det inte dessa som vi se i tv-rutan.

   Islam i Sverige vill inte krossa vår demokrati och yttrandefrihet.

   Radera
  4. Det du inte förstår är att detta är en strategi.Landet Libanon som jag är ifrån använde dom samma taktik,för att sedan få makten.Du tror inte på mig nu,men den dagen Sverige blir en diktatur så kommer du förstå att jag hade rätt.Men då är de försent.

   Radera
  5. Strategi? Om jag har förstått utvecklingen i Libanon rätt sedan 1970-talet beror det ganska mycket på att religionerna används som slagträ av olika grupper för att stärka sin egen makt.

   Radera
  6. Du förstår ingenting.Du vet inte hur mitt land drabbats.Libanon var ett öppet land för allt,precis som Sverige är nu.När det kom in mer och mer muslimer till landet så ville islamisterna sen införa islam i landet,sharia infördes med mera och Libanon hamnade återigen tillbaka på medeltiden.Det är så inbördeskriget började.Jag vet mer än dig eftersom jag är Libanes.

   Radera
 5. Jag kommer iaf inte rösta på ett parti som lät en antisemit komma in i partiet.Ni borde själv också ha koll vilka ni väljer in,men det är lätt att klaga på att det finns rasister i SD,men ni själva inte håller det rent i ert parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,och jag hittar inget rasistiskt där,sen så styr partier med nationalistisk grundsyn i andra länder som exempelvis Indien,Sri Lanka.I Japan styr ett populistiskt parti.Om du inte tror mig så kan du googla dessa länderna och kolla vilket parti som styr och vilken politisk ideologi dessa partier har.Att ett parti skulle va farligt bara för att det är nationalistiskt är strunt.Engång i tiden var jag sosse ska jag tala om för dig,men efter hur ni förändrats på senare år har jag gått över till SD.

   Radera
  2. I Indien och Sri Lanka har du enorma spänningar mellan olika grupper i samhället. Vi kan ju se till exempel hur daliterna behandlas i landet. Den lägsta kasten som det ses ned på, som behandlas mycket illa. Det är ren rasism som används mot den gruppen. Japan kör med sin nationalism och har problem. Japaner anser att det japanska är det bästa men det har gjort att deras ekonomi har stått och stampat de senaste 30 åren. Nationalism isolerar människor och skapar osäkerhet och rädsla. Nationalism bygger på att exkludera och går emot det demokratin står för.

   Radera
 6. Ni får iaf creds för att ni gjorde er av Med Omar.

  SvaraRadera
 7. angående Omar Mustafa härvan.

  Citat av Veronica Palm till Aftonblaskan "Vi har naturligtvis gjort en undersökning om hans bakgrund. Han har gjort ett bra jobb för Socialdemokraterna och vi tyckte att han skulle göra ett bra jobb på nationell nivå med sina erfarenheter. Så som situationen har utvecklats i efterhand har vi gjort en annan bedömning, säger Veronica Palm."

  Detta citat ger en mycket ovanlig insyn till vad man vill ha I socialdemokratin.
  Man ska ha gjort ett bra jobb, FÖR SOCIALDEMOKRATERNA.
  Inte vilka kunskaper man har, vilken potential man har, utan vilka kontakter man har i S, hur man arbetat för S, ens ålder, kön och religiös tro spelar bättre roll.

  Ingen ifrågasätter Palm som var den som kastade fram honom till Valberedningen, ingen ifrågasätter Valberedningen, ingen ifrågasätter kongressen som accepterade detta med öronbedövande jubel.

  Än roligare är nu att både (s)-topparna och Omar Mustafa spelar offer samtidigt, allt var som vanligt "nån annans" fel

  SvaraRadera
 8. Det uttalandet är något som socialdemokraterna i Stockholm får hantera. De har nominerat och då utgår en valberedning ifrån att den som har nominerat och gått i god för personen också har gjort all bakgrundskontroll som behövs.

  Dock är han ordförande för S-föreningen Hjerta i Stockholm, som är en förening för troende från olika trossamfund, som bekämpar rasism och står upp för alla människors lika värde oberoende av härkomst, etnicitet, sexuell läggning med mera. Det glömde media att rapportera om

  SvaraRadera
 9. Man kan säga vad man vill om SD men faktum är att ni bjöd in en fanatiker.Jag trodde vi hade gjort upp med religion för längesen.Vi behöver inte återgå till en tid då religion styrde våra liv.Låt oss än engång för alla få tänka själva och inte religionen göra det åt oss.Det är säkert därför folk röstar på SD för folk är rädda för att vi ska tillbaka till medeltiden igen.Jag tycker man ska ha rätt att få kritisera religioner som försöker ta över våra liv.Inget fel med de.På samma sätt som kristendomen kritiserats.Kristendomen dock har moderniserats så mycket så den idag inte utgör ett hot längre,så därför är de en oerhört skillnad på kristendomen och islam.

  SvaraRadera